Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: živé krevetky vás pošimrají v puse

aktualizováno 
Thajskou kuchyni známe z cestovních průvodců jako překrásně barevnou, oplývající nevšedními pikantními chutěmi, svěží a čerstvou. Jenže v případě pochoutky goong ten je jídlo čerstvé až do extrému. Dochucené živé krevetky před vámi skutečně utíkají.

Kromě živých krevet nabízejí thajské ulice tyto pochoutky samozřejmě i v tradičnější úpravě. | foto: Profimedia.cz

Na severovýchodě Thajska tuto pochoutku připravují v restauracích, ale vlastní prodej a servírování už zajišťují mobilní prodejci. Projíždějí městy na kolech s typickými proutěnými dvoukošíky překrytými plátnem, nebo tenkou sítí. To samozřejmě proto, aby tradiční pokrm neuprchl na svobodu. Stačí chvilka nepozornosti a jídlo může zmizet.

Fotogalerie

Ne nadarmo lze název goong ten přeložit jako „tancující krevetky“. V originálním podání je to míchaný salát ostřejšího tónu, ve kterém nechybí listová zelenina, nasekané čerstvé pálivé papričky, sušená papriková kořenící směs, rybí omáčka, cibulka a hlavně pořádná dávka nedospělých krevetek. Sáhnout můžete po nejrůznějších druzích, ale vzhledem k tomu, že asijské tygří krevety (Penaeus monodon) budou mít stonásobně větší cenu jako dospělé, vezmete většinou zavděk nedorostlými bělonohými krevetkami (Litopenaeus vannamei), kterých se v Thajsku ročně uloví kolem 80 tisíc tun.

Pro správný goong ten platí jen dvě pravidla. Krevetky by měly tvořit minimálně 75 procent objemu, neplatíte přece za pálivou zeleninu. Druhé pravidlo se týká čerstvosti. Pokud se jídlo během nabírání z košů nepokouší utéci, jezdí s ním prodavač horkými ulicemi už moc dlouho. Proto je lepší počkat si na jiného.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň- vaří se zaživa
  • Kiviak- tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado- morče naplacato
  • Tong Za Din- vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krvez vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok- mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle- jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying- hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka
  • Shiokara- japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Aby pokrm vydržel déle, snaží se řada pojízdných prodavačů míchat divoký krevetový salát přímo před vámi z oddělených košů. Proto ovšem nedochází k organickému propojení chutí, které už znalec pozná. Přípravu pokrmu, byť se odehrává přímo před vašimi zraky, si však nesmíte z hygienického hlediska idealizovat. Omáčky i přísady si prodejci na kole vozí v umazaných igelitových sáčcích a otevřených plechovkách i několik dnů. V tom lepším případě.

    Když se zaujetím pozorujete, v jak svižném tempu všechny ingredience míchají dohromady, na hygienu příliš nemyslíte. Hemžení krevetek je skutečně dynamické, a to i krátce poté, co jsou do zeleninové směsi zamíchány a polity zálivkou. Postupem času však jejich aktivita upadá, čemuž napomáhá i leptavý účinek ďábelských papriček.

    Křupnutí propojí chutě

    Konzumace je malým obřadem, který vyžaduje určitou zručnost. Krevetky sice nejsou nijak rychlé a po misce se spíše už jen plouží, ale i tak musíte mít cvik, abyste jejich kluzká tělíčka chytili. Nabíráte je pomocí listů jedlých aromatických rostlin či betelu, abyste si neušpinili ruce. A musíte přitom překonat jistý odpor, protože to, co držíte mezi prsty, stále bojuje o život. Nezapomeňte také, že se tu nejí levou rukou. A že přání „kŏr hâi jà-rern aa-hăan“, tedy „dobrou chuť“, si tu normálně říkají jen členové rodiny při společném obědě, od obsluhy nebo prodavače ho neuslyšíte.

    Asi nejnáročnějším momentem je okamžik, kdy sousto vložíte do úst. Anténky tykadel se totiž ještě několikrát dotknou vašeho patra a nepříjemně zalechtají, než je vcelku, nebo rozkousané spolknete. Právě tento „křupavý“ efekt, kdy drtíte zuby jinak měkké tělo korýše, je prý zásadní součástí celého gastronomického požitku. V jednu chvíli se totiž propojí ony pikantní tóny omáčky, umocněné šťavnatou mladou cibulkou, s chutí čerstvého jemného mořského plodu.

