Extrémní gastronomie: klenotem nepálské kuchyně je hovězí morek

aktualizováno 
Morek funguje v kostech savců jako zásobárna živin a nepálští kuchaři se ho nebojí dokonale zužitkovat. Odměnou za poněkud pracnou výrobu Sapu Mhichā je jim výrazná a sytá chuť, která svou uzemňující koncentrací připomíná tekutou kostku bujónu.

Sapu Mhichā je gurmánskou kondenzovanou morkovou bombou. | foto: commons.wikimedia.org/Karrattul Profimedia.cz

Do Káthmándú nemusíte cestovat jen kvůli přírodním monumentům. Pokud hledáte nevšední gastronomické zážitky, je kuchyně lidí z místního etnika Névárů tím správným místem. Snoubí se v ní tibetské, čínské a indické receptury, ze kterých si údajně vzala to nejlepší. Světu dala hned několik mimořádných receptů, které si přízvisko extrémní jistě zaslouží. Podivný masitý dezert Sapu Mhichā mezi ně rozhodně patří.

Fotogalerie

Místní se zatím plně neshodnou na tom, kam ho v tabuli servírovaných chodů zařadit. Jedni ho považují za lehký předkrm, jiní preferují jako decentní pochoutku mezi hlavními jídly. Jisté je, že Sapu Mhichā se podává jen významným hostům a přátelům. Jeho výroba je totiž poměrně pracná. Odměnou však je netradiční chuť, často doprovázená nemalým údivem strávníků. Ovařená a později v oleji osmažená masitá taštička je po okraj naplněna rozehřátým morkem z hovězích kostí.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Kaše z larev
  • Předchůdce suši kvasil i desetiletí
  • Yartsu gunbu - himálajská viagra
  • Chapulines - smažené luční kobylky
  • Na samém počátku celé přípravy stojí mohutný indický vodní buvol zvaný arni, který běžně váží devět metráků. Z něj jsou po zbourání mimo jiné vyjmuty dršťky, tedy houbovitá osvalená tkáň výstelky předžaludků. Jsou pečlivě vyprány a promyty v horké vodě. Případné nečistoty a zbytky natrávené potravy by totiž mohly znehodnotit celý pokrm, proto se cyklus čištění několikrát opakuje, než jsou nakonec nakrájeny na přibližně dvaceticentimetrové kousky.

    Extrakce morku

    Dalším nezbytným krokem je extrakce morku z kostí, na kterou v nepálském podání skutečně není hezký pohled. Dobývá se s pomocí pilky, nožů a kladiva v podobě hrudek velkých jako dětská pěst. Vše se přitom odehrává jen pár kroků od zakrváceného prostranství, na kterém byl buvol poražen. Hygiena tu není prioritou. Představa, že zatím tuhý morek je vlastně stoprocentní tuk, celkový dojem nezlepšuje.

    Kuchař a řezník v jedné osobě poté morek zručně zabalí do kapsiček drštěk a ováže je provázkem. Je to důležité: během dlouhého varu ve vodě nesmí morek z živočišného obalu uniknout. Po změknutí nakonec kapsičky zamíří do pánve s rozpáleným tukem. Smažení vytvoří křupavou krustu kolem bíle zabarvené bubliny morku. Výsledek trochu připomíná plody jedlého kaktusu: drobné výstupky na hrubé vnější straně drštěk vypadají jako ostny. Miska s několika Sapu Mhichā, decentně posypaná kořením, je konečně postavena před hosta.

    Nálož tekuté chuti

    Konzumace vyžaduje jistý cvik. Je zapotřebí uchopit ještě rozpálenou kapsičku pravou rukou, s pomocí levé pak nožíkem provést krátký podélný řez a z otvoru pohotově vysrknout rozehřátý tekutý morek, který z obalu uniká mezi prsty. 

    Vzhledem k výrazné zemité chuti morku je celý prožitek doslova zaplavující, skoro jako byste pili rozehřáté hovězí sádlo nebo žvýkali kostku bujónu. Samotný obal, tedy ovařená a osmažená dršťka, se nejí, odkládá se na stranu talíře. I když pak sousto zapijete rýžovým pivem, pocitu mastnoty v ústech se jen tak nezbavíte.

    Okusili byste Sapu Mhichā?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 3. června 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 433
    Ne 131
    Autoři:

    Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

    Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

    Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

    Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

    Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

    Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

    Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

    Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

    Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

    Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

    Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu...

    Extrémní gastronomie: po džusu z žáby vám bude do skoku

    Džus z žáby je podle prodejců dobrý na stres, anémii, ale i na sexuální život.

    Má být životabudičem a afrodiziakem, a to díky rozmixované žábě. Kromě ní však do džusu Peruánci...

    Nejčtenější

    Líbání, sexy esemesky: muži a ženy se neshodnou, kde začíná nevěra

    Příliš důvěrné polibky na večírku s cizí ženou? Pro polovinu mužů to není...

    Dopustit se opilého líbání s někým cizím na večírku. Z nudy flirtovat na seznamovací aplikaci. Dopřát si intimní...

    VIDEO: Svůdná těla, intimní hračky. Prahu navštívil erotický veletrh

    V Praze se konal další ročník Erotického veletrhu

    Erotické pomůcky, spodní prádlo, ale též šperky, afrodiziaka, moderní aplikace, které spojují erotiku s technologií....

    Niño sicario: fenomén dětských vrahů ovládá drogové kartely

    Klučina s rukama od krve. Edgar Jimenez Lugo dělal pro kartel tu nejšpinavější...

    Jsou mladí, vlastně ještě děti. Přesto už pracují v žoldu drogových kartelů. Nejen jako kurýři nebo pašeráci. Zabíjejí,...

    Další ochutnávka z kalendáře Pirelli: dražte ho 19. prosince

    Postava zosobněná topmodelkou Gigi Hadidovou čtenářům připomíná, že ne každý...

    Je intimní, ale ne lacině. Oslavuje krásu žen, ale i sílu jejich osobností. Kalendář Pirelli pro rok 2019 vypráví čtyři...

    Zkáza Franklinovy výpravy: mráz, beznaděj a kanibalismus

    Někteří členové výpravy se rozhodli vydat pěšky na jih. Po prvních úmrtích se...

    Měla to být výjimečná výprava plná objevů. Jenže britská Franklinova námořní expedice mířící do země arktického ledu...

    Další z rubriky

    Oslavuje ženskou krásu, sny, ambice. Kalendář Pirelli dražte 19. prosince

    Herečka a modelka Laetitia Casta představuje  ženu, která sní o umělecké dráze....

    Skvostné fotografie, krásné a silné ženy i muži, působivé poselství. Kalendář Pirelli pro rok 2019 se stal zásluhou...

    VIDEO: Pětiletý thajský kluk jezdí do školy na motorové lodi

    Do školy na lodi. Pětiletý kluk z Bangkoku umí sám kormidlovat člun.

    Teprve začal chodit do školy, už do ní však jezdí rovnou jako kapitán motorové lodi. Pětiletý školák Tanadet Petnoi...

    Další ochutnávka z kalendáře Pirelli: dražte ho 19. prosince

    Postava zosobněná topmodelkou Gigi Hadidovou čtenářům připomíná, že ne každý...

    Je intimní, ale ne lacině. Oslavuje krásu žen, ale i sílu jejich osobností. Kalendář Pirelli pro rok 2019 vypráví čtyři...

    Najdete na iDNES.cz