Diskuze

Extrémní gastronomie: lutefisk vám rozleptá nádobí

Obyvatelé severní Evropy onen pokrm pro intenzivní zápach a gelovitou konzistenci zavrhli už před staletími, jinde ve světě však zažívá malý boom. Především u seveřanů, jimž připomíná domov. Ke konzumaci lutefisku neboli mýdlové ryby však potřebujete silný žaludek. A lahev destilátu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Norové, Švédové a Finové jsou ve při."

Krasna veta, kdyz se rekne nahlas...

2 0
možnosti

K71a70r41e53l 94U27r68b93a44n

12. 12. 2017 9:34

To asi nemyslí keramické nádobí, co_?

0 0
možnosti

Tak vetsi blbost uz si autor nemohl vymyslet. Ziju v Norsku skoro 9 let a tuhle snusku nesmyslu si snad necham zaramovat. Je to tradicni vanocni jidlo na kterem si Norove zakladaji. A ze lepta nadobi? To snad nemuze napsat ani Blesk...

3 0
možnosti

J83á94n 15K66o41t70ú77č

11. 12. 2017 0:28

Anglická Wikipedia uvádza Lutefisk ako normálne bežné škandinávske jedlo. Akurát sa tam píše, že ho treba okamžite umyť zo všetkých tanierov a príborov, lebo po nejakom čase sa to už umyť nedá. :-)

Omnoho zaujímavejší (z hľadiska extrémnej gastronómie) je pre mňa surströmming, tam už je výzva vôbec len otvoriť konzervu. Historické pozadie to má podobné: treba na to len extrémne málo soli. Ale nechápem, ako to dnes môže ešte niekto jesť. Pritom je to vo Švédsku v každom obchode...

2 0
možnosti

J74i49ř25í 21Š29v79a31g82r

13. 12. 2017 12:56

Ten surströmming je zajímavý. Asi ho někomu pošlu v dárkovém koši společně s plechovku tuňáka a šprotů.

0 0
možnosti

M65a50r46e39k 24P61e56c83h

10. 12. 2017 22:35

Se těším na článek (jestli jsem ho nepřehlédl) o mlékové polévce. To už není ani extrémní gastronomie, to je zbraň hromadnýho ničení. Zajímalo by mě, jestli existuje někdo, kdo má rád mlékovou polévku?

0 0
možnosti

J35a85n 43U37l52r93y28c17h

10. 12. 2017 22:49

jako mlíková polívka s květákem? - po tý bych se utlouk;-D (a ty květáky si musím na talíři dorozebrat na malý kousíčky, a ty nekoušu, ale polykám vcelku - úplně jiná chuť... - tuhle gastronomickou finesu jsem už v útlém dětství vynaleznul sám, a nemá to chybu:-))

0 0
možnosti

Tenhle clanek si nekdo dobre vycucal z prstuV Norsku ziju uz 7. rokem a lutefisk vetsina Noru pojida s poteseni, a to prave o Vanocich. Vubec neni zapachajici, talire ani pribory nerozklada a miru "gelocitosti" ryby si urcite sami pri nakupu. Z vlastni zkusenosti muzu rict,ze ani zaludek nelepta

9 0
možnosti

Výborný článek :)

0 0
možnosti
Foto

Měli bychom ještě zmínit matjesy. Pravý matjes pochází z přístavu Scheveningem, přichází naložený v dřevěném soudku a je to tučný sleď z jarního lovu, oloupaný z kůže a naložený do pankreasu, který se vybere z jeho vnitřností. Pankreas nahodí proces , který se podobá procesu trávení, herynek změkne a dostane opravdu jemnou chuť. Podává se s jemně nasekanou cibulkou, vezme se za ocásek a spustí do úst.

To, co Poláci prodávají jako matjes, je uměle slazené, naložené v řepkovém oleji a octu. Slazená ryba mi připadá úplně mimo, ten olej také vadí.

5 0
možnosti
Foto

V Anglii nebo v Holandsku si dáte rádi tresku pečenou v těstíčku, něco jako palačinkové těsto a k tomu chips, čili hranolky. Patří k tomu dip , z čeho, jsem se nedozvěděl. V Čechách by to byla asi ochucená majonéza.

1 0
možnosti

P46e73t69r 22P42e27t69r

11. 12. 2017 19:45

dip je prostě omáčka a je taková, jakou si ji uděláte ;) stejně jako omáčky třeba ke kebabu, té jsou různé druhy. Majonéza je pořád stejná, stejně jako tatarka.

0 0
možnosti

Kancelar pro uvadeni romanovych pribehu na pravou miru. Čtěte :

https://magazin.travelportal.cz/2014/09/23/norske-jidlo-lutefisk/

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

26. března 2024

Chytil spartakiádního vraha Jiřího Straku, díky minisérii Metoda Markovič: Hojer se nám do povědomí...

Uzlování je sice stará škola, objasňuje ale současné krimi případy

23. března 2024

Zločinci zastírají svou totožnost, pracují v kuklách a s rukavicemi. Dopadeni však bývají kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Říkali, že je to stydlivý kluk. Dívkám přitom ubližoval chladně a bez lítosti

23. března 2024

Premium Půlnoc už odbila. S posledním úderem zvonu přikryl měsíc, který ještě před chvílí ozařoval pustou...

Přesvědčí vaše svaly, že cvičí. Pilulka má simulovat účinky tělesné aktivity

22. března 2024

Má umět namluvit vašim svalům, že cvičíte. I když přitom budete sedět v křesle, ležet na gauči,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

27. března 2024

Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

Návykový obal. Dějiny bublinkové fólie začaly nepovedeným vynálezem

28. března 2024

Premium Její praskání nabízí neodolatelně svůdné uspokojení, především však způsobila obalovou revoluci....

Policie dopadla zloděje kočárku. Byl jsem opilý a nic si nepamatuji, tvrdí muž

18. března 2024  12:56,  aktualizováno  27.3 13:51

Pražští policisté ve středu 27. března zadrželi cizince, který v polovině ledna ukradl z chodby...

Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

27. března 2024

Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

26. března 2024

Chytil spartakiádního vraha Jiřího Straku, díky minisérii Metoda Markovič: Hojer se nám do povědomí...