Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře

aktualizováno 
Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází žádné živé zvíře, vás možná uklidní. Ale stačí jen pokrm zalít kapkou sojové omáčky, a servírovaná oliheň s rozpůlenou hlavou vás svými chapadly možná rychle připraví o hůlky i chuť k jídlu.

Živá chobotnice na talíři | foto: wikimedia.org

O smrti na slavnostní tabuli hovoří japonští šéfkuchaři jen neradi. Dávají přednost tvrzení, že jimi podávané masité pokrmy jsou „opravdu velmi čerstvé“. Přesvědčit se o tom můžete sami, když zavítáte například do vyhlášené suši-restaurace Ikkatei Tabiji, která nedávno v jinak velmi konvenční gastronomii ostrova Hokkaidó prosadila nový trend.

Fotogalerie

Začala hostům podávat specialitu s mořskými plody, které vévodí oliheň. Ta je po sice po smrti, ale teprve tak krátce, že si to sama dosud ještě neuvědomuje. Čas mezi pobytem ve vodní nádrži, ze které ji vyloví zručný kuchař, a vašimi hladovými ústy, činí necelé tři minuty. Rychlost tu není jen otázkou dobré vizitky restaurace, ale především záruka nevšedního a pro někoho jistě drastického efektu.

Lepší půlka hlavonožce

Původní receptura přípravy tohoto pokrmu nesla po generace přízvisko ika-don a její nedílnou součástí byla rýže, červené jikry lososů a na nudličky nasekaný hlavonožec. V Ikkatei Tabiji si však trochu pohráli s finální úpravou pokrmu. Oliheň jediným mistrně vedeným řezem nože zbaví kuchař poloviny hlavy a oddělí ji od zbytku těla.

Živočich v tento moment umírá, alespoň technicky. Masité tělo se pak stejně obratně mění na stejnoměrné nudličky a misku s přílohou „esteticky“ ozdobí přední částí hlavy olihně včetně jejích neoddělených chapadel. Zábava teprve začíná. Z původního fádního jídla se totiž díky zachování hlavové části stal jeden z nejdiskutovanějších pokrmů světa, spadající mezi odori-don, tedy doslova „hýbající se“ nebo „tancující“.

Živá voda? Ne, jen sójová omáčka

Stačí totiž misku pokapat dochucující sójovou omáčkou a chapadla olihně začnou přímo před vašimi zraky virblovat. Nejde o zrovna chabé chvění nebo lehké záškuby. Stahy jsou natolik intenzivní, že hrozí převržení misky a dokonce útěk „zlatého hřebu“ pokrmu z talíře.

Není nic až tak neobvyklého, když oliheň, respektive její hlavová část s chapadly, uchopí vaše hůlky a přetahuje se o ně s vámi. Na nic netušící zahraniční strávníky má soukromá taneční show na stole často zdrcující účinky, což na oplátku vyvolává značné pobavení místních. Jak ale pohotově dodávají: „Není se čeho bát, oliheň je už dávno mrtvá. Jen o tom ještě sama neví.“

Extrémní gastronomie

Byť se proti pokrmu katsu ika odori-don svého času zvedla výrazná vlna odporu, odsuzující nepřiměřenou krutost páchanou na zvířeti – potravě, je třeba tentokrát dát japonským kuchařům za pravdu. Na olihni už není v době servírování na stůl nic živého, celý efektní trik se záškuby a tancem je způsoben jen roztokem solí v dochucující omáčce.

Ionty sodíku, obsažené v chloridu sodném, tedy kuchyňské soli, totiž vydráždí nervy ve svalových vláknech chapadel. Stimulace těchto svalů vyvolá odezvu neuronů v připojené hlavě olihně a následná chemická reakce podnítí stahy celých svalů. To, že se jídlo na vašem talíři rozhýbe v divokém rytmu, znamená jen jediné: kuchař je zkušený a s přípravou vaší objednávky neotálel. Pokud by počkal deset minut, chapadla olihně by už ke zdánlivému životu sójová omáčka neprobrala.

