Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Extrémní gastronomie: Vejce vařená v moči mladých chlapců

Ona tradice se drží v osmitisícovém čínském městě Dongyang stovky let. Minulost z ní neudělaly ani odsudky moderní vědy, ani hygienické ohledy, ani kulturní pokrok. Na jaře se tu tak stále na ulicích vaří vejce. V moči mladých chlapců.
Gesto konzumenta vajec Tong Zi Dan je oslavné a spokojené, „lahůdku“ by však...

Gesto konzumenta vajec Tong Zi Dan je oslavné a spokojené, „lahůdku“ by však přimělo vyzkoušet jen málokoho, kdo není tradicí odkojen. | foto: Profimedia.cz

Čtete dobře. Když se nachýlí onen správný jarní čas, začnou po vzájemné domluvě základní školy v osmisettisícovém Dongyangu netrpělivě obcházet první pouliční prodejci. Po dohodě s učiteli pak instalují na chlapeckých toaletách čtrnácti místních prvostupňových vzdělávacích institucí hezkou řádku lavorů a kbelíků. Všichni zúčastnění dobře vědí proč.

Jsou určeny pro velkokapacitní sběr dětské moči, přesněji řečeno moči chlapecké. Ani to ale vlastně není zcela přesné. Shromažďovaná moč musí pocházet jen od chlapců mladších deseti let. Starší mohou i nadále běžně využívat toalet, protože o jejich „produkci“ zájem není. Správný Tong Zi Dan, což znamená v překladu vajíčka mladých chlapců, je totiž možné vyrobit jen z moči „mladé, pubertálními hormony nezkažené“.

Nikdo z místních se tomuto počínání nediví, tradice je to stará stovky let. A každý, kdo zapátrá v paměti, si jistě vzpomene na svá školní léta, během kterých na jaře také vykonával malou potřebu do kbelíku.

Ze školy hned na ulici

Tou dobou už ale začíná být rušno i na ulicích. Objevují se tu první stánky, vybavené velkými hrnci a plynovými hořáky. Prodavači už netrpělivě čekají na „svou várku“ tekutiny. Kdo začne jako první, bude mít nad konkurencí velký náskok. Někdy pomocníci, jindy sami školáčci uvolnění dočasně z výuky, chvátají s plnými kbelíky k hrncům a s vervou přelévají žlutě zabarvenou tekutinu dovnitř. Když je hrnec, obvykle dvacetilitrový, rovnoměrně naplněn čerstvými syrovými vejci a močí, může se pod ním oheň zapálit. A pak se čeká. A u stánků s bublajícími hrnci se už začínají tvořit první hloučky potenciálních klientů.

Asi není nutné dodávat, že převařovaný tekutý obsah hrnce nevoní právě libě. Tím ale zábava nekončí. Poté, co jsou vejce uvařena natvrdo, vylije se tekutina do kanalizace nebo jen tak na ulici. Následně jsou skořápky vajec pomačkány, aby došlo k narušení pevného vápenatého obalu, a cyklus donášky moči a varu, teď už pomalého, se opakuje. Zhruba po třech hodinách od začátku celé akce je možné začít s prodejem prvních vajec.

Tou dobou je pochopitelně atmosféra na ulicích plná právě tak dychtivého očekávání, jako nevábného puchu. Většina z lidí ve frontách kolem stánků s hrnci si koupí alespoň jedno vejce, ale najdou se tací, kteří je skupují po tuctech. Někdo si je odnáší domů, jiní je ochutnávají přímo na ulici. Cena je skutečně lidová, kolem 1,5 juanu, tedy asi pětikoruny. I takový zisk ale prodejce motivuje, za normální vejce by si neřekli více než polovinu.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • „Jsou lahodné a vynikající, dokázala bych jich sníst třeba deset,“ prozradila zvědavým evropským novinářům slečna Li. „Poté, co jsem je poprvé ochutnala, stala jsem se na nich doslova závislá.“

