Extrémní gastronomie: masitá kaše z larev má být stravou budoucnosti

Je to bílkovina, která neobsahuje antibiotika, hormony, pesticidy, cholesterol, gluten. Její produkce spotřebovává minimum zdrojů, nevypouští skleníkové plyny a zabírá jen minimum prostoru. O mouku z larev mušek octomilek je zatím jen velmi skromný zájem, její propagátoři však věří, že se jí budeme v budoucnu živit.
To je ona, octomilka obecná.

To je ona, octomilka obecná. | foto: Profimedia.cz

Pojídači hmyzu, entomofágové, mají jasno: když přijde na výživu rostoucí lidské populace, je hmyz jedinou nadějí. Až donedávna vítězili v bitvě o budoucnost lidské stravy obyčejní cvrčci, respektive proteinová mouka z nich vyrobená. 

Jenže Izraelci ze start-up Flying SPark před čtyřmi lety rozjeli mnohem slibnější model: bílkovinový substrát extrahovaný z larev drobných mušek octomilek. Lépe odpovídá požadavkům na průmyslovou výrobu, ale většině lidí přijde snad ještě méně snesitelnou alternativou než cvrčci.

Extrémní produkce má být zárukou úspěchu

V roce 2040 bude pravděpodobně planetu Zemi obývat devět miliard lidí, a minimálně 795 milionů z nich bude mít hlad. Řešení? Izraelští podnikatelé Eran Gronich a Yoram Yerushalami pevně věří, že odpovědí mohou být jejich vajíčka octomilek. Dokážou je totiž upravit do několika potravinářských produktů, do podoby olejů, tuku a proteinové mouky.

„Čím více lidí bude jíst hmyz, tím méně lidí bude jíst maso,“ tvrdí oba. „Tradiční farmaření a chov dobytka je přežitkem minulosti, který není dlouhodobě udržitelný. Jediná bariéra ve snaze konzumovat hmyz na širší bázi je v naší hlavě.“ Až potud si s dalšími propagátory hmyzí stravy notují.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Rozdíl je v tom, že izraelské duo vám na talíř nepoloží křupavá tělíčka hmyzu nebo jeho larvy. „My vám dodáme práškový substrát, vysušený protein oddělený od tuku. A to je něco jiného, než bylo dosud v nabídce,“ říká Gronich. Výhod má jejich produkt vícero. Předně jsou tu samy octomilky, drobné mušky, které možná znáte i ze své kuchyně. Délka jejich života činí jen něco okolo šesti dní, ale za onu dobu se jsou schopny rozmnožit patnáctkrát. A jedna octomilka produkuje 300 vajíček za jediný den.

    Čím je vykrmit? Zatímco dosud favorizovaní cvrčci jsou spíše všežraví, octomilky přežijí čistě na zbytcích ovoce. „Nevzniká prakticky žádný odpad, ten naopak mizí. Zpracujeme všechny části jejich larev,“ zaznívá z Flying SPark.

    Prázdná střívka a žádná tykadla

    Proč by měly být larvy octomilek lepší? „Nemají žádné panožky, křidýlka, anténky a tykadla, žádné oči. V zásadě jsou celé plně stravitelné. Po určité úpravě, pochopitelně,“ lákají propagátoři octomilek. A příjemný bonus? „Larvy mušek vyměšují své střevo do obalu, do kukly. Takže jsou čisté. Když zpracováváte mouku ze cvrčků, zbytky fekálií ve střevech jsou stále částečně přítomné,“ vysvětluje Yerushalami.

    Zpracování kilogramu proteinové mouky z octomilek přijde zhruba na 10 dolarů, ze cvrčků v průměru na 40. „Produkce a rozmnožování cvrčků navíc není v průběhu roku kontinuální,“ zdůrazňují Izraelci.

    Obsáhlý výčet kvalit ale nezastře jednu podstatnou vadu produkce Flying SPark: zboží prostě nejde na odbyt. Podle údajů marketérů z Global Market Insights činil obrat globálního trhu s hmyzími pochutinami 33 milionů dolarů a v rámci tohoto úzkého profilu se octomilky dokázaly proti konkurenčním cvrčkům stěží prosadit. Mouka z larev octomilek navíc není košer, což ji znevýhodňuje na domácím izraelském trhu. Navíc ji výrobci propagují jako „opravdové maso bez environmentálních následků“, což dráždí alternativní vegany i masojedlíky.

    Mladým podnikatelům příliš nevyšla ani expanze do švédského potravinářského průmyslu: jejich „masové“ kuličky lákaly zvědavce jen k jednorázovým ochutnávkám.

    Chuť? Nevíte do poslední chvíle…

    Gronich a Yerushalami si přesto zachovávají optimismus, ačkoliv se o jejich díle nepříliš nadšeně vyjádřil i vyhlášený izraelský šéfkuchař Yair Feinberg: „Nemyslím si, že by tahle věc někdy mohla nahradit maso, ale věřím, že by se mohla stát jistou součástí lidské výživy.“

    Problematizujícím faktorem rozhodně zůstává nestálá chuť. Zatímco jedni oceňují jemný oříškový nádech proteinového těsta, jiní zase vnímají pátou chuť, umami. Jdete tedy do nejistoty. Jak říkají oba tvůrci: „Ty potvůrky jsou schopny sníst cokoliv od nasládlé zeleniny, mrkví, dýní, batátů až po ovoce. A chuť mouky je pak ovlivněna tím, co dříve snědly.

    Autoři:
    • Nejčtenější

    S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

    26. března 2024

    Chytil spartakiádního vraha Jiřího Straku, díky minisérii Metoda Markovič: Hojer se nám do povědomí...

    Uzlování je sice stará škola, objasňuje ale současné krimi případy

    23. března 2024

    Zločinci zastírají svou totožnost, pracují v kuklách a s rukavicemi. Dopadeni však bývají kvůli...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Říkali, že je to stydlivý kluk. Dívkám přitom ubližoval chladně a bez lítosti

    23. března 2024

    Premium Půlnoc už odbila. S posledním úderem zvonu přikryl měsíc, který ještě před chvílí ozařoval pustou...

    Přesvědčí vaše svaly, že cvičí. Pilulka má simulovat účinky tělesné aktivity

    22. března 2024

    Má umět namluvit vašim svalům, že cvičíte. I když přitom budete sedět v křesle, ležet na gauči,...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

    27. března 2024

    Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

    Návykový obal. Dějiny bublinkové fólie začaly nepovedeným vynálezem

    28. března 2024

    Premium Její praskání nabízí neodolatelně svůdné uspokojení, především však způsobila obalovou revoluci....

    Policie dopadla zloděje kočárku. Byl jsem opilý a nic si nepamatuji, tvrdí muž

    18. března 2024  12:56,  aktualizováno  27.3 13:51

    Pražští policisté ve středu 27. března zadrželi cizince, který v polovině ledna ukradl z chodby...

    Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

    27. března 2024

    Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

    S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

    26. března 2024

    Chytil spartakiádního vraha Jiřího Straku, díky minisérii Metoda Markovič: Hojer se nám do povědomí...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

    Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

    Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

    Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

    Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

    Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

    Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

    Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

    Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

    S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...