Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: na čatní z ohnivých mravenců nezapomenete

aktualizováno 
Extrémní pálivost indických čili papriček, pikantní zázvor a koření. A pořádná porce agresivních mravenců. To je základ regionální speciality, o které sami Indové říkají, že je možná až příliš pikantní.

A to jsou oni. Místní jim říkají bemta a právě oni jsou základem čaprahu. | foto: commons.wikimedia.org/Rajeev Minj CC-BY-NDCreative Commons

Jméno tedy klame, nemalá část takzvaných ohnivých mravenců z jihovýchodní Asie se vůbec nevyznačuje rudou barvou. Jsou hnědí, černí nebo lehce nazrzlí. Oheň ve zlidovělém názvu je spíše připomínkou jejich extrémně bodavě-žahavých schopností, které dokážou neopatrným lidem připravit nezapomenutelné setkání.

Fotogalerie

V desátém největším státě Indie Čhattísgarhu však může mít rande s ohnivými mravenci i charakter nevšedního gastronomického zážitku.

Smíchat pálivé a ještě pálivější

Je jím velmi pikantní čatní, vyrobené především z ohnivých mravenců. Je to přesně tak prosté, jak to zní. Ve vrcholné sezoně vyrazí členové kmenové komunity dhuruva houfně do lesů, kde z větví stromů damarovníku velkého odlamují celé větve s hnízdy ohnivých mravenců. 

Recept přežil díky izolaci

Historie Čhattísgarhu je od zbytku indické federace trochu odlišná. Před dvěma tisíci lety tu fungovalo království Čedis, které se zbytkem pevniny příliš nekomunikovalo. Napomáhaly tomu tehdy neprostupné džungle i divoká povaha zdejších obyvatel. Ještě v 11. století si celý region držel díky své izolaci jistou autonomii, vydržela vlastně až do konce 18. století, a proto se zde zakonzervovalo několik svérázných kulturních rysů. Projevují se také v místní kuchyni, která často přijde i rodilým Indům z jiných koutů země odvážná. Většina exotických specialit tu pochází od kmenového společenství dhuruva, pestré skupiny lidí, která prý „souzněla s pralesem“.

Není to příjemná práce, vyžaduje velkou odolnost proti bolesti a rychlost. Strom se nesmí pod lezcem třást, protože by tím varoval ohnivé mravence, kteří žijí v hnízdech ze spletených z listů. Uvnitř nich se nachází opečovávaná vajíčka, ale obrannou hráz tvoří kusadla bojovníků.

O ty jde sběračům především. Celá hnízda se odlamují a mravenci se oklepávají do hlubokého hrnce. Další musí utlumit mobilitu nebezpečných mravenců. Do hrnce, do třetiny plného zmítající se masou tělíček, vkládají muži předem nachystané a naporcované sladké a nakvašené ovoce. Šťáva z něj mravence na chvíli zklidní a slepí dohromady. Pořád jsou ale dost naživu, aby uměli bolestivě kousnout. Směs mravenců a ovoce je poté dovršena koriandrem, česnekem, zázvorem, solí, cukrem a velkou dávkou čili.

Znehybnělé mravence tato lavina příměsí zvolna drtí a bere jim vzduch, proto ze svých těl zoufale vypouští žahavou kyselinu. Než hrnec doputuje do vesnické kuchyně, většinou už svůj boj vzdají.

Ve vsi se jich chopí zdatný profesionál, který celou směs proseká, promíchá a uválí. Výsledkem je syrově oranžová pasta, nad kterou se vznáší ostrý zápach silného aromatického koření. Není od věci mít při této fázi zpracování ochranné brýle nebo alespoň roušku na obličeji. O rukavicích nemluvě, protože mravenčí kaše je skutečně žíravá na dotek.

Co je v kyselině, to se nezkazí

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Děti, které se sběru účastnily, zatím sesbírají vajíčka z listových hnízd a vysuší je na slunci. Připomínají pak zrnka rýže. Ženy je ve vesnici s pomocí moždířů rozmělní na bílou pastu. Zbytek receptu není překvapením: oranžová pasta se s ní smísí a obohatí se tím o živočišné bílkoviny a celý produkt se nechá uzrát v uzavřené nádobě, bez přístupu vzduchu. Že by se v teple zkazil, se místní nebojí. Kyselina mravenčí, navíc v takové koncentraci, je výborný konzervant. V klidu přečká do další sezony lovu mravenců a skutečně odstálé čatní je považováno za delikatesu.

