Extrémní gastronomie: myší holátka jsou jen pro vážené rodinné hosty

aktualizováno 
Zrodil se v časech absolutního nedostatku potravy a nyní zažívá svou renesanci. San Č’ Er však nehledejte na lístcích restaurací. Abyste předkrm ochutnali, musíte mít dobré známé v čínské provincii Kuang-tung. A také silný žaludek a etickou laťku nastavenou velmi nízko. Podávat se totiž budou čerstvě narození hlodavci.

Abyste se pustili do mučení těchto roztomilých stvoření, musíte mít silný žaludek. | foto: Profimedia.cz

Pokrm San Č’ Er (San Zhi Er) nevznikl v rozmaru jedlíků, ale z hladu a vůle přežít hladomor, který poznamenal nejen takzvané Tři hořké roky v letech 1959 až 1961. V některých regionech tehdy vymřelo až 40 procent obyvatel a lidé se snažili udržet naživu jakkoli. Vzpomínkou na hladová léta je i San Č’ Er.

Tři písknutí

Na talíři se setkáte s vypleněným hnízdečkem hlodavců, plným čerstvě narozených holátek. Ještě nejsou osrstěná, nemají dovyvinuté oči, jejich končetiny jsou zatím zakrnělé. Pokud je dáte do misky s vyšším okrajem, rozhodně nejsou schopné odkolébat se pryč.

Jediné, co budete k jejich úpravě potřebovat, je libovolné dochucovadlo. Nejčastěji sójová nebo rybí omáčka. Zatímco v šedesátých letech minulého století si hladovějící lidé jistě rádi odřekli všech nadbytečných úkonů, dnes už je příprava a servírování mnohem sofistikovanější a nechybí jistá obřadnost. Chybět tak nesmí pánev s bublající pálivou omáčkou a miska s olejem.

Název pokrmu, který můžeme volně přeložit jako „Tři písknutí“, je zároveň návodem. Živé hlodavčí mláďátko poprvé pískne, když ho zmáčknete na talíři jídelními hůlkami. Podruhé, když jej namočíte do oleje a omáčky. A potřetí? Když skončí ve vašich ústech a vy skousnete. Olej zajistí snadné spolknutí, horká pálivá omáčka zase příjemně prohřeje přibližně pětigramové sousto. Kostiček se bát nemusíte. Holátka ještě nemají plně vyvinutý skelet, a tak chrupavčité tkáně při kousnutí jen lehce křupnou.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • Velikost porce rozhoduje o tom, zda se jedná o předkrm nebo hlavní chod. Upínat slepý zrak může vaším směrem pět, ale klidně i dvacet holátek. Výběr vhodného masa je dnes spíš otázkou dostupnosti. Špinavé pouliční krysy v trendu nejsou, stejně jako hlodavci z polopouští. Přenáší totiž řadu nebezpečných chorob. Bezkonkurenčně tedy vedou mladé laboratorní myšky, které pořídíte v každém lepším zverimexu. Pocházejí z hygienického prostředí a k dispozici jsou po stovkách.

    Medové myšky

    Pokud byla konzumace hlodavců v časech velkého hladomoru nezbytností přežití, dnes je prezentována jako módní trend. První videa, zachycující konzumaci San Č’ Er, brzy dosáhla milionů zhlédnutí a rozpoutala zuřivou virtuální diskusi o právech zvířat a jejich utrpení. Vlnu nevole tehdy tlumili skeptici, kteří upozorňovali na nevěrohodnou povahu zveřejněného obrazového záznamu a také na to, že tuto specialitu na jídelních lístcích čínských restaurací nenajdete.

    Jenže zasvěcení food-blogeři a dobrodružní gastro-cestovatelé ochutnávku tohoto krutého pokrmu absolvovali. Štěstí měli i novináři z novozélandské redakce DailyNews. Většina se však shoduje na tom, že vám pokrm nabídnou spíše přátelé v prostředí domácké kuchyně než v restauraci. Potvrzují to i slova čínského spisovatele Sü Kche: „Tato delikátní pochoutka je dnes servírovaná jen těm nejváženějším respektovaným hostům v kruhu rodinném.“

    Podávat myší holátka sice není v Číně ilegální, ale zvláště pro starší generaci může být bolestivou vzpomínkou na léta, o kterých se v zemi dosud mluvit nesmí. Záleží, kde na ně dostanete chuť. V provincii Kuang-tung se ke konzumaci hlodavců staví liberálněji. Jídlo zde znají pod kantonským názvem San Ťiao Šu (San Jiao Shu) nebo častěji pod přezdívkou Mi Ťi (Mi Ji, Medové písknutí).

    Holátka jsou tu před vlastní konzumací naplněna medem. Buď pod tlakem, přes ústní otvor injekční stříkačkou, anebo se zalévají nahřátým medem v misce před vlastním servírováním. Jinak je vše, včetně tří písknutí, stejné.

    Autoři:


    Nejčtenější

    Miluji kuře na paprice od mamky a pět knedlíků, říká MOgirl Lenka

    Touhy, sny, plány mám, ale žiji současným dnem, říká MOgirl Lenka.

    Podle vlastního soudu je neústupná, sebevědomá, energická. A nezastírá, že též tvrdohlavá a sarkastická. „Jsem taková,...

    Každý je světec. Než ke mně přijde s kapavkou, říká dermatovenerolog

    "Můj obor je vedle plastické korektivní dermatologie či kosmetologie popelkou...

    Je to pohyb na tenkém ledu. Diagnóza pohlavně přenosné choroby je velmi intimní verdikt. I proto je většinou reakcí...



    VIDEO: Různé tváře orgasmu. Jinak vypadá v Evropě a jinak v Asii

    Zřetelné výrazy obličeje interpretují bolest i potěšení napříč kulturami.

    Bolest se do našich tváří vpisuje docela stejně, bez ohledu na to, z které části planety jsme. Orgasmus však nikoli. My...

    Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

    Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

    Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na...

    V tajze by se hodila mačeta i puška, říká Čech, který obletěl zeměkouli

    Dva protagonisté české premiéry, pilot a propagátor českého národního...

    Cílem jeho mise nebylo jen obletět jako první český pilot planetu. Též při ní zaznamenával české stopy ve světě. Aby...

    Další z rubriky

    Šlofík není lenošení. Dopřávejte si ho, pomáhá rozhodování

    Šlofík pomáhá výkonnosti, tvrdí věda.

    Není to lenost, není to pohodlnost. Schrupnout si po obědě je velmi racionální, zdravé, pragmatické rozhodnutí. Šlofík...

    VIDEO: Chlap je pro nás zaplacená složenka, tvrdí české prostitutky

    Ilustrační snímek

    Obě se k sexuální práci dostaly ze sociálních důvodů. Zažily, jak náročný první sex za úplatu je. Trpí také stigmatem...

    VIDEO: Práci v sexuálním byznysu respektujeme, říká nevládní organizace

    Ilustrační snímek

    Stát díky ní ušetřil miliardy korun. Veřejnosti pomáhá zbavit se předsudků ohledně žen ze sexuálního byznysu. Nevládní...



    Najdete na iDNES.cz