Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

aktualizováno 
Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu surströmming nese děsivý, strašlivý zápach, nezastírají ani jeho švédští milovníci. Dodávají však, že chuť fermentovaného sledě je mnohem lepší.

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Švédská kuchyně ho zná již od šestnáctého století. U kořenů receptu stál velmi přízemní, ekonomický faktor – cena soli. Nebylo na ni dost financí, proto se při tradičním nakládání sleďů muselo vystačit se slabším slaným nálevem. Následek? Spouštěl se proces samokvašení, při němž se díky enzymům a bakteriím tvoří například velmi zapáchající kyselina propionová, máselná, octová, stejně jako sirovodík. Ano, znamená to, že po osmi až deseti týdnech jsou konzervy bombami napěchovanými zápachem.

Fotogalerie

Sledi se chytají v dubnu a květnu, začátek konzumentské sezony, surströmmingspremiär, je o třetím srpnovém čtvrtku.

Sami Švédové přiznávají, že ani u nich doma to není pochoutka pro každého. Podle serveru Skandinávský dům konzumaci surströmming zapovídají i některé nájemní smlouvy. Agentura BBC před dvanácti lety přinesla informaci o tom, že převážení konzerv s nakládanými švédskými sledi zakázalo několik velkých leteckých společností jako British Airways nebo Air France. Švédy to rozladilo, protože surströmming patří ke Švédsku jako Ikea nebo Volvo, líčila agentura. A nechala zaznít i hlasy výrobců nakládaných sleďů, podle nichž byl postoj aerolinek projevem „kulturní negramotnosti“, protože zkazky o výbuchu konzerv jsou jen mýtem.

Extrémní gastronomie

Hostiny s nakládanými sledi se v každém případě stejně konají obvykle venku. Švédský list The Local se sice ohrazuje proti teatrálně pohoršenému setkání s nakládanými sledi, na němž si pochutnal server BuzzFeed, sám však přiznává: „Hrozně to páchne, to nejde popřít.“ A dodává několik tipů, jak na zápach vyzrát: konzervu je možné otevřít pod vodou, stolování dosti ulehčí, když se do ní pustíte daleko od jídelního stolu. Anebo je nad zápachem možné vyhrát odvážnějším a originálnějším způsobem: „Hned po otevření konzervy do ní strčte nos tak natěsno, jak jen je to možné, zhluboka se nadechněte, tak se stanete imunní. Po tomto výkonu vám už nadlouho nebude páchnout vůbec nic.“

Nakládané sledě se podávají s brambory uvařenými ve slupce, zakysanou smetanou, cibulí a tenkým chlebem tunnbröd. „Fermentovaný sleď má chuť zároveň zakulacenou a zároveň ostrou, zároveň pikantní a zároveň lahodnou,“ skládá pokrmu hold server sweden.se. Doplňky na tabuli však přesto doporučuje. Sladká chuť brambor a cibule totiž dokáže skvěle vyrovnat ostrou chuť ryby, píše. Dodává, že v některých oblastech se nakládané sledě jedí i s kozím sýrem a máslem. Právě na severu je svérázná delikatesa nejoblíbenější, obzvláště v severovýchodním Švédsku.

Ochutnali byste švédského nakládaného sledě?

celkem hlasů: 2532

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 23. září 2018. Anketa je uzavřena.

Ano 1459
Ne 867
Ochutnal jsem 206
Autoři:

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: po džusu z žáby vám bude do skoku

Džus z žáby je podle prodejců dobrý na stres, anémii, ale i na sexuální život.

Má být životabudičem a afrodiziakem, a to díky rozmixované žábě. Kromě ní však do džusu Peruánci...

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu...

Nejčtenější

VIDEO: Vyzkoušeli jsme první český nevěstinec se silikonovými pannami

Rebecca má mírně vyděšený výraz.

Netradiční nevěstinec otevřeli začátkem listopadu v centru Prahy. Na toho, kdo si přijde užít, čekají místo živých žen...

Sexuální závislost se šíří jako epidemie, varuje výzkum

O závislosti na sexu se vedou vědecké pře.

Jsou v téměř nepřetržitém souboji s myšlenkami na sex, vynakládají enormní množství energie na to, aby svůj sexuální...

Společnost nás stresuje požadavky na výkon, tak pijeme, říká terapeut

„Abyste se stali závislými, musíte stejně jako olympijský vítěz intenzivně a...

Narušené vztahy, odcizení, ale též stres z diktátu výkonnosti. Tam leží kořeny závislostí. „Společnost je ráda, když...

I na orální sex je třeba inteligence. Erotické hračce pomohla ta umělá

Brian Sloan a Autoblow AI. Stroj vypadá tak trochu jako varná konvice, dokáže...

Nový orální masturbátor má nabídnout co nejlidštější sex. Vyžádal si spolupráci s vědci, kteří na základě 109 hodin...

OBRAZEM: Nahota, krása, neřest, nevinnost. Česko hostilo burlesku

Dýchá z ní svět zašlé dekadence, ale i komiky, politické angažovanosti a...

Dýchá z ní svět zašlé dekadence, ale i komiky, politické angažovanosti a radikality. A stále víc se zabydluje i v...

Další z rubriky

OBRAZEM: Nahota, krása, neřest, nevinnost. Česko hostilo burlesku

Dýchá z ní svět zašlé dekadence, ale i komiky, politické angažovanosti a...

Dýchá z ní svět zašlé dekadence, ale i komiky, politické angažovanosti a radikality. A stále víc se zabydluje i v...

Mrtví králíci a Five Points: mýty i realita gangů newyorského slumu

Bill Cutting z Gangů New Yorku měl svůj předobraz ve skutečné historické...

Bowery Boys z vysokými cylindry a v červených košilích, Mrtví králíci divošského vzezření. Známe je z Gangů New Yorku...

Válečné úskoky: plastové armády a dřevěná děla

Loď HMS Centurion nejprve opravdu bojovala, pak si však dělala z Němců blázny...

Bitvy se nevyhrávají vždy jen zbraněmi, ne vždy musí zvítězit ten silnější. Někdy stačí chytrý nápad. Historií...

Najdete na iDNES.cz