    Pokud jde o servírování chaprahu, zachovávají lidé dhuruva tradicí ozkoušený model. Z listů vyrobí misku velkou jako dlaň a několik lžic čaprah vám rádi nabídnou. Nabírat si můžete plackou nebo prsty. Už sám dotek je přitom elektrizující záležitostí. Chuť? Vyjádřit se o ní je poněkud složité. Sami Indové, odkojení na naše poměry značně pikantní kuchyní, tvrdí, že originální čaprah je velmi pálivý. Čím je starší, tím pálivost ustupuje do pozadí. V uzrálém čatní vystupují do popředí skutečně ovocné tóny. Někdo zachytil tóny tamarindové chutě, jiní vzpomínají na octový rozměr kyselosti.

    „Napoprvé s ním jistě zažijete horké chvíle, ale ochutnat byste jej alespoň jednou měli,“ doporučují foodblogeři. Čaprah je navíc vynikajícím zdrojem zinku, který podporuje imunitní systém, a vápníku. A vysoká koncentrace vitaminu B12 zase prospěje vašemu nervovému systému. Místní říkají, že čatní čaprah je dobrým způsobem, jak bojovat s nechutí, depresemi a špatnou pamětí. Jistě, je to zážitek, na který nezapomenete.

    Autor:



    Nejčtenější

    Sex s pěti lidmi za 24 hodin. Máme právo být coury, říká provokatérka

    Je inteligentní, sebevědomá, nenapodobitelná. A hlásá „Všechnu moc courám“. Na...

    Chce zbavit slovo běhna špatných konotací. „Coura je někdo, kdo nestaví mezi sebe a svou touhu užít si sex morální...

    Operace Pandora: jak chtěli Sověti rozpoutat občanskou válku v USA

    Oleg Kalugin šéfoval řadu let operacím KGB na ruském území. Právě on o tajné...

    Pomocí cílených dezinformací se KGB po dvacet let pokoušela vyvolat ve Spojených státech rasové nepokoje, které by...



    Mileniálové se bojí sahat na maso. Obchody to stojí víc obalů

    Mladá generace si podle průzkumů britského obchodního řetězce nechce přiznávat,...

    Ať se zvířata zabíjí, porcují, ať se kusy jejich těl prodávají. Jen ať to nepřipomíná maso. A hlavně abychom se toho...

    Erotické mobilní seznamky jsou jako flirtování na baru, říká studie

    Mobilní erotické seznamky jsou jen náhražkou pokukování po náhodné známosti na...

    Nejsou pohromou pro veřejnou morálku, nevedou k šíření promiskuity a nevěry. Mobilním aplikacím pro erotické...

    OBRAZEM: Až se tají dech. Odvážné krásky pózují se šelmami

    Sází na přirozenou ženskou krásu a její kontrast s divokými šelmami. Výsledkem...

    Sází na přirozenou ženskou krásu a její kontrast s divokými šelmami. Výsledkem práce ruské fotografky Olgy Barentsevové...

    Další z rubriky

    VIDEO: Slza nemusí značit jen vraha, říká odbornice na vězeňská tetování

    Overdrive - Alena Lochmanová

    Jména blízkých, extremistické motivy, ale i náboženské, gamblerské. A také motivy smrti, pavučiny, ostnaté dráty. To...

    Sex s pěti lidmi za 24 hodin. Máme právo být coury, říká provokatérka

    Je inteligentní, sebevědomá, nenapodobitelná. A hlásá „Všechnu moc courám“. Na...

    Chce zbavit slovo běhna špatných konotací. „Coura je někdo, kdo nestaví mezi sebe a svou touhu užít si sex morální...

    Masturbace na univerzitě. Seminář o sebeuspokojení rozezlil konzervativce

    Ženy masturbují méně než muži, tvrdí aktuální studie.

    Měl teoretickou i praktickou část, vzal si k ruce videoklipy, jeho účastnice si naopak měly přinést ručník, zrcadlo a...

    Jak vysvětlit synovi, kdo je jeho biologický otec?
    Jak vysvětlit synovi, kdo je jeho biologický otec?

    Svého biologického otce vídá syn jednou měsíčně, ale myslí si, že to je jen kamarád, který si s ním hraje a dává mu dárky k narozeninám. Jak co nejlépe vysvětlit synovi situaci?

    Najdete na iDNES.cz