Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: oko tuňáka je výživné a zdravé

aktualizováno 
Na talíř dostanete asi půlkilovou porci bez příloh, ve skutečnosti však sníte jen asi sto gramů stravitelné svaloviny. Zbytek, tedy vazivový obal, tuhé nervy a tekutá výplň sklivce, je prostě odpad. I tak pořád připomínají původní tvar: oko tuňáka.

Oko tuňáka se tradičně konzumuje ve východní Asii, jinde je vyhrazené pouze opravdovým fajnšmekrům. | foto: Profimedia.cz

Existují gastronomická tabu, která sdílejí mnohé kultury, a jedním z nich je konzumace zvířecích očí. „Ačkoli lidem nečiní problém sníst mozek nebo vnitřnosti jiného savce, když přijde na oční bulvy, drží se i ty z našeho pohledu nejextrémnější gastro komunity většinou stranou,“ uvádí James Serpell, ředitel Centra pro interakce zvířat a společnosti Pensylvánské univerzity. „Oči totiž reprezentují obličej a skrze ně vnímáme okolní svět, proto nám jejich konzumace přijde přinejmenším znepokojující,“ vysvětluje.

Fotogalerie

Někteří obyvatelé Japonska, Tchaj-wanu a pobřeží východní Číny však nesouhlasí. Oči tuňáků zabalené do plastové fólie tam na vás vykukují z chladicích boxů většiny obchodů s potravinami a rybářské krámky na tržištích disponují velkými káděmi, odkud si můžete ty nejčerstvější kousky nalovit podle vlastního přání.

Obecně jsou totiž považovány za chuťově příbuznou levnou náhražku jiných mořských plodů, malých olihní, jedlých medúzek a slizkých mořských okurek. Našince přijde zhruba půlkilové balení obsahující dvě bulvy na 60 korun. Poptávka je po nich na asijském trhu tak velká, že domácí rybářské koncerny nestačí dodávat potřebné množství a hloubkově zmražené bulvy se dovážejí z Norska. Japonci údajně považují oči za druhou nejlepší část většiny ryb a podobné je to s popularitou bulev tuňáků i ve Vietnamu.

Extrémní gastronomie

Ještě z jednoho důvodu oblíbenost těchto 150 až 350 gramů (v závislosti na konkrétním druhu a odloveném jedinci) vážících koulí nezná hranic: jejich příprava je skutečně snadná. V zásadě se nabízejí dvě nejčastější varianty.

Rychlá příprava

Je libo soté? S trochou sezamového oleje a strouhaného čerstvého zázvoru vykouzlíte během chvilky příjemnou svačinku. Oko obrácené zorničkou vzhůru při této přípravě během jedné minuty jen prohřejete, aby se sklivec stal opravdu tekutým a uvolnila se tím jeho přirozeně slaná chuť. Na talíři pak dochucujete servírovaný pokrm sójovou omáčkou nebo rýžovým octem.

Pokud preferujete důslednější tepelnou úpravu, je nezbytné oči uvařit. Ani v tomto případě se nedoporučuje ponechávat je v mírném varu déle jak pět minut. Mohly by totiž popraskat a tím znehodnotit celý zážitek.

Pokud ale něco činí evropským adrenalinovým konzumentům opravdu problémy, je to sám proces konzumace: co je vhodné nechat a které části vlastně jíst? Samotný obal oka je totiž „gumový“, ale jeho vnitřní obsah, rosolovitý vysrážený sklivec, je možné vyškrabávat podobně jako obsah vajíčka na měkko. Jedlá je i tkáň, která drží celou zorničku, a část svaloviny podél hlavního nervu. Poznáte ji podle toho, že po převaření na rozdíl od zbytku očního „ocásku“ ztmavne.

Navzdory obecnému úsudku je oko tuňáka velmi výživné a obsahuje řadu lidskému tělu prospěšných tuků. Má výrazný objem nenasycených mastných kyselin a látek snižující hladinu cholesterolu. Stejně jako v případě masa tuňáků je však rizikem koncentrace rtuti, která se do ryb dostává z kontaminovaného životního prostředí.

Autoři:




Nejčtenější

Jaroslava miluje své záchody. Lidé ji zahrnují dary
Paní Jaroslava miluje své záchody. Lidé jí dávají dárky

Veřejné toalety v Kobylisích považuje mnoho jejich návštěvníků za nejčistší v celé Praze. Spravuje je Jaroslava Dolejšová. Nevlastní je, jak si lidé mylně...  celý článek

Vyberte, která MOgirl vás oslovila nejvíc
Odhalené krásky: Vyberte, která MOgirl vás oslovila nejvíc, a vyhrajte

Na Xman.cz vás provázejí poslední dva roky a tři měsíce. Připomeňte si MOgirls, které vám nejen odhalily svoje půvaby, ale nechaly vás nahlédnout i do svých...  celý článek

ÓČKO DRIVE 169, MARTIN HUB - KASKADÉR, HEREC A MALÍŘ
VIDEO: Jsem romantik jako vyšitý, říká kaskadér Martin Hub

Hrál ve filmech Zachraňte vojína Ryana, Mission: Impossible – Ghost Protocol nebo Titanic. Jeho údělem jsou ranaři, chlapíci od rány. Rád by však zkusil i...  celý článek

Další z rubriky

Původně měla léčit anginu pectoris, ale nakonec látka sildenafil našla...
Neplánované erekce. Látka ve Viagře měla původně léčit anginu pectoris

Jedna byla původně součástí smrtícího bojového plynu, jiná sloužila jako jed na krysy. Než si některé látky konečně našly své lékařské využití, obnášelo to...  celý článek

Ze seriálu 30 případů majora Zemana
KVÍZ: Kdo napsal Bič boží? Jak dobře znáte Třicet případů majora Zemana

Major Honza Zeman, plukovník Kalina, doktor Veselý... a samozřejmě Jirka Hradec a agentka Stardust. Vyzkoušejte, jak znáte postavy a příběhy seriálu Třicet...  celý článek

Z rodiny starověrců Lykových již žije jen Agafja. Do civilizace se přestěhovat...
Sami v srdci tajgy. Rodina starověrců žije osmdesát let mimo civilizaci

Utekli před Stalinem doprostřed Sibiře a desítky let tam žili bez kontaktu s vnějším světem. Nevěděli o druhé světové válce, o letech do vesmíru, neznali...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.