Extrémní gastronomie: živé krevetky vás pošimrají v puse

Thajskou kuchyni známe z cestovních průvodců jako překrásně barevnou, oplývající nevšedními pikantními chutěmi, svěží a čerstvou. Jenže v případě pochoutky goong ten je jídlo čerstvé až do extrému. Dochucené živé krevetky před vámi skutečně utíkají.

Kromě živých krevet nabízejí thajské ulice tyto pochoutky samozřejmě i v tradičnější úpravě. | foto: Profimedia.cz

Na severovýchodě Thajska tuto pochoutku připravují v restauracích, ale vlastní prodej a servírování už zajišťují mobilní prodejci. Projíždějí městy na kolech s typickými proutěnými dvoukošíky překrytými plátnem, nebo tenkou sítí. To samozřejmě proto, aby tradiční pokrm neuprchl na svobodu. Stačí chvilka nepozornosti a jídlo může zmizet.

Ne nadarmo lze název goong ten přeložit jako „tancující krevetky“. V originálním podání je to míchaný salát ostřejšího tónu, ve kterém nechybí listová zelenina, nasekané čerstvé pálivé papričky, sušená papriková kořenící směs, rybí omáčka, cibulka a hlavně pořádná dávka nedospělých krevetek. Sáhnout můžete po nejrůznějších druzích, ale vzhledem k tomu, že asijské tygří krevety (Penaeus monodon) budou mít stonásobně větší cenu jako dospělé, vezmete většinou zavděk nedorostlými bělonohými krevetkami (Litopenaeus vannamei), kterých se v Thajsku ročně uloví kolem 80 tisíc tun.

Pro správný goong ten platí jen dvě pravidla. Krevetky by měly tvořit minimálně 75 procent objemu, neplatíte přece za pálivou zeleninu. Druhé pravidlo se týká čerstvosti. Pokud se jídlo během nabírání z košů nepokouší utéci, jezdí s ním prodavač horkými ulicemi už moc dlouho. Proto je lepší počkat si na jiného.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň- vaří se zaživa
  • Kiviak- tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado- morče naplacato
  • Tong Za Din- vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krvez vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok- mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle- jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying- hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka
  • Shiokara- japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Aby pokrm vydržel déle, snaží se řada pojízdných prodavačů míchat divoký krevetový salát přímo před vámi z oddělených košů. Proto ovšem nedochází k organickému propojení chutí, které už znalec pozná. Přípravu pokrmu, byť se odehrává přímo před vašimi zraky, si však nesmíte z hygienického hlediska idealizovat. Omáčky i přísady si prodejci na kole vozí v umazaných igelitových sáčcích a otevřených plechovkách i několik dnů. V tom lepším případě.

    Když se zaujetím pozorujete, v jak svižném tempu všechny ingredience míchají dohromady, na hygienu příliš nemyslíte. Hemžení krevetek je skutečně dynamické, a to i krátce poté, co jsou do zeleninové směsi zamíchány a polity zálivkou. Postupem času však jejich aktivita upadá, čemuž napomáhá i leptavý účinek ďábelských papriček.

    Křupnutí propojí chutě

    Konzumace je malým obřadem, který vyžaduje určitou zručnost. Krevetky sice nejsou nijak rychlé a po misce se spíše už jen plouží, ale i tak musíte mít cvik, abyste jejich kluzká tělíčka chytili. Nabíráte je pomocí listů jedlých aromatických rostlin či betelu, abyste si neušpinili ruce. A musíte přitom překonat jistý odpor, protože to, co držíte mezi prsty, stále bojuje o život. Nezapomeňte také, že se tu nejí levou rukou. A že přání „kŏr hâi jà-rern aa-hăan“, tedy „dobrou chuť“, si tu normálně říkají jen členové rodiny při společném obědě, od obsluhy nebo prodavače ho neuslyšíte.

    Asi nejnáročnějším momentem je okamžik, kdy sousto vložíte do úst. Anténky tykadel se totiž ještě několikrát dotknou vašeho patra a nepříjemně zalechtají, než je vcelku, nebo rozkousané spolknete. Právě tento „křupavý“ efekt, kdy drtíte zuby jinak měkké tělo korýše, je prý zásadní součástí celého gastronomického požitku. V jednu chvíli se totiž propojí ony pikantní tóny omáčky, umocněné šťavnatou mladou cibulkou, s chutí čerstvého jemného mořského plodu.

    Na krevetky mají v Asii spadeno

    Ani Číňané drobné mořské i sladkovodní korýše rozhodně nešetří. Tradiční specialitou jsou tu qiang xia, tedy opilé krevety. Mísa živých korýšů menší velikosti se jednoduše zalije silným alkoholem (například pálenkou baijiu), nebo několika kapkami čistého lihu. Ten působí na krevety toxicky. Po necelé minutě marinování je omámí, ale neusmrtí. Konzumace „opilých“ živých krevet je prý zdaleka nejlepší, protože během konvenčního varu ve vodě ztrácejí chuť.

    Pokud jste jemnocitní, můžete korýše lapeného v listu prsty „milosrdně“ rozdrtit, a tím urychlit jeho odchod ze světa. Pokud jej budete polykat vcelku, postará se o jeho skon až nedostatek kyslíku ve vašich útrobách a rozkladný efekt trávicích šťáv ve vašem žaludku.

    Člověk, který ještě není uvyklý na pálivost severovýchodní thajské kuchyně, může být zprvu ostrostí pokrmu lehce paralyzován, ale s každým dalším soustem se bude unášet na vlně čerstvé chuti.

    Goong ten je možná pro někoho rozkoší, ale rozhodně není bez rizika. Obecná rizika, vyplývající z nedostatečné hygieny, jsme již zmínili. Horší pak je, že nejrůznější druhy používaných krevetek mohou přenášet vajíčka cizopasných plicních motolic Paragonimus westermani. Vlastně je přenášejí docela často, protože onemocněním paragonimózou se ročně nakazí přibližně 22 milionů lidí. Kromě kopřivky, průjmů, bolestí břicha a plicních abnormalit na vás mohou čekat také trvalé následky, pokud nemoc zasáhne váš mozek.

    Autoři:

    Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

    Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

    Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

    Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

    Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

    Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

    Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

    Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.

    VIDEO Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje...

    Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

    To je mi úlovek! Alison Brierleyová patří mezi průkopnice pojídání sražených...

    Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V...

    Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

    Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

    Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

    • Nejčtenější

    S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

    26. března 2024

    Chytil spartakiádního vraha Jiřího Straku, díky minisérii Metoda Markovič: Hojer se nám do povědomí...

    Uzlování je sice stará škola, objasňuje ale současné krimi případy

    23. března 2024

    Zločinci zastírají svou totožnost, pracují v kuklách a s rukavicemi. Dopadeni však bývají kvůli...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Říkali, že je to stydlivý kluk. Dívkám přitom ubližoval chladně a bez lítosti

    23. března 2024

    Premium Půlnoc už odbila. S posledním úderem zvonu přikryl měsíc, který ještě před chvílí ozařoval pustou...

    Přesvědčí vaše svaly, že cvičí. Pilulka má simulovat účinky tělesné aktivity

    22. března 2024

    Má umět namluvit vašim svalům, že cvičíte. I když přitom budete sedět v křesle, ležet na gauči,...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

    27. března 2024

    Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

    Umělá inteligence ladila piva. Podle degustátorů úspěšně

    29. března 2024

    Premium Vyškolili ji v ingrediencích, nechali ji studovat posudky z pivních testování profesionálů i...

    Návykový obal. Dějiny bublinkové fólie začaly nepovedeným vynálezem

    28. března 2024

    Premium Její praskání nabízí neodolatelně svůdné uspokojení, především však způsobila obalovou revoluci....

    Policie dopadla zloděje kočárku. Byl jsem opilý a nic si nepamatuji, tvrdí muž

    18. března 2024  12:56,  aktualizováno  27.3 13:51

    Pražští policisté ve středu 27. března zadrželi cizince, který v polovině ledna ukradl z chodby...

    Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

    27. března 2024

    Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

    Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

    Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

    Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

    Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

    Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

    Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

    Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

    S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

    Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

    Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...