Platíte za kabaret k jídlu, nikoliv chuť

Pokud se během návštěvy japonského suši-distriktu v Donburi Alley, kde už katsu ika odori-don podává většina restaurací, zdráháte tuto pochoutku ochutnat, nikdo vám to nejspíš nebude mít za zlé. „Maso olihní je poměrně tuhé a je problém ho rozkousat. Je to, jako byste jedli čistou chrupavku. Maso chobotnice je mnohem jemnější,“ hodnotí kvality pokrmu zahraniční strávníci. Na druhé straně, jaký oběd vám za průměrnou cenu 1890 jenů, tedy asi 360 korun, na talíři ještě zatancuje?

Dali byste si tancující oliheň?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 5. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 1187
Ano 409
Autoři:


Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy...

Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

Nejprve je potřeba dostat „včelí děti“ z plástve.

V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze...

Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých.

Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: krvavé mušle jsou nebezpečné skoro jako ryba fugu

Krvavé mušle vyhledávají ženy - labužnice. Mušle totiž připomínají ženské...

Není to pokrm pro každého. Mušle se v míse namáčejí ve vlastním krvavém slizu a apetit vám bude...

Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

I takto se dá stoleté vejce servírovat: s okurkou, koriandrem a sójovou omáčkou.

Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu....

Nejčtenější

Vyšehradští jezdci: sígři, kteří v padesátých letech děsili Prahu

„Páskovská“ móda Vyšehradských jezdců zahrnovala speciální účes „eman“. Nosil...

Královští vyšehradští jezdci. Skupina sígrů, která se v padesátých letech stala legendou. Frajírci, rebelové, rváči....

VIDEO: Moje sexuální robotka mi bude partnerkou, říká Američan

Toto je Harmony. Sexuální robotka, ale „nejživější“ ze všech.

Před deseti lety se rozvedl a nelituje. Tím spíš, že má novou přítelkyni. Jmenuje se Harmony. Není živá, ale jako by...



Lidé neumějí využívat svou sexuální energii, říká MOgirl Klára

„Jsem hrdá na to, že jsem se vydala vlastní cestou a že žiji život podle sebe,“...

Většina lidí neví, co vše jim může dát sexuální energie, a neumějí s ní pracovat, říká MOgirl Klára. Snaží se to proto...

VIDEO: Foglar ze mě udělal pořádného kluka, řekl Jindra Hojer v Rozstřelu

Chemik Ing. Jindřich Hojer, CSc. inspiroval spisovatele Jaroslava Foglara k...

Šanci vstoupit do příběhů Rychlých šípů považuje za vyznamenání. A velmi si cení zážitků i etiky, kterou mu dal oddíl...

Upalujeme, abychom nabrali ovečky. Studie vysvětluje čarodějnické procesy

Čarodějnické procesy zasáhly na 80 tisíc žen, polovina z nich za ně zaplatila...

Kdo upálí víc čarodějnic, je lepší ochránce lidí. A bude mít víc věřících. Středověké hony na čarodějnice byly...

Další z rubriky

Americký obchodník léčil lidi radioaktivní tinkturou, vydělal miliony

Radioaktivní tinktura vynesla podvodnému lékaři miliony.

Měla to být zázračná medicína, místo toho vás postupně kontaminoval radioaktivitou. Počet lidí, kteří líbivé reklamě...

Věčně namol: alkohol byl britským námořníkům věrným druhem

Hladinku je třeba udržovat. Námořníci čekají na svůj příděl na lodi HMS HMS...

Tlumil nudu všedních dnů, ale i strach před bitvou. A britské vojenské námořnictvo, stejně jako armády jiných zemí,...

Extrémní gastronomie: rakfisk na vánoční tabuli vás složí zápachem

Zakysaná smetana, kroužky cibule, chléb. A hlavně rakfisk, nakládaná ryba plná...

Ryby hrají v severské kuchyni ústřední roli a norské vnitrozemské specialitě rakfisk tu dokonce přiřkli čestné místo na...

Najdete na iDNES.cz