Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

aktualizováno 
Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i ve Francii. Nejlepší skokany však produkuje Jáva, ročně se jich tam sní přes 180 milionů kusů a stovky tun zamíří na vývoz. Místní specialitě říkají swikee.

Na Jávě mají skokani dlouhá stehýnka. | foto: commons.wikimedia.org/Gunawan KartapranataCreative Commons

Na jídelním lístku psaném místním dialektem se dočtete, že před vámi přistane talíř „vodních kuřat“. To nezní vůbec zle, jenže vás čeká překvapení. Spojení slov „sui“ (voda) a „ke“ (kuře) totiž na Jávě značí žábu. A pořádnou, v tropickém klimatu se totiž obojživelníkům daří. Servírovat se budou stehýnka nám Evropanům důvěrně známého skokana zeleného, která jsou tu skoro jednou tak dlouhá.

Fotogalerie

Španělé si pochutnávají na ancas de rana, Francouzi mají své cuisses de grenouille a i v německé restauraci můžete s trochou štěstí narazit na froschschenkel. Čím je tedy pravé jávské žabí swikee odlišné a extrémní? 

Brutálním způsobem přípravy a formou, jakou vás konfrontují s vaším budoucím pokrmem. Posadit se ke stolu v jedné z populárních „Swikee Purwodadi“ nebo „Swikee Jatiwangi“ znamená dokonale navázat kontakt s místním prostředím.

Krátce poté, co si objednáte a číšník (často majitel i kuchař v jednom) uznale pokývá hlavou, vyrazí z kuchyně jedno z místních dětí vybavené kbelíkem. Neběží daleko. Skokani jsou tu skutečně hojní, a tak můžete pohodlně přímo z terasy sledovat, jak děcko běhá po ulici a loví váš budoucí oběd. Děti dobře vědí, kde hledat. Zručně prohrabují blátivá dna odtokových kanálů a vískají nadšením při zdařilém úlovku.

Často vám ho hned přijdou hrdě ukázat se slovy „Iki sampeyan nedha awan“, tedy volně přeloženo „Toto je váš oběd“. Pokud projevíte tváří v tvář nachytaným skokanům zmítajícím se v nádobě uznání, zamíří s nimi malý lovec ihned do kuchyně. Následuje několik ran sekáčkem a další prezentace.

Kuchařovým záměrem není snaha vás nějak šokovat, ale poukázat na to, že maso je nejvyšší kvality a skutečně nejčerstvější. Bezhlavá žabí těla částečně zbavená vnitřností se při této ukázce ještě cukají.

Extrémní gastronomie

Další úprava, teď již bez vaší přítomnosti, zahrnuje dochucení skokanů česnekem, zázvorem a omáčkou tauco vyrobenou ze zkvašené žluté sóji. Tyto chuťově výrazné příměsi skokany definitivně umrtví a maso zamíří na předehřátou pánev s tukem. Netrvá to ani deset minut a nevykostěná, napůl nasekaná žabí těla máte před sebou na talíři. Kuchař si obvykle ještě počká, až se poprvé zakousnete a jídlo pochválíte.

Morbidní? Ne, jen trochu neobvyklé

Javánské občerstvovny nabízí swikee v bezpočtu lokálních variant. Populární jsou křupavá stehýnka kodok oh zalitá žabím vývarem nebo ve sladkokyselém provedení asam manis či sladkém kecap. 

Směrem do středu ostrova se swikee mění z pokrmu smaženého na dušený až vařený S tím vám nabídnou i jinou přílohu. Bílá rýže je nejčastější. V každé restauraci, kde se žáby podávají, také většinou dostanete na slunci sušené žabí kůžičky jako „něco malého k zakousnutí“.

Samotné chuti lze kromě silné pálivosti těžko co vytknout. Jemné maso odpadává od kostí podobně jako králičí nebo kuřecí, texturou je lehce podobné bílému rybímu masu. Vysvětlitelný je i decentní bahnitý nádech. A navíc, z nedaleké kaluže na vás kouká další případná porce.

Ochutnali byste žabí stehýnka?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 1. července 2018. Anketa je uzavřena.

Ano 741
Ne 180
Autoři:


Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

Ne, pařátky se v Indonésii rozhodně nevyhazují. Tamní kuchaři je připravují...

V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s...

Extrémní gastronomie: v Mexiku si na fotbale dáte místo klobásy kobylky

Jíst se dají kobylky i jen tak, rovnou na ulici ze sáčku.

Delikátně křupou a zásobí vás náloží proteinů. Pojídají se jako chipsy, slouží jako předkrm, jsou...

Nejčtenější

Miluji kuře na paprice od mamky a pět knedlíků, říká MOgirl Lenka

Touhy, sny, plány mám, ale žiji současným dnem, říká MOgirl Lenka.

Podle vlastního soudu je neústupná, sebevědomá, energická. A nezastírá, že též tvrdohlavá a sarkastická. „Jsem taková,...

Každý je světec. Než ke mně přijde s kapavkou, říká dermatovenerolog

"Můj obor je vedle plastické korektivní dermatologie či kosmetologie popelkou...

Je to pohyb na tenkém ledu. Diagnóza pohlavně přenosné choroby je velmi intimní verdikt. I proto je většinou reakcí...



VIDEO: Různé tváře orgasmu. Jinak vypadá v Evropě a jinak v Asii

Zřetelné výrazy obličeje interpretují bolest i potěšení napříč kulturami.

Bolest se do našich tváří vpisuje docela stejně, bez ohledu na to, z které části planety jsme. Orgasmus však nikoli. My...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na...

V tajze by se hodila mačeta i puška, říká Čech, který obletěl zeměkouli

Dva protagonisté české premiéry, pilot a propagátor českého národního...

Cílem jeho mise nebylo jen obletět jako první český pilot planetu. Též při ní zaznamenával české stopy ve světě. Aby...

Další z rubriky

OBRAZEM: Tanečnice, kurtizána a špionka Mata Hari byla svůdná i naivní

Vznáší se nad ní aureola snad nejznámější špionky. Femme fatale, podmanivé ženy...

Vznáší se nad ní aureola snad nejznámější špionky. Femme fatale, podmanivé ženy bohyně. Jenže Mata Hari byla spíš...

Šílená operace FBI: Aljašku měli před Sověty chránit jednorucí zálesáci

Zálesák znalý divočiny a umění přežití by se FBI hodil. Úřad však měl na své...

Byl to bláznivý pokus, jak chránit Aljašku před sovětskou invazí. Počítal s vytvořením sítě agentů, na něž kladla FBI...

Agentka Fifi: kráska sváděla britské agenty, aby je prověřila

Byla krásná a provokativní. Marie Christine Chilverová byla pro roli svůdné...

V Británii je vyškolili, naučili šifrovat a slídit. Po technické stránce byli špioni vybaveni na výtečnou, až při...



Najdete na iDNES.cz