Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: klenotem nepálské kuchyně je hovězí morek

aktualizováno 
Morek funguje v kostech savců jako zásobárna živin a nepálští kuchaři se ho nebojí dokonale zužitkovat. Odměnou za poněkud pracnou výrobu Sapu Mhichā je jim výrazná a sytá chuť, která svou uzemňující koncentrací připomíná tekutou kostku bujónu.

Sapu Mhichā je gurmánskou kondenzovanou morkovou bombou. | foto: commons.wikimedia.org/Karrattul Profimedia.cz

Do Káthmándú nemusíte cestovat jen kvůli přírodním monumentům. Pokud hledáte nevšední gastronomické zážitky, je kuchyně lidí z místního etnika Névárů tím správným místem. Snoubí se v ní tibetské, čínské a indické receptury, ze kterých si údajně vzala to nejlepší. Světu dala hned několik mimořádných receptů, které si přízvisko extrémní jistě zaslouží. Podivný masitý dezert Sapu Mhichā mezi ně rozhodně patří.

Fotogalerie

Místní se zatím plně neshodnou na tom, kam ho v tabuli servírovaných chodů zařadit. Jedni ho považují za lehký předkrm, jiní preferují jako decentní pochoutku mezi hlavními jídly. Jisté je, že Sapu Mhichā se podává jen významným hostům a přátelům. Jeho výroba je totiž poměrně pracná. Odměnou však je netradiční chuť, často doprovázená nemalým údivem strávníků. Ovařená a později v oleji osmažená masitá taštička je po okraj naplněna rozehřátým morkem z hovězích kostí.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Kaše z larev
  • Předchůdce suši kvasil i desetiletí
  • Yartsu gunbu - himálajská viagra
  • Chapulines - smažené luční kobylky
  • Na samém počátku celé přípravy stojí mohutný indický vodní buvol zvaný arni, který běžně váží devět metráků. Z něj jsou po zbourání mimo jiné vyjmuty dršťky, tedy houbovitá osvalená tkáň výstelky předžaludků. Jsou pečlivě vyprány a promyty v horké vodě. Případné nečistoty a zbytky natrávené potravy by totiž mohly znehodnotit celý pokrm, proto se cyklus čištění několikrát opakuje, než jsou nakonec nakrájeny na přibližně dvaceticentimetrové kousky.

    Extrakce morku

    Dalším nezbytným krokem je extrakce morku z kostí, na kterou v nepálském podání skutečně není hezký pohled. Dobývá se s pomocí pilky, nožů a kladiva v podobě hrudek velkých jako dětská pěst. Vše se přitom odehrává jen pár kroků od zakrváceného prostranství, na kterém byl buvol poražen. Hygiena tu není prioritou. Představa, že zatím tuhý morek je vlastně stoprocentní tuk, celkový dojem nezlepšuje.

    Kuchař a řezník v jedné osobě poté morek zručně zabalí do kapsiček drštěk a ováže je provázkem. Je to důležité: během dlouhého varu ve vodě nesmí morek z živočišného obalu uniknout. Po změknutí nakonec kapsičky zamíří do pánve s rozpáleným tukem. Smažení vytvoří křupavou krustu kolem bíle zabarvené bubliny morku. Výsledek trochu připomíná plody jedlého kaktusu: drobné výstupky na hrubé vnější straně drštěk vypadají jako ostny. Miska s několika Sapu Mhichā, decentně posypaná kořením, je konečně postavena před hosta.

    Nálož tekuté chuti

    Konzumace vyžaduje jistý cvik. Je zapotřebí uchopit ještě rozpálenou kapsičku pravou rukou, s pomocí levé pak nožíkem provést krátký podélný řez a z otvoru pohotově vysrknout rozehřátý tekutý morek, který z obalu uniká mezi prsty. 

    Vzhledem k výrazné zemité chuti morku je celý prožitek doslova zaplavující, skoro jako byste pili rozehřáté hovězí sádlo nebo žvýkali kostku bujónu. Samotný obal, tedy ovařená a osmažená dršťka, se nejí, odkládá se na stranu talíře. I když pak sousto zapijete rýžovým pivem, pocitu mastnoty v ústech se jen tak nezbavíte.

    Okusili byste Sapu Mhichā?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 3. června 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 433
    Ne 131
    Autoři:


    Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

    Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

    Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy...

    Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

    Nejprve je potřeba dostat „včelí děti“ z plástve.

    V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze...

    Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře

    Živá chobotnice na talíři

    VIDEO Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: shiokara se musí zapíjet silným alkoholem

    Shiokara se dá koupit i v supermarketech.

    Země vycházejícího Slunce je bezpochyby též zemí tisíce chutí. Jen některé z nich se však řadí mezi...

    Extrémní gastronomie: klenotem nepálské kuchyně je hovězí morek

    Sapu Mhichā je gurmánskou kondenzovanou morkovou bombou.

    Morek funguje v kostech savců jako zásobárna živin a nepálští kuchaři se ho nebojí dokonale...

    Nejčtenější

    Vyšehradští jezdci: sígři, kteří v padesátých letech děsili Prahu

    „Páskovská“ móda Vyšehradských jezdců zahrnovala speciální účes „eman“. Nosil...

    Královští vyšehradští jezdci. Skupina sígrů, která se v padesátých letech stala legendou. Frajírci, rebelové, rváči....

    VIDEO: Moje sexuální robotka mi bude partnerkou, říká Američan

    Toto je Harmony. Sexuální robotka, ale „nejživější“ ze všech.

    Před deseti lety se rozvedl a nelituje. Tím spíš, že má novou přítelkyni. Jmenuje se Harmony. Není živá, ale jako by...



    Upalujeme, abychom nabrali ovečky. Studie vysvětluje čarodějnické procesy

    Čarodějnické procesy zasáhly na 80 tisíc žen, polovina z nich za ně zaplatila...

    Kdo upálí víc čarodějnic, je lepší ochránce lidí. A bude mít víc věřících. Středověké hony na čarodějnice byly...

    Věčně namol: alkohol byl britským námořníkům věrným druhem

    Hladinku je třeba udržovat. Námořníci čekají na svůj příděl na lodi HMS HMS...

    Tlumil nudu všedních dnů, ale i strach před bitvou. A britské vojenské námořnictvo, stejně jako armády jiných zemí,...

    VIDEO: Na Highjumpu skákala světová elita až ze 30 metrů

    Skoky do vody v sobě kombinují akrobacii, gymnastiku, vyžadují ale i...

    Devadesátka skokanů z celé planety, včetně světové špičky. Závodní skoky ze dvanácti, šestnácti a dvaceti metrů,...

    Další z rubriky

    Elektrošoky na násilníky. Stimulace mozku může snížit skony k agresivitě

    Násilí sídlí v mozku a elektrickým proudem ho z něj dokážeme vyhnat, naznačují...

    Je to zjištění, které rozhodně povede k vášnivým polemikám. Podle vědců lze totiž stimulací mozku snížit pohnutky k...

    Klystýr, kterým darujete život. Nové transplantaci se však nedostává dárců

    Jakkoli můžeme nad využitím exkrementů v lékařství povytahovat obočí nebo se...

    O prospěšnosti krevních transfúzí nikdo nepochybuje. Světovým klinikám se však v poslední době silně nedostává jiného...

    Americký obchodník léčil lidi radioaktivní tinkturou, vydělal miliony

    Radioaktivní tinktura vynesla podvodnému lékaři miliony.

    Měla to být zázračná medicína, místo toho vás postupně kontaminoval radioaktivitou. Počet lidí, kteří líbivé reklamě...

    Najdete na iDNES.cz