Extrémní gastronomie: v Mexiku si na fotbale dáte místo klobásy kobylky

aktualizováno 
Delikátně křupou a zásobí vás náloží proteinů. Pojídají se jako chipsy, slouží jako předkrm, jsou součástí hlavních jídel. V gastronomii mexického státu Oaxaca jsou luční kobylky chapulines jako doma.

Jíst se dají kobylky i jen tak, rovnou na ulici ze sáčku. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

A velkou roli nehrají jen v tamní kuchyni, roztáčí se kolem nich i kola ekonomiky. Jejich význam pro oaxacké venkovské i městské komunity těžko přecenit. Živí ty, kdo je chytají, ty, kdo je připravují, i prodejce.

Fotogalerie

Sezóna odchytu kobylek rodu Sphenarium začíná v květnu a končí se závěrem léta. Mimochodem, kromě toho, že sběrači opatřují surovinu do kuchyní, odklízejí vlastně též z kukuřičných polí škůdce, aniž by rolníci museli sahat k pesticidům. Nejsnáze se kobylky sbírají ráno, když spí. A nejvíc ceněné jsou právě vylíhlé chapulines, označované jako nymfy.

Následně jsou kobylky pečlivě omyty a několik dnů odloženy stranou, bez jídla, to aby se zbavily všeho, co mají vyloučit. Pozor, pokud je na zisk z prodeje natěšení vykukové, nejčastěji z řad velkoproducentů, nenechali dostatečně odpočinout, snaží se prý posléze jejich nevábnou chuť maskovat velkou dávkou chilli, varují zkušení odborníci z webu foodfirst.org.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Kaše z larev
  • Předchůdce suši kvasil i desetiletí
  • Yartsu gunbu - himálajská viagra
  • Samotná příprava chapulines není složitá. Nejprve se vaří ve vodě s limetkou a česnekem. Poté patří na hliněnou pánev comal, aby se restovaly se solí a trochou limetkového džusu. A to je celé. Tradičně a nejčastěji se jí rovnou na ulici, srolované v kukuřičné tortille. Nebo při sportovních utkáních.

    Výrobci je však též prodávají do drahých restaurací, kde se kobylky stávají součástí sofistikovanějších jídel. Mohou se, spolu s panákem mezcalu a chorizem, podávat jako předkrm. Jsou však též ingrediencí do hlavních jídel. Hodí se k tacos, s cibulkou dozlatova k zelené omáčce salsa verde i k tortillám tostadas se sýrem queso fresco a guacamole.

    A chuť? Výtečná, doslova vyvolávající závislost, tvrdí recenzentka serveru foodrepublic.org. Server Phoenix New Times se rozepsal více: „Chapulines chutnají skoro jako slané a octové bramborové lupínky, jsou ale vlhčí. Exoskelet dopřává uspokojivé křupnutí, břicho je lehounce měkké. Celá kobylka je slaná, štiplavá. Jedinou odvrácenou stránkou jsou nožičky, které si nakonec můžete vytahovat ze zubů.“ A radí: „Při pojídaní chapulines zavřete oči. Odměnou vám bude chuť, kterou jste asi nečekali.“

    Danya Henninger pak pro server zagat.com svou zkušenost s chapulines shrnula následovně: „křupnutí upomíná na kuřecí kůrčičku, chuť na houby smíchané s krevetami“. Zajímavé.

    V Mexiku se samozřejmě konzumuje i jiný hmyz, od housenek cuchamás přes mravenčí larvy escamoles po obří mravence chicatanas. Ctitelé chapulines však nedají na svůj pokrm dopustit: považují ho za nejčistší ze všech, protože kobylky jen skáčou z listu na list a nedotýkají se země a špíny, jak argumentují.

    Stejně jako ostatní hmyz je energicky propagují i environmentalisté, kteří vidí v konzumaci hmyzu rezervoár, do něhož je třeba se zhoršujícími se globálními klimatickými podmínkami a růstem světové populace začít extenzivněji sahat. A to rezervoár velmi hodnotný, například právě kobylky mají obsahovat přes 75 procent bílkovin. Ostatně, dokument Spojených národů z roku 2013 zdůrazňuje, že jedlý hmyz není jen náhražkou jídla pro regiony zasažené hladomorem.

    V mexické Oaxace to vědí. Ačkoli první zmínka o nich pochází od španělských dobyvatel z první poloviny šestnáctého století, podle odborníků se tam chapulines konzumovaly dlouho předtím.

    Okusili byste smažené kobylky?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 20. května 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 203
    Ne 48
    Autoři:

    Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

    Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

    Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

    Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

    Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

    Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

    Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

    Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

    Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

    I takto se dá stoleté vejce servírovat: s okurkou, koriandrem a sójovou omáčkou.

    Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu....

    Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

    To je mi úlovek! Alison Brierleyová patří mezi průkopnice pojídání sražených...

    Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V...

    Nejčtenější

    Líbání, sexy esemesky: muži a ženy se neshodnou, kde začíná nevěra

    Příliš důvěrné polibky na večírku s cizí ženou? Pro polovinu mužů to není...

    Dopustit se opilého líbání s někým cizím na večírku. Z nudy flirtovat na seznamovací aplikaci. Dopřát si intimní...

    VIDEO: Svůdná těla, intimní hračky. Prahu navštívil erotický veletrh

    V Praze se konal další ročník Erotického veletrhu

    Erotické pomůcky, spodní prádlo, ale též šperky, afrodiziaka, moderní aplikace, které spojují erotiku s technologií....

    Niño sicario: fenomén dětských vrahů ovládá drogové kartely

    Klučina s rukama od krve. Edgar Jimenez Lugo dělal pro kartel tu nejšpinavější...

    Jsou mladí, vlastně ještě děti. Přesto už pracují v žoldu drogových kartelů. Nejen jako kurýři nebo pašeráci. Zabíjejí,...

    Další ochutnávka z kalendáře Pirelli: dražte ho 19. prosince

    Postava zosobněná topmodelkou Gigi Hadidovou čtenářům připomíná, že ne každý...

    Je intimní, ale ne lacině. Oslavuje krásu žen, ale i sílu jejich osobností. Kalendář Pirelli pro rok 2019 vypráví čtyři...

    Zkáza Franklinovy výpravy: mráz, beznaděj a kanibalismus

    Někteří členové výpravy se rozhodli vydat pěšky na jih. Po prvních úmrtích se...

    Měla to být výjimečná výprava plná objevů. Jenže britská Franklinova námořní expedice mířící do země arktického ledu...

    Další z rubriky

    Další ochutnávka z kalendáře Pirelli: dražte ho 19. prosince

    Postava zosobněná topmodelkou Gigi Hadidovou čtenářům připomíná, že ne každý...

    Je intimní, ale ne lacině. Oslavuje krásu žen, ale i sílu jejich osobností. Kalendář Pirelli pro rok 2019 vypráví čtyři...

    Kalendář Pirelli 2019 se představil. Ženy v něm odhalují své sny

    Fotografie Laetitie Casta se Sergejem Poluninem jsou nabité intimitou, vášní. A...

    Žijí svými touhami, ambicemi, vášněmi. Mají sny, pracují na jejich naplnění. Jsou individualitami. Fotograf Albert...

    Atropia: americké vojáky připravuje na boj fiktivní země

    Výcvik ve Fort Irwing má být co nejautentičtější.

    Prašné ulice lemované domky, stánky s trhovci nabízejícími zboží. V davu halasících civilistů se však skrývá terorista....

    Najdete na iDNES.cz