Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře

aktualizováno 
Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází žádné živé zvíře, vás možná uklidní. Ale stačí jen pokrm zalít kapkou sojové omáčky, a servírovaná oliheň s rozpůlenou hlavou vás svými chapadly možná rychle připraví o hůlky i chuť k jídlu.

Živá chobotnice na talíři | foto: wikimedia.org

O smrti na slavnostní tabuli hovoří japonští šéfkuchaři jen neradi. Dávají přednost tvrzení, že jimi podávané masité pokrmy jsou „opravdu velmi čerstvé“. Přesvědčit se o tom můžete sami, když zavítáte například do vyhlášené suši-restaurace Ikkatei Tabiji, která nedávno v jinak velmi konvenční gastronomii ostrova Hokkaidó prosadila nový trend.

Fotogalerie

Začala hostům podávat specialitu s mořskými plody, které vévodí oliheň. Ta je po sice po smrti, ale teprve tak krátce, že si to sama dosud ještě neuvědomuje. Čas mezi pobytem ve vodní nádrži, ze které ji vyloví zručný kuchař, a vašimi hladovými ústy, činí necelé tři minuty. Rychlost tu není jen otázkou dobré vizitky restaurace, ale především záruka nevšedního a pro někoho jistě drastického efektu.

Lepší půlka hlavonožce

Původní receptura přípravy tohoto pokrmu nesla po generace přízvisko ika-don a její nedílnou součástí byla rýže, červené jikry lososů a na nudličky nasekaný hlavonožec. V Ikkatei Tabiji si však trochu pohráli s finální úpravou pokrmu. Oliheň jediným mistrně vedeným řezem nože zbaví kuchař poloviny hlavy a oddělí ji od zbytku těla.

Živočich v tento moment umírá, alespoň technicky. Masité tělo se pak stejně obratně mění na stejnoměrné nudličky a misku s přílohou „esteticky“ ozdobí přední částí hlavy olihně včetně jejích neoddělených chapadel. Zábava teprve začíná. Z původního fádního jídla se totiž díky zachování hlavové části stal jeden z nejdiskutovanějších pokrmů světa, spadající mezi odori-don, tedy doslova „hýbající se“ nebo „tancující“.

Živá voda? Ne, jen sójová omáčka

Stačí totiž misku pokapat dochucující sójovou omáčkou a chapadla olihně začnou přímo před vašimi zraky virblovat. Nejde o zrovna chabé chvění nebo lehké záškuby. Stahy jsou natolik intenzivní, že hrozí převržení misky a dokonce útěk „zlatého hřebu“ pokrmu z talíře.

Není nic až tak neobvyklého, když oliheň, respektive její hlavová část s chapadly, uchopí vaše hůlky a přetahuje se o ně s vámi. Na nic netušící zahraniční strávníky má soukromá taneční show na stole často zdrcující účinky, což na oplátku vyvolává značné pobavení místních. Jak ale pohotově dodávají: „Není se čeho bát, oliheň je už dávno mrtvá. Jen o tom ještě sama neví.“

Extrémní gastronomie

Byť se proti pokrmu katsu ika odori-don svého času zvedla výrazná vlna odporu, odsuzující nepřiměřenou krutost páchanou na zvířeti – potravě, je třeba tentokrát dát japonským kuchařům za pravdu. Na olihni už není v době servírování na stůl nic živého, celý efektní trik se záškuby a tancem je způsoben jen roztokem solí v dochucující omáčce.

Ionty sodíku, obsažené v chloridu sodném, tedy kuchyňské soli, totiž vydráždí nervy ve svalových vláknech chapadel. Stimulace těchto svalů vyvolá odezvu neuronů v připojené hlavě olihně a následná chemická reakce podnítí stahy celých svalů. To, že se jídlo na vašem talíři rozhýbe v divokém rytmu, znamená jen jediné: kuchař je zkušený a s přípravou vaší objednávky neotálel. Pokud by počkal deset minut, chapadla olihně by už ke zdánlivému životu sójová omáčka neprobrala.

Platíte za kabaret k jídlu, nikoliv chuť

Pokud se během návštěvy japonského suši-distriktu v Donburi Alley, kde už katsu ika odori-don podává většina restaurací, zdráháte tuto pochoutku ochutnat, nikdo vám to nejspíš nebude mít za zlé. „Maso olihní je poměrně tuhé a je problém ho rozkousat. Je to, jako byste jedli čistou chrupavku. Maso chobotnice je mnohem jemnější,“ hodnotí kvality pokrmu zahraniční strávníci. Na druhé straně, jaký oběd vám za průměrnou cenu 1890 jenů, tedy asi 360 korun, na talíři ještě zatancuje?

Dali byste si tancující oliheň?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 5. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 1187
Ano 409
Autoři:

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Nejčtenější

Líbání, sexy esemesky: muži a ženy se neshodnou, kde začíná nevěra

Příliš důvěrné polibky na večírku s cizí ženou? Pro polovinu mužů to není...

Dopustit se opilého líbání s někým cizím na večírku. Z nudy flirtovat na seznamovací aplikaci. Dopřát si intimní...

VIDEO: Svůdná těla, intimní hračky. Prahu navštívil erotický veletrh

V Praze se konal další ročník Erotického veletrhu

Erotické pomůcky, spodní prádlo, ale též šperky, afrodiziaka, moderní aplikace, které spojují erotiku s technologií....

Niño sicario: fenomén dětských vrahů ovládá drogové kartely

Klučina s rukama od krve. Edgar Jimenez Lugo dělal pro kartel tu nejšpinavější...

Jsou mladí, vlastně ještě děti. Přesto už pracují v žoldu drogových kartelů. Nejen jako kurýři nebo pašeráci. Zabíjejí,...

Další ochutnávka z kalendáře Pirelli: dražte ho 19. prosince

Postava zosobněná topmodelkou Gigi Hadidovou čtenářům připomíná, že ne každý...

Je intimní, ale ne lacině. Oslavuje krásu žen, ale i sílu jejich osobností. Kalendář Pirelli pro rok 2019 vypráví čtyři...

Zkáza Franklinovy výpravy: mráz, beznaděj a kanibalismus

Někteří členové výpravy se rozhodli vydat pěšky na jih. Po prvních úmrtích se...

Měla to být výjimečná výprava plná objevů. Jenže britská Franklinova námořní expedice mířící do země arktického ledu...

Další z rubriky

Zkáza Franklinovy výpravy: mráz, beznaděj a kanibalismus

Někteří členové výpravy se rozhodli vydat pěšky na jih. Po prvních úmrtích se...

Měla to být výjimečná výprava plná objevů. Jenže britská Franklinova námořní expedice mířící do země arktického ledu...

Atropia: americké vojáky připravuje na boj fiktivní země

Výcvik ve Fort Irwing má být co nejautentičtější.

Prašné ulice lemované domky, stánky s trhovci nabízejícími zboží. V davu halasících civilistů se však skrývá terorista....

Líbání, sexy esemesky: muži a ženy se neshodnou, kde začíná nevěra

Příliš důvěrné polibky na večírku s cizí ženou? Pro polovinu mužů to není...

Dopustit se opilého líbání s někým cizím na večírku. Z nudy flirtovat na seznamovací aplikaci. Dopřát si intimní...

Najdete na iDNES.cz