Extrémní gastronomie: indický kmen porazil hlodavce, začal je jíst

aktualizováno 
Když je nemůžete vyhubit, snězte je. Indický kmen Adi tak dlouho zápasil o potravu s přemnoženými hlodavci, až se je naučil lovit a konzumovat. Dnes jsou korunou jeho kuchyně i zdrojem jeho příjmů.

Hlodavci nejprve v souboji o jídlo nad kmenem Adi vyhrávali, ale nakonec se stali sami jeho potravou. | foto: Profimedia.cz

Domy obývané lidmi Adi nepřehlédnete. Stojí odpradávna na kůlech, ty totiž znesnadňovaly průnik hlodavců. Zásoby ve spížích měli i tak pro jistotu pod těžkými kameninovými víky, často ještě zatíženými valouny.

Boj o jídlo s nezvanými čtyřnohými návštěvníky se na jejich území v nejvýchodnějším indickém státě Arunáčalpradéš vedl celé generace. A až donedávna vedly krysy na celé čáře. Mimochodem, zoology by to asi nepotěšilo, ale pod označením „krysa“ se tu velmi nepřesně skrývá jak krysa obecná, tak krysa himálajská a Millerova, potkan, pískomil indický i bandikota menší.

Fotogalerie

Hlodavci tu byli na každém kroku. Minulý čas je důležitý, karta se totiž postupem času začala obracet. Když nebyla místní vláda pořád schopná zajistit zásobování odloučených komunit rodenticidy a pastičkami, pravidla hry se změnila. Lidé z Adi začali krysy lovit, ručně i s pomocí pastí, a velmi brzy v tomto umění vynikli. Nechytali je přitom jen proto, aby se jich zbavili, ale aby je jedli. Ostatně byli to dobře živení hlodavci, vykrmení především rýží.

Renomé krysařů z Adi se navíc záhy rozšířilo napříč celým státem Arunáčalpradéš a postupně začalo pronikat i do dalších zemí. Když máte problém s hlodavci, přijdou lidé z Adi a postarají se o to, neslo se dál a dál. Obvykle jim bylo odměnou několik nejvykrmenějších kousků a pár rupií.

Historie je to přitom relativně nedávná. Krysa se stala středobodem kulinární praxe kmene Adi během posledních asi deseti generací, proto tento fenomén svou rychlostí zaujal etnology z celého světa. A stejně tak i ekology, protože nedostatek potravin pro rostoucí lidskou populaci je zapotřebí řešit i alternativní cestou.

Krysa na listu i krysa zavinutá

Lidé z kmene Adi mají jasno: krysy jsou vynikající a získávat plat za to, že si zrovna sháníte jídlo, nemá chybu. Když k nim zavítáte na oběd, vždy vám rádi předloží svou pochoutku bule-bulak oying. Pokrm servírovaný tradičně na listu banánovníku se skládá z pořádné porce slepené rýže a mixu vařeného krysího ocásku, předních i zadních končetin, tmelených dohromady rozvařenými okořeněnými vnitřnostmi. Krysa je zřídka vařená vcelku, obvykle je jí naříznuta břišní dutina, z níž jsou vytažena střeva, to kvůli odstranění trusu.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň- vaří se zaživa
  • Kiviak- tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado- morče naplacato
  • Tong Za Din- vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krvez vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok- mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Poté přijdou na řadu ostatní vnitřnosti, žaludek, játra, varlata, plíce a nenarozená mláďata. To vše se bude vařit zvlášť vedle hrnce s končetinami a ocasem zbaveným ochlupení. Během krátkého varu ztrácejí hlodavčí vnitřnosti barvu i tvar, a po chvilce tak prakticky nejde rozeznat, kterou část máte sežvýkat.

    K univerzální barvě i chuti pokrmu přispívá dochucení výraznou dávkou soli, pálivých paprik a zázvoru. Nezapomeňte, že Indie je zemí zrodu těch nejpálivějších odrůd paprik, takže raději opatrně. Hotový bule-bulak oying může sloužit také jako základ pro svačinu k pozdější tepelné úpravě.

    Oceníte ji na dlouhých pochodech. Krysí maso spolu s rýží je zavinuto do tuhých listů livistonie a tento wrap nazývaný toko patta se dopéká nebo udí nad ohněm. Výhodou je, že i po několika dnech putování v tropickém dusnu chutná pořád stejně. A dokud ho máte u sebe, nemusíte se prý bát, že vás budou obtěžovat hlodavci. Podle mýtu kmene Adi z vás totiž kdysy budou cítit smrt svých kolegyň.