    Zdaleka ne všichni místní však sdílejí nadšení pro páchnoucí ulice. Narazíte i na ty, kteří říkají, že za posledních třicet let neochutnali tradiční pokrm ani jednou a že jim je z „jarního puchu v Dongyangu“ špatně. Není divu, prodejců jsou stovky a jejich stánky s bublajícími hrnci lemují většinu chodníků v centru. Někteří fandové Tong Zi Dan se často osobně vydávají do škol, aby si moč odnesli přímo k sobě domů a připravili si vejce podle vlastní chuti. Mezi ně patří hlavně ti, kdo si zakládají na delší době „louhování“, tak aby nedošlo k převaření vajec. Správně připravené vejce má mít bílek barvy světlého jantaru, zatímco střed žloutku by měl být lehce bronzově nahnědlý.

    Pokud jde o samotnou chuť, je prakticky zbytečné ji nějak komentovat. Konzistence vejce zůstává stejná jako po běžném uvaření, jen chutná velmi výrazně po močovině. Ta částečně může za to, že vejce není potřeba dochucovat či solit, je dost výrazné samo o sobě.

    A jak dodávají prodejci a jejich nadháněči: Každý by měl na jaře sníst alespoň jedno. Tong Zi Dan má totiž napomáhat napravení krevního oběhu, snižování výchylek tlaku a sloužit jako prevence infarktu. O skutečném efektu tohoto pokrmu na lidské zdraví se čínští doktoři přou. Například lékař Wu Yunhua, praktikující tradiční čínskou medicínu, chválí blahodárné působení chlapecké moči na oběhový systém, zabránění usedání krve v těle a nastartování „yin“ konzumenta. Také prý výrazně snižují vnitřní teplo jednotlivce.

    Huang Jian, který je primářem oddělení nefrologie v nemocnici Jinhua, se svým kolegou nesouhlasí. Přesto říká jen tolik: „Moč vyloučená z lidského těla prakticky neobsahuje žádné látky prospívající lidskému zdraví. Pro konzumaci takto upravených vajec tedy není žádný důvod, přičemž se musí počítat s řadou hygienických rizik. Je to ale zdejší tradice.“

    A ne ledajaká. I když město Dongyang zaujímá vůči jarním „vejcím mladých chlapců“ rozporuplné stanovisko, v roce 2008 radnice prosadila uznání Tong Zi Dan coby nehmotného kulturního dědictví. Úprava vajec varem v moči mladých chlapců se svou popularitou neomezila jen na Čínu. S velkou chutí ji začali propagovat i evropští a američtí zastánci paleodiety.

    Autoři:

    Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

    Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

    Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

    Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

    Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

    Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

    Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

    Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.

    VIDEO Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje...

    Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

    Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

    Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy...

    Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

    Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

    Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

    • Nejčtenější

    Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

    18. dubna 2024

    Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

    Vyvrcholení ženy neočekávají. Studie zkoumala příčiny orgasmické nerovnosti

    15. dubna 2024

    Nemůže za to jen technika, ani pouze přehlíživost, sobeckost některých pánů. Problém orgasmické...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

    19. dubna 2024

    Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

    Už nakoupili hroby na těla zavražděných. Vaňura nejen o nástupcích Stodolových

    18. dubna 2024

    Premium Kdysi vsadil na to, že diváky bude bavit pořad o tom, jak policie něco dělá dobře. Teď Mirek Vaňura...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Občas se najde hlupák, který cizincům radí, aby mluvili hezky česky, říká etnolog

    15. dubna 2024

    Premium Etnolog Leoš Šatava přes půl století putuje za nejrůznějšími etniky, regionálními skupinami a...

    Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

    19. dubna 2024

    Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

    Děs z nástrah digitální doby? Možná trpíte neofobií či technostresem

    18. dubna 2024

    Premium Říkal jsem, že to bude k ničemu. Hele, zase jim to spadlo. My, kteří používáme starou dobrou tužku...

    Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

    18. dubna 2024

    Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

    Už nakoupili hroby na těla zavražděných. Vaňura nejen o nástupcích Stodolových

    18. dubna 2024

    Premium Kdysi vsadil na to, že diváky bude bavit pořad o tom, jak policie něco dělá dobře. Teď Mirek Vaňura...

    Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

    Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

    Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

    Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

    Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

    Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

    Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

    Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

    Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

    V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...