Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

aktualizováno 
Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i ve Francii. Nejlepší skokany však produkuje Jáva, ročně se jich tam sní přes 180 milionů kusů a stovky tun zamíří na vývoz. Místní specialitě říkají swikee.

Na Jávě mají skokani dlouhá stehýnka. | foto: commons.wikimedia.org/Gunawan KartapranataCreative Commons

Na jídelním lístku psaném místním dialektem se dočtete, že před vámi přistane talíř „vodních kuřat“. To nezní vůbec zle, jenže vás čeká překvapení. Spojení slov „sui“ (voda) a „ke“ (kuře) totiž na Jávě značí žábu. A pořádnou, v tropickém klimatu se totiž obojživelníkům daří. Servírovat se budou stehýnka nám Evropanům důvěrně známého skokana zeleného, která jsou tu skoro jednou tak dlouhá.

Fotogalerie

Španělé si pochutnávají na ancas de rana, Francouzi mají své cuisses de grenouille a i v německé restauraci můžete s trochou štěstí narazit na froschschenkel. Čím je tedy pravé jávské žabí swikee odlišné a extrémní? 

Brutálním způsobem přípravy a formou, jakou vás konfrontují s vaším budoucím pokrmem. Posadit se ke stolu v jedné z populárních „Swikee Purwodadi“ nebo „Swikee Jatiwangi“ znamená dokonale navázat kontakt s místním prostředím.

Krátce poté, co si objednáte a číšník (často majitel i kuchař v jednom) uznale pokývá hlavou, vyrazí z kuchyně jedno z místních dětí vybavené kbelíkem. Neběží daleko. Skokani jsou tu skutečně hojní, a tak můžete pohodlně přímo z terasy sledovat, jak děcko běhá po ulici a loví váš budoucí oběd. Děti dobře vědí, kde hledat. Zručně prohrabují blátivá dna odtokových kanálů a vískají nadšením při zdařilém úlovku.

Často vám ho hned přijdou hrdě ukázat se slovy „Iki sampeyan nedha awan“, tedy volně přeloženo „Toto je váš oběd“. Pokud projevíte tváří v tvář nachytaným skokanům zmítajícím se v nádobě uznání, zamíří s nimi malý lovec ihned do kuchyně. Následuje několik ran sekáčkem a další prezentace.

Kuchařovým záměrem není snaha vás nějak šokovat, ale poukázat na to, že maso je nejvyšší kvality a skutečně nejčerstvější. Bezhlavá žabí těla částečně zbavená vnitřností se při této ukázce ještě cukají.

Extrémní gastronomie

Další úprava, teď již bez vaší přítomnosti, zahrnuje dochucení skokanů česnekem, zázvorem a omáčkou tauco vyrobenou ze zkvašené žluté sóji. Tyto chuťově výrazné příměsi skokany definitivně umrtví a maso zamíří na předehřátou pánev s tukem. Netrvá to ani deset minut a nevykostěná, napůl nasekaná žabí těla máte před sebou na talíři. Kuchař si obvykle ještě počká, až se poprvé zakousnete a jídlo pochválíte.

Morbidní? Ne, jen trochu neobvyklé

Javánské občerstvovny nabízí swikee v bezpočtu lokálních variant. Populární jsou křupavá stehýnka kodok oh zalitá žabím vývarem nebo ve sladkokyselém provedení asam manis či sladkém kecap. 

Směrem do středu ostrova se swikee mění z pokrmu smaženého na dušený až vařený S tím vám nabídnou i jinou přílohu. Bílá rýže je nejčastější. V každé restauraci, kde se žáby podávají, také většinou dostanete na slunci sušené žabí kůžičky jako „něco malého k zakousnutí“.

Samotné chuti lze kromě silné pálivosti těžko co vytknout. Jemné maso odpadává od kostí podobně jako králičí nebo kuřecí, texturou je lehce podobné bílému rybímu masu. Vysvětlitelný je i decentní bahnitý nádech. A navíc, z nedaleké kaluže na vás kouká další případná porce.

Ochutnali byste žabí stehýnka?

Ano 725
Ne 170
Autoři:


Nejčtenější

Nepřibližujte se, varovala pastevce kosmonautka Těreškovová

Z Valentiny Těreškovové se stala celebrita. A samotný let byla velká výzva.

Jako první žena se dostala do vesmíru a sklidila za to aplaus na Východě, pozorné pohledy na Západě a uznání a respekt...

Sex v letadle: vedou toalety, sex s cizím pasažérem není výjimkou

Sex v letadle je velmi výjimečný. Přesto se však odehrává a rozhodně ne vždy je...

Nejčastěji se sex v letadle podstupuje se stálým partnerem, hned poté je to však cizí spolucestující, člen nebo členka...



Lásku pro život potřebuji stejně jako vzduch, říká MOgirl Joszephine

Tvrdohlavá, upřímná, spontánní. Tak se charakterizuje MOgirl Joszephine. A...

Svou ideální budoucnost vidí doprovázenou tetovacím studiem. Hned však dodává, že žije přítomností, proto se i tato...

OBRAZEM: Naháči propagovali jízdou Londýnem cyklistickou dopravu

Jsem tady! Bez studu a na protest proti závislosti na automobilové dopravě a...

Jsem tady! Bez studu a na protest proti závislosti na automobilové dopravě a neohleduplnosti řidičů k cyklistům. Foto z...

Se skinheady se teď už stýkám jen přes skútry Vespa, říká David Matásek

Overdrive - David Matásek

Není jen reklamní ozdobou českého klubu Vespa. Patří k jeho dlouholetým členům. „Že by mě tam měli jako nějaký voňavý...

Další z rubriky

Manželé sem utíkají před dětmi, říká majitelka hodinového hotelu

Návštěvy v mileneckých azylech bývají krátké. A o lásku při nich často příliš...

Docházejí do nich nevěrníci, kolegové z práce, ale i manželé, kteří hledají azyl, do něhož by prchli před svými...

Nejdražší tekutiny na trhu: škorpioní jed i krev příbuzného trilobitů

Ostrorep americký bývá označovaná jako živoucí fosilie. Má totiž nejblíže k...

Za jeden litr dáte téměř 250 milionů korun. Aby ne, jed vybraných druhů škorpionů není lehké získat, i proto je...

Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

Na Jávě mají skokani dlouhá stehýnka.

Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i ve Francii....

Najdete na iDNES.cz