    Pokrmy z krys, servírované na banánovém listu i v zavinuté podobě, se konzumují výhradě rukama. Nabírání mazlavých vnitřností mezi prsty jistě dodá hostině komplexní zážitek. A také pobaví hostitele.

    Jinak jsou lidé z Adi značně zásadoví. Byť se tu krysy konzumují ve velkém, nikdy by nepozřeli jejich hlavu nebo jeden jediný syrový kousek. To je pro ně tabu, stejně jako nejí hmyz nebo dravé ptáky.

    Lidé z Adi si krys váží, obtěžující hlodavci jim totiž dali jídlo a práci. Proto se kmen každoročně 7. března schází, aby oslavil unying-aran, kulinářský krysí festival. Na stolech nechybí bule-bulak oying a místní se navzájem obdarovávají mrtvými tučnými krysami.

    Victor Benno Meyer-Rochow z finské Univerzity v Oulu si přitom povšiml zajímavé věci. „Zdejší lidé museli začít jíst krysy, protože se jim nedostávalo jiné potravy. Hlodavci snědli všechny zásoby pro dobytek,“ popisuje, ale dodává: „Dnes už tu však hlodavci nikoho nesužují a lidé Adi mají zásob dost. Mohli by tedy začít znovu pěstovat skot. Ale prostě nechtějí, protože si chuť pokrmů z krys zamilovali.“

    Snědli byste hlodavce?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 28. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

    Ano 755
    Ne 426
    Autoři:

    Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

    Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

    Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

    Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

    Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

    Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

    Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

    Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

    Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: klenotem nepálské kuchyně je hovězí morek

    Sapu Mhichā je gurmánskou kondenzovanou morkovou bombou.

    Morek funguje v kostech savců jako zásobárna živin a nepálští kuchaři se ho nebojí dokonale...

    Extrémní gastronomie: v Mexiku si na fotbale dáte místo klobásy kobylky

    Jíst se dají kobylky i jen tak, rovnou na ulici ze sáčku.

    Delikátně křupou a zásobí vás náloží proteinů. Pojídají se jako chipsy, slouží jako předkrm, jsou...

    Nejčtenější

    Sexuální závislost se šíří jako epidemie, varuje výzkum

    O závislosti na sexu se vedou vědecké pře.

    Jsou v téměř nepřetržitém souboji s myšlenkami na sex, vynakládají enormní množství energie na to, aby svůj sexuální...

    VIDEO: Takový je osud plastu ze žlutých popelnic. Půlka končí na skládce

    Díky třídicí lince a jejím pracovnicím dokážeme plasty recyklovat. I když ne...

    Když vyhodíme plastový výrobek do třídicího kontejneru, máme dobrý pocit. Reportér iDNES.tv Matěj Smlsal vyrazil do...

    Prodávám v sexshopu a baví mě to, říká MOgirl Lucka

    MOgirl Lucka miluje tetování a sama ráda kreslí.

    Původem je holka z vesnice, po zastavení v Praze však skončila v Liberci. A zamilovala si ho. Plánuje vysokoškolské...

    Hon na tygra: jak britský technik ulovil Hitlerův smrtící tank

    Tiger měl renomé nezničitelného tanku.

    Mezi spojeneckými vojáky vzbuzoval paniku. Oprávněně. Nacistický tank Tiger, šedesátitunové monstrum, se zdál...

    Chlapi nejsou snadná kořist, říká domina a striptérka Majkelína

    Majkelina

    Je striptérkou, jako rázná domina má sadomasochistický projekt, se svou přítelkyní vystupuje jako bondage modelka. Pro...

    Další z rubriky

    I pánové mají svátek: Mezinárodní den mužů se (ne)slaví 19. listopadu

    Mezinárodní den mužů se rodil mnohem komplikovaněji a méně spontánně než oslava...

    Proč nemají vlastní svátek i muži? Tato otázka bývá slyšet každoročně 8. března, na Mezinárodní den žen. Muži však svůj...

    VIDEO: Takový je osud plastu ze žlutých popelnic. Půlka končí na skládce

    Díky třídicí lince a jejím pracovnicím dokážeme plasty recyklovat. I když ne...

    Když vyhodíme plastový výrobek do třídicího kontejneru, máme dobrý pocit. Reportér iDNES.tv Matěj Smlsal vyrazil do...

    Česká lékařka v Iráku léčila i královskou rodinu

    Ambiciózní a vzdělaná. Již v sedmnácti letech mluvila Vlasta Kálalová anglicky,...

    Její jméno znali za první republiky všichni lékaři i prezident Masaryk. V Bagdádu založila českou nemocnici pro studium...

    Najdete na iDNES.cz