Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: v Mexiku si na fotbale dáte místo klobásy kobylky

aktualizováno 
Delikátně křupou a zásobí vás náloží proteinů. Pojídají se jako chipsy, slouží jako předkrm, jsou součástí hlavních jídel. V gastronomii mexického státu Oaxaca jsou luční kobylky chapulines jako doma.

Jíst se dají kobylky i jen tak, rovnou na ulici ze sáčku. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

A velkou roli nehrají jen v tamní kuchyni, roztáčí se kolem nich i kola ekonomiky. Jejich význam pro oaxacké venkovské i městské komunity těžko přecenit. Živí ty, kdo je chytají, ty, kdo je připravují, i prodejce.

Fotogalerie

Sezóna odchytu kobylek rodu Sphenarium začíná v květnu a končí se závěrem léta. Mimochodem, kromě toho, že sběrači opatřují surovinu do kuchyní, odklízejí vlastně též z kukuřičných polí škůdce, aniž by rolníci museli sahat k pesticidům. Nejsnáze se kobylky sbírají ráno, když spí. A nejvíc ceněné jsou právě vylíhlé chapulines, označované jako nymfy.

Následně jsou kobylky pečlivě omyty a několik dnů odloženy stranou, bez jídla, to aby se zbavily všeho, co mají vyloučit. Pozor, pokud je na zisk z prodeje natěšení vykukové, nejčastěji z řad velkoproducentů, nenechali dostatečně odpočinout, snaží se prý posléze jejich nevábnou chuť maskovat velkou dávkou chilli, varují zkušení odborníci z webu foodfirst.org.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Kaše z larev
  • Předchůdce suši kvasil i desetiletí
  • Yartsu gunbu - himálajská viagra
  • Samotná příprava chapulines není složitá. Nejprve se vaří ve vodě s limetkou a česnekem. Poté patří na hliněnou pánev comal, aby se restovaly se solí a trochou limetkového džusu. A to je celé. Tradičně a nejčastěji se jí rovnou na ulici, srolované v kukuřičné tortille. Nebo při sportovních utkáních.

    Výrobci je však též prodávají do drahých restaurací, kde se kobylky stávají součástí sofistikovanějších jídel. Mohou se, spolu s panákem mezcalu a chorizem, podávat jako předkrm. Jsou však též ingrediencí do hlavních jídel. Hodí se k tacos, s cibulkou dozlatova k zelené omáčce salsa verde i k tortillám tostadas se sýrem queso fresco a guacamole.

    A chuť? Výtečná, doslova vyvolávající závislost, tvrdí recenzentka serveru foodrepublic.org. Server Phoenix New Times se rozepsal více: „Chapulines chutnají skoro jako slané a octové bramborové lupínky, jsou ale vlhčí. Exoskelet dopřává uspokojivé křupnutí, břicho je lehounce měkké. Celá kobylka je slaná, štiplavá. Jedinou odvrácenou stránkou jsou nožičky, které si nakonec můžete vytahovat ze zubů.“ A radí: „Při pojídaní chapulines zavřete oči. Odměnou vám bude chuť, kterou jste asi nečekali.“

    Danya Henninger pak pro server zagat.com svou zkušenost s chapulines shrnula následovně: „křupnutí upomíná na kuřecí kůrčičku, chuť na houby smíchané s krevetami“. Zajímavé.

    V Mexiku se samozřejmě konzumuje i jiný hmyz, od housenek cuchamás přes mravenčí larvy escamoles po obří mravence chicatanas. Ctitelé chapulines však nedají na svůj pokrm dopustit: považují ho za nejčistší ze všech, protože kobylky jen skáčou z listu na list a nedotýkají se země a špíny, jak argumentují.

    Stejně jako ostatní hmyz je energicky propagují i environmentalisté, kteří vidí v konzumaci hmyzu rezervoár, do něhož je třeba se zhoršujícími se globálními klimatickými podmínkami a růstem světové populace začít extenzivněji sahat. A to rezervoár velmi hodnotný, například právě kobylky mají obsahovat přes 75 procent bílkovin. Ostatně, dokument Spojených národů z roku 2013 zdůrazňuje, že jedlý hmyz není jen náhražkou jídla pro regiony zasažené hladomorem.

    V mexické Oaxace to vědí. Ačkoli první zmínka o nich pochází od španělských dobyvatel z první poloviny šestnáctého století, podle odborníků se tam chapulines konzumovaly dlouho předtím.

    Okusili byste smažené kobylky?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 20. května 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 203
    Ne 48
    Autoři:



    Nejčtenější

    Sex s pěti lidmi za 24 hodin. Máme právo být coury, říká provokatérka

    Je inteligentní, sebevědomá, nenapodobitelná. A hlásá „Všechnu moc courám“. Na...

    Chce zbavit slovo běhna špatných konotací. „Coura je někdo, kdo nestaví mezi sebe a svou touhu užít si sex morální...

    Operace Pandora: jak chtěli Sověti rozpoutat občanskou válku v USA

    Oleg Kalugin šéfoval řadu let operacím KGB na ruském území. Právě on o tajné...

    Pomocí cílených dezinformací se KGB po dvacet let pokoušela vyvolat ve Spojených státech rasové nepokoje, které by...



    Mileniálové se bojí sahat na maso. Obchody to stojí víc obalů

    Mladá generace si podle průzkumů britského obchodního řetězce nechce přiznávat,...

    Ať se zvířata zabíjí, porcují, ať se kusy jejich těl prodávají. Jen ať to nepřipomíná maso. A hlavně abychom se toho...

    Erotické mobilní seznamky jsou jako flirtování na baru, říká studie

    Mobilní erotické seznamky jsou jen náhražkou pokukování po náhodné známosti na...

    Nejsou pohromou pro veřejnou morálku, nevedou k šíření promiskuity a nevěry. Mobilním aplikacím pro erotické...

    OBRAZEM: Až se tají dech. Odvážné krásky pózují se šelmami

    Sází na přirozenou ženskou krásu a její kontrast s divokými šelmami. Výsledkem...

    Sází na přirozenou ženskou krásu a její kontrast s divokými šelmami. Výsledkem práce ruské fotografky Olgy Barentsevové...

    Další z rubriky

    Erotické mobilní seznamky jsou jako flirtování na baru, říká studie

    Mobilní erotické seznamky jsou jen náhražkou pokukování po náhodné známosti na...

    Nejsou pohromou pro veřejnou morálku, nevedou k šíření promiskuity a nevěry. Mobilním aplikacím pro erotické...

    OBRAZEM: Kupte si prsten KGB s foťákem jako z bondovek. Stojí 550 tisíc

    Vypadá honosně. Aby také ne, když je prsten vyroben ze čtyřiadvacetikarátového...

    Vypadá honosně. Aby také ne, když je prsten vyroben ze čtyřiadvacetikarátového zlata. Navíc ukrývá i miniaturní...

    VIDEO: Slza nemusí značit jen vraha, říká odbornice na vězeňská tetování

    Overdrive - Alena Lochmanová

    Jména blízkých, extremistické motivy, ale i náboženské, gamblerské. A také motivy smrti, pavučiny, ostnaté dráty. To...

    Najdete na iDNES.cz