Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

aktualizováno 
Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké sumy. Ve skutečnosti jsou to nahořklé křupavé kuličky zadečky samic listožravých mravenců, sesbírané během rojení.

Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však vynahradí. | foto: Profimedia.cz

Pralesy v kolumbijském departmentu Santander rozhodně nepatří mezi ty nejbohatší oblasti v regionu. O to víc si tu lidé umí vážit maličkostí. Proto trpělivě vyčkávají na začátek dubna, kdy se v lesích ze zdejších obřích mravenišť začnou rojit mravenci Atta laevigata. Po krátký čas si totiž mohou jejich sběrem výrazně přilepšit.

Za kilogram sesbíraných mravenčích „princezen“ se ve městech San Gil a Barichara platí kolem osmdesáti dolarů. A pochutnat si na nich chce každý.

Mravenci na cestách

Fotogalerie

Tradice sběru mravenců se tu táhne daleko před příchod evropských dobyvatelů a kolonizátorů. Domorodí Guanové se dávno postarali o rozšíření oné kulinářské speciality napříč celou Jižní Amerikou, i do lokalit, kde se tito listožraví mravenci přirozeně nevyskytují. Třeba za pásem peruánských And, kde jsou k dostání jako siqui sapa, v Paraguayi pod názvem bachaco. Dříve se za ně platilo těmi nejlepšími kokovými listy. A čemu vděčí pralesní mravenci za takovou popularitu?

Je to především jejich zemitá, příjemně nahořklá a přitom osvěžující chuť. Zahání prý únavu a žízeň. Samozřejmě jsou považováni za vynikající afrodiziakum. Jako kaviár. Jistě díky tomu, že během rojení jsou sbírány pouze okřídlené samice, ze kterých by se staly královny v dalších mraveništích.

Příslib plodnosti totiž demonstrují sběračům velmi názorně. Jejich nafouklé zadečky jsou k prasknutí naplněny vajíčky. I proto se jim přezdívá hormiga culona, tedy doslova mravenci s velkým zadkem. Prý vás probere jejich pouhá vůně nasycená hmyzími feromony.

Na sklizeň čekáte rok, trvá hodiny

Jiné, pěkně kousavé a bojovné kasty mravenců tohoto druhu se nesbírají a nepovažují se za jedlé. Kouzlo sběru spočívá i v sezonní nedostupnosti. Po většinu roku se „princezny“ nacházejí v chodbičkách celé metry pod zemí. A rojení jednoho mraveniště trvá jen v řádu několika hodin, které prostě nesmíte propásnout.

Extrémní gastronomie

Strkanice mezi sběrači nejsou nic neobvyklého, vítěz bere vše. Za jedno odpoledne si můžete vydělat tolik, co běžnou prací za půl roku. A se štěstím možná svůj úlovek odprodáte za ještě víc peněz překupníkům, kteří vyvážejí kolumbijskou pochoutku do Japonska a Velké Británie.

Zlatá horečka má samozřejmě i své stinné stránky. V blízkém okolí vesnic jsou už mraveniště dávno rozkopaná a v pralesích mravenců také ubývá. Průmyslový sběr jejich rozmnožování dobře nedělá. A na uvolněná místa po Atta laevigata se pak přesouvají kolonie jiných druhů mravenců, kteří jsou nejedlí i agresivní. Ale to zatím sběrače netrápí.

Pochoutka se spoustou nožiček

A jak si je připravit? Entomolog Jim Conrad podotýká, že domáckých receptů bude více. „Ale obecný konsenzus je, že culonas by měli být lehce posolení a opečení na comale. Tedy na plochém plechu nad ohněm. Můžete je klidně dochutit nějakou omáčkou, ale přirozená chuť je hodnocena lépe,“ zdůrazňuje.

Oheň se postará o to, že zadečky mravenců dostanou sytě červený až hnědavý nádech. Trochu připomínají plody šípku. A to je ten správný čas, sesypat je do misky nebo kornoutu, ze kterého je můžete uzobávat jako oříšky.

Malá porce našince přijde na přibližně 80 korun, respektive 10 tisíc kolumbijských pesos. Není to na zdejší podmínky málo, ale rozhodně to za to stojí. „Je to naprosto legitimní svačinka,“ píše na svém blogu Marek Bron. „Nabral jsem si plnou lžíci, a byl jsem skoro okamžitě překvapený, jak neošklivě chutnají. Je to příjemné, podobné jako popcorn nebo jako chipsy s kuřecí příchutí. Jistě, není to asi ta nejchutnější věc na světě. Asi nejvýraznějším negativním aspektem jsou jejich nožičky. Jsou dost tuhé a snadno se vám zaseknou mezi zuby.“

Ochutnali byste mravenčí pokrm hormiga culona?

Ano 291
Ne 247
Autoři:

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

Ne, pařátky se v Indonésii rozhodně nevyhazují. Tamní kuchaři je připravují...

V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s...

Extrémní gastronomie: shiokara se musí zapíjet silným alkoholem

Shiokara se dá koupit i v supermarketech.

Země vycházejícího Slunce je bezpochyby též zemí tisíce chutí. Jen některé z nich se však řadí mezi...

Nejčtenější

VIDEO: Takový je osud plastu ze žlutých popelnic. Půlka končí na skládce

Díky třídicí lince a jejím pracovnicím dokážeme plasty recyklovat. I když ne...

Když vyhodíme plastový výrobek do třídicího kontejneru, máme dobrý pocit. Reportér iDNES.tv Matěj Smlsal vyrazil do...

Prodávám v sexshopu a baví mě to, říká MOgirl Lucka

MOgirl Lucka miluje tetování a sama ráda kreslí.

Původem je holka z vesnice, po zastavení v Praze však skončila v Liberci. A zamilovala si ho. Plánuje vysokoškolské...

Hon na tygra: jak britský technik ulovil Hitlerův smrtící tank

Tiger měl renomé nezničitelného tanku.

Mezi spojeneckými vojáky vzbuzoval paniku. Oprávněně. Nacistický tank Tiger, šedesátitunové monstrum, se zdál...

Chlapi nejsou snadná kořist, říká domina a striptérka Majkelína

Majkelina

Je striptérkou, jako rázná domina má sadomasochistický projekt, se svou přítelkyní vystupuje jako bondage modelka. Pro...

Koně ve městě: když se světové metropole topily v hnoji

Zašlý půvab starých časů. Jenže koně ve městě znamenali problém.

Byl to problém, který narůstal. Čím více lidí žilo ve městě, tím více koní bylo zapotřebí k jejich přepravě. Nevábný...

Další z rubriky

Nepravda z Bílého domu: v čem lhal Reagan nebo Kennedy

Mezi hříšníky patří i Ronald Reagan a John Fitzgerald Kennedy.

Rétorická selhání a lži svých prezidentů Američané evidují pečlivě. A je jich dlouhý soupis. Připomeňme si ty...

VIDEO: Vyzkoušeli jsme první český nevěstinec se silikonovými pannami

Rebecca má mírně vyděšený výraz.

Netradiční nevěstinec otevřeli začátkem listopadu v centru Prahy. Na toho, kdo si přijde užít, čekají místo živých žen...

Koně ve městě: když se světové metropole topily v hnoji

Zašlý půvab starých časů. Jenže koně ve městě znamenali problém.

Byl to problém, který narůstal. Čím více lidí žilo ve městě, tím více koní bylo zapotřebí k jejich přepravě. Nevábný...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz