Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: živé krevetky vás pošimrají v puse

aktualizováno 
Thajskou kuchyni známe z cestovních průvodců jako překrásně barevnou, oplývající nevšedními pikantními chutěmi, svěží a čerstvou. Jenže v případě pochoutky goong ten je jídlo čerstvé až do extrému. Dochucené živé krevetky před vámi skutečně utíkají.

Kromě živých krevet nabízejí thajské ulice tyto pochoutky samozřejmě i v tradičnější úpravě. | foto: Profimedia.cz

Na severovýchodě Thajska tuto pochoutku připravují v restauracích, ale vlastní prodej a servírování už zajišťují mobilní prodejci. Projíždějí městy na kolech s typickými proutěnými dvoukošíky překrytými plátnem, nebo tenkou sítí. To samozřejmě proto, aby tradiční pokrm neuprchl na svobodu. Stačí chvilka nepozornosti a jídlo může zmizet.

Fotogalerie

Ne nadarmo lze název goong ten přeložit jako „tancující krevetky“. V originálním podání je to míchaný salát ostřejšího tónu, ve kterém nechybí listová zelenina, nasekané čerstvé pálivé papričky, sušená papriková kořenící směs, rybí omáčka, cibulka a hlavně pořádná dávka nedospělých krevetek. Sáhnout můžete po nejrůznějších druzích, ale vzhledem k tomu, že asijské tygří krevety (Penaeus monodon) budou mít stonásobně větší cenu jako dospělé, vezmete většinou zavděk nedorostlými bělonohými krevetkami (Litopenaeus vannamei), kterých se v Thajsku ročně uloví kolem 80 tisíc tun.

Pro správný goong ten platí jen dvě pravidla. Krevetky by měly tvořit minimálně 75 procent objemu, neplatíte přece za pálivou zeleninu. Druhé pravidlo se týká čerstvosti. Pokud se jídlo během nabírání z košů nepokouší utéci, jezdí s ním prodavač horkými ulicemi už moc dlouho. Proto je lepší počkat si na jiného.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň- vaří se zaživa
  • Kiviak- tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado- morče naplacato
  • Tong Za Din- vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krvez vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok- mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle- jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying- hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka
  • Shiokara- japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Aby pokrm vydržel déle, snaží se řada pojízdných prodavačů míchat divoký krevetový salát přímo před vámi z oddělených košů. Proto ovšem nedochází k organickému propojení chutí, které už znalec pozná. Přípravu pokrmu, byť se odehrává přímo před vašimi zraky, si však nesmíte z hygienického hlediska idealizovat. Omáčky i přísady si prodejci na kole vozí v umazaných igelitových sáčcích a otevřených plechovkách i několik dnů. V tom lepším případě.

    Když se zaujetím pozorujete, v jak svižném tempu všechny ingredience míchají dohromady, na hygienu příliš nemyslíte. Hemžení krevetek je skutečně dynamické, a to i krátce poté, co jsou do zeleninové směsi zamíchány a polity zálivkou. Postupem času však jejich aktivita upadá, čemuž napomáhá i leptavý účinek ďábelských papriček.

    Křupnutí propojí chutě

    Konzumace je malým obřadem, který vyžaduje určitou zručnost. Krevetky sice nejsou nijak rychlé a po misce se spíše už jen plouží, ale i tak musíte mít cvik, abyste jejich kluzká tělíčka chytili. Nabíráte je pomocí listů jedlých aromatických rostlin či betelu, abyste si neušpinili ruce. A musíte přitom překonat jistý odpor, protože to, co držíte mezi prsty, stále bojuje o život. Nezapomeňte také, že se tu nejí levou rukou. A že přání „kŏr hâi jà-rern aa-hăan“, tedy „dobrou chuť“, si tu normálně říkají jen členové rodiny při společném obědě, od obsluhy nebo prodavače ho neuslyšíte.

    Asi nejnáročnějším momentem je okamžik, kdy sousto vložíte do úst. Anténky tykadel se totiž ještě několikrát dotknou vašeho patra a nepříjemně zalechtají, než je vcelku, nebo rozkousané spolknete. Právě tento „křupavý“ efekt, kdy drtíte zuby jinak měkké tělo korýše, je prý zásadní součástí celého gastronomického požitku. V jednu chvíli se totiž propojí ony pikantní tóny omáčky, umocněné šťavnatou mladou cibulkou, s chutí čerstvého jemného mořského plodu.

    Na krevetky mají v Asii spadeno

    Ani Číňané drobné mořské i sladkovodní korýše rozhodně nešetří. Tradiční specialitou jsou tu qiang xia, tedy opilé krevety. Mísa živých korýšů menší velikosti se jednoduše zalije silným alkoholem (například pálenkou baijiu), nebo několika kapkami čistého lihu. Ten působí na krevety toxicky. Po necelé minutě marinování je omámí, ale neusmrtí. Konzumace „opilých“ živých krevet je prý zdaleka nejlepší, protože během konvenčního varu ve vodě ztrácejí chuť.

    Pokud jste jemnocitní, můžete korýše lapeného v listu prsty „milosrdně“ rozdrtit, a tím urychlit jeho odchod ze světa. Pokud jej budete polykat vcelku, postará se o jeho skon až nedostatek kyslíku ve vašich útrobách a rozkladný efekt trávicích šťáv ve vašem žaludku.

    Člověk, který ještě není uvyklý na pálivost severovýchodní thajské kuchyně, může být zprvu ostrostí pokrmu lehce paralyzován, ale s každým dalším soustem se bude unášet na vlně čerstvé chuti.

    Goong ten je možná pro někoho rozkoší, ale rozhodně není bez rizika. Obecná rizika, vyplývající z nedostatečné hygieny, jsme již zmínili. Horší pak je, že nejrůznější druhy používaných krevetek mohou přenášet vajíčka cizopasných plicních motolic Paragonimus westermani. Vlastně je přenášejí docela často, protože onemocněním paragonimózou se ročně nakazí přibližně 22 milionů lidí. Kromě kopřivky, průjmů, bolestí břicha a plicních abnormalit na vás mohou čekat také trvalé následky, pokud nemoc zasáhne váš mozek.

    Autoři:


    Nejčtenější

    Nepřibližujte se, varovala pastevce kosmonautka Těreškovová

    Z Valentiny Těreškovové se stala celebrita. A samotný let byla velká výzva.

    Jako první žena se dostala do vesmíru a sklidila za to aplaus na Východě, pozorné pohledy na Západě a uznání a respekt...

    Porno není čím dál horší. Násilí v něm nepřibývá, říká studie

    Brett Rossi. Jeden čas dala pornoprůmyslu sbohem, poté se zase vrátila.

    Násilí v pornografii nepřibývá a ani neroste počet těch jejích uživatelů, kteří ho vyhledávají. Tvrdí to aktuální...



    Sex v letadle: vedou toalety, sex s cizím pasažérem není výjimkou

    Sex v letadle je velmi výjimečný. Přesto se však odehrává a rozhodně ne vždy je...

    Nejčastěji se sex v letadle podstupuje se stálým partnerem, hned poté je to však cizí spolucestující, člen nebo členka...

    Lásku pro život potřebuji stejně jako vzduch, říká MOgirl Joszephine

    Tvrdohlavá, upřímná, spontánní. Tak se charakterizuje MOgirl Joszephine. A...

    Svou ideální budoucnost vidí doprovázenou tetovacím studiem. Hned však dodává, že žije přítomností, proto se i tato...

    OBRAZEM: Naháči propagovali jízdou Londýnem cyklistickou dopravu

    Jsem tady! Bez studu a na protest proti závislosti na automobilové dopravě a...

    Jsem tady! Bez studu a na protest proti závislosti na automobilové dopravě a neohleduplnosti řidičů k cyklistům. Foto z...

    Další z rubriky

    OBRAZEM: Panenky pro drsné chlapy. Malá vlkodlačata jsou jako z hororu

    Stopu roztomilosti jim neupřete, také však děsí. Vypadají jako skutečná...

    Stopu roztomilosti jim neupřete, také však děsí. Vypadají jako skutečná vlkodlačata, která do vašeho obývacího pokoje...

    Nafukovací panna i pytlíkový čaj. Seznamte se s válečnými vynálezy

    Projekt Borghild na výrobu nafukovacích panen pro nacistické vojáky měl nařídit...

    Války znamenaly především utrpení a zkázu, přinesly však i mnohé technické novinky. Seznamte se s těmi bizarními i s...

    Porno není čím dál horší. Násilí v něm nepřibývá, říká studie

    Brett Rossi. Jeden čas dala pornoprůmyslu sbohem, poté se zase vrátila.

    Násilí v pornografii nepřibývá a ani neroste počet těch jejích uživatelů, kteří ho vyhledávají. Tvrdí to aktuální...

    Najdete na iDNES.cz