Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: po džusu z žáby vám bude do skoku

aktualizováno 
Má být životabudičem a afrodiziakem, a to díky rozmixované žábě. Kromě ní však do džusu Peruánci přidávají i koku, takže za povzbuzující účinky nejspíš nápoj Jugo de Rana nevděčí jen obojživelníkovi.

Džus z žáby je podle prodejců dobrý na stres, anémii, ale i na sexuální život. | foto: commons.wikimedia.org/Jorge Gobbi CC-BYCreative Commons

Žáby známe například z francouzské kuchyně. Jenže místo elegantního přístupu Francouzů k masu grenouille, pocházejícího nejčastěji ze skokanů ostronosých, dali Peruánci přednost civilnější formě přípravy a žábě Telmatobius culeus.

Fotogalerie

Její české jméno vodnice posvátná jí předpovídá nevšední původ. Domovem této v dospělosti až 250 gramů vážící žáby jsou vysokohorská jezera v Andách. Především pak Titicaca, které hraje v mytologii domorodých obyvatel mimořádně důležitou roli. Jenže samotné žábě z jezera se nadpřirozené ochrany božstev nedostává, a tak je už minimálně po dvě staletí považována za vynikající skákající životabudič. Pravděpodobně mnohem déle, ale zprávy o využití žab v peruánské medicíně přinesli až první misionáři.

Lékaři žábám nevěří

Dokud v její léčivou sílu věřili jen obyvatelé horských úbočí, nikoho osud vodnice příliš netrápil. Jenže v posledních letech jsou žáby odchytávány ve velkém, aby i lidé z měst mohli ochutnat posilující nápoj Jugo de Rana. Jde o rostlinnou šťávu, chcete-li smoothie, která je dochucena rozmixovanou žábou. A v druhém největším peruánském městě Arequipu nežije mnoho obyvatel, kteří by o povzbuzujících účincích tohoto drinku pochybovali.

I proto počty žab v jezeře Titicaca za posledních 15 let poklesly o 80 procent a výrobci nápoje musí stále častěji sahat k dalším náhražkám z řad obojživelníků. Na chuti to prý nepoznáte, nejspíš ani na efektu.

Zatímco horalové konzumovali posvátnou žábu jako dostupnou medicínu na snižování teplot a dušnosti, v údolích se dnes rozmixovaná žába podává coby afrodiziakum. Peruánští lékaři však oba tyto účinky zpochybňují jako neprokazatelné. Lidová tradice si však žije vlastním životem.

Žába, ovšem s listy koky

„Působí preventivně proti astmatu, zánětům průdušek, chudokrevnosti,“ vyjmenovávají zasvěceně místní, když se schází na svůj pravidelný dopolední drink. Nechybí u toho ani matky s dětmi, které myslí na zdraví svých ratolestí. „Dodá vám energii. I v posteli,“ poznamenávají stranou s úsměvem.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červi
  • Někteří přitom užívají Jugo de Rana i dvacet let a žabím džusem si vysvětlují své železné zdraví. Kouzlo pravidelné konzumace nápoje však bude možná ležet spíše v rostlinných složkách mixované šťávy. Syrové listy aloe pravé, léčivý kořen maka (řeřicha peruánská), vařené bílé fazole, nakvašený ječmenný slad nebo bobule vína asi nebudou zákaznickou popularitu nápoje zvyšovat tak jako nezbytná poctivá porce listů koky. Těmi se dá vysvětlit, že pokud pravidelní konzumenti musí Jugo de Rana na čas vysadit, „nestojí pak jejich rána za nic“.

    Než zabzučí mixér

    Pokud se chcete správně peruánsky nastartovat, připravte si zhruba dva dolary. Asi tolik pochoutka na tržištích stojí. Připravit vám ji mohou i v restauracích, ale není to ono. Neúčastníte se totiž procesu výroby, a tak jste ochuzeni o celkový efekt.

    Kuchař nebo barman nejprve rozmixuje hutnou rostlinnou směs a ochutí ji několika lžícemi medu. Poté před vámi z akvária nebo kbelíku vyloví žábu, uchopí ji za zadní nohy a hlavou jí klepne o hranu stolu. Otázka, zda je mrtvá, nebo jen omráčená, záhy pozbude smyslu. Žába ihned putuje na rozpálenou pánev, kde se během pár vteřin decentně prohřeje. S obdivuhodnou zručností ji pak připravující svleče z kůže (je to nezbytné, nápoj by jinak zhořkl) a celou, včetně kostiček a vnitřností, přihodí do mixéru.

    Dosud převážně zelený nápoj tím získá lehce nahnědlou barvu. Z nádržky mixéru pak Jugo de Rana zamíří přes sítko do vaší sklenice. Turisté se shodují na tom, že chuti nápoje dominuje přítomnost řeřichy a že v ní kromě barvy nenachází „nic skutečně žabího“. Ani kostičky. Textura nápoje není zcela hladká a připomíná spíše míchaný koktejl. 

    Okusili byste žabí džus?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 15. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

    Ne 207
    Ano 70
    Autoři:


    Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

    Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

    Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

    Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

    S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

    Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

    Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

    Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

    Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít

    Hrabatka drsná doroste do délky až pětadvaceti centimetrů.

    Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se...

    Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

    Na Jávě mají skokani dlouhá stehýnka.

    Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i...

    Nejčtenější

    Chci karavan a zběsilé jízdy po světě, říká MOgirl Dreya

    Jsem sarkastická a tvrdohlavá, říká MOgirl Dreya.

    Sarkastická, tolerantní a empatická, ale též tvrdohlavá a zbrklá. Tak se vidí MOgirl Dreya.

    Lobotomii v USA podstoupilo 40 tisíc lidí. Ničila životy

    Walter Freeman a James Watts přinesli lobotomii do Spojených států. Postup...

    Byly to nešetrné zákroky bez sterilních podmínek. Profesor Walter Freeman jich zvládl desítky týdně. Byl showman,...



    Poklad! Zlato a stříbro z vraku musel Alex Storm osm měsíců tajit

    Alex Storm, hledač pokladů z potopených lodí

    Tisíce zlatých a stříbrných mincí vynášeli z oceánského dna dvacet dní. Byl to poklad jako z pohádky. Následujících osm...

    VIDEO: Seriál Jiné tváře lásky vás provede světem prostituce v Česku

    Koncem devadesátých let bylo Česko rájem prostituce. Dnes počty prodejných žen...

    Každý den je v Česku připraveno prodávat své tělo v průměru na deset tisíc žen. „Škála je velká. Od holek bez dokončené...

    Stelete si postel? Máte víc sexu i přátel, tvrdí výzkum

    Naše ranní ložnicové návyky o nás prozradí víc, než myslíme, tvrdí studie.

    Jako by ostrým řezem dělil společnost na dvě opravdu odlišné skupiny. Jako by to nebyl jen pouhý ranní návyk. S tím,...

    Další z rubriky

    Tam dole máte narkotický pocit, říká extrémní potápěč Guillaume Néry

    Hlubkové potápění pro Néryho znamená především objevování. Limitů těla, které...

    První nádech poté, kdy se dostane z hlubiny zpět nad hladinu, miluje. Plíce, předtím extrémně smrštěné, se roztáhnou,...

    Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

    S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

    Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu C, draslíku. Je to...

    Poklad! Zlato a stříbro z vraku musel Alex Storm osm měsíců tajit

    Alex Storm, hledač pokladů z potopených lodí

    Tisíce zlatých a stříbrných mincí vynášeli z oceánského dna dvacet dní. Byl to poklad jako z pohádky. Následujících osm...

    Najdete na iDNES.cz