    Na krevetky mají v Asii spadeno

    Ani Číňané drobné mořské i sladkovodní korýše rozhodně nešetří. Tradiční specialitou jsou tu qiang xia, tedy opilé krevety. Mísa živých korýšů menší velikosti se jednoduše zalije silným alkoholem (například pálenkou baijiu), nebo několika kapkami čistého lihu. Ten působí na krevety toxicky. Po necelé minutě marinování je omámí, ale neusmrtí. Konzumace „opilých“ živých krevet je prý zdaleka nejlepší, protože během konvenčního varu ve vodě ztrácejí chuť.

    Pokud jste jemnocitní, můžete korýše lapeného v listu prsty „milosrdně“ rozdrtit, a tím urychlit jeho odchod ze světa. Pokud jej budete polykat vcelku, postará se o jeho skon až nedostatek kyslíku ve vašich útrobách a rozkladný efekt trávicích šťáv ve vašem žaludku.

    Člověk, který ještě není uvyklý na pálivost severovýchodní thajské kuchyně, může být zprvu ostrostí pokrmu lehce paralyzován, ale s každým dalším soustem se bude unášet na vlně čerstvé chuti.

    Goong ten je možná pro někoho rozkoší, ale rozhodně není bez rizika. Obecná rizika, vyplývající z nedostatečné hygieny, jsme již zmínili. Horší pak je, že nejrůznější druhy používaných krevetek mohou přenášet vajíčka cizopasných plicních motolic Paragonimus westermani. Vlastně je přenášejí docela často, protože onemocněním paragonimózou se ročně nakazí přibližně 22 milionů lidí. Kromě kopřivky, průjmů, bolestí břicha a plicních abnormalit na vás mohou čekat také trvalé následky, pokud nemoc zasáhne váš mozek.

    Autoři:


    Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

    Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

    Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

    Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

    S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

    Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

    Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

    Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

    Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: piure je peruánská viagra pro chudé

    Do konzumace piure se nehrňte, jeho maso do sebe totiž nasáklo nejrůznější kovy...

    Je to jako živý kámen plný šťavnatého masa. Piure, syrový pokrm z pláštěnce, má mýdlovou...

    Extrémní gastronomie: tacos s kravským mozkem jsou pochoutka

    Cabeza, maso okrájené z lebky, najdete na každém mexickém tržišti.

    Plná, hustá chuť doplněná bylinkami. Jet však za ní musíte do Mexika, jinde by vám totiž konzumaci...

    Nejčtenější

    Chci karavan a zběsilé jízdy po světě, říká MOgirl Dreya

    Jsem sarkastická a tvrdohlavá, říká MOgirl Dreya.

    Sarkastická, tolerantní a empatická, ale též tvrdohlavá a zbrklá. Tak se vidí MOgirl Dreya.

    Lobotomii v USA podstoupilo 40 tisíc lidí. Ničila životy

    Walter Freeman a James Watts přinesli lobotomii do Spojených států. Postup...

    Byly to nešetrné zákroky bez sterilních podmínek. Profesor Walter Freeman jich zvládl desítky týdně. Byl showman,...



    VIDEO: Seriál Jiné tváře lásky vás provede světem prostituce v Česku

    Koncem devadesátých let bylo Česko rájem prostituce. Dnes počty prodejných žen...

    Každý den je v Česku připraveno prodávat své tělo v průměru na deset tisíc žen. „Škála je velká. Od holek bez dokončené...

    Stelete si postel? Máte víc sexu i přátel, tvrdí výzkum

    Naše ranní ložnicové návyky o nás prozradí víc, než myslíme, tvrdí studie.

    Jako by ostrým řezem dělil společnost na dvě opravdu odlišné skupiny. Jako by to nebyl jen pouhý ranní návyk. S tím,...

    Siláci tahali kamion, zvedali auta. Českým mistrem se stal Jiří Tkadlčík

    Je to jednoručka, ale jiná, než jakou znáte z fitka.

    Má četné mezinárodní úspěchy, je legendou českých strongmanů, proto byl favoritem. Oprávněně. Jiří Tkadlčík první český...

    Další z rubriky

    Poklad! Zlato a stříbro z vraku musel Alex Storm osm měsíců tajit

    Alex Storm, hledač pokladů z potopených lodí

    Tisíce zlatých a stříbrných mincí vynášeli z oceánského dna dvacet dní. Byl to poklad jako z pohádky. Následujících osm...

    VIDEO: Seriál Jiné tváře lásky vás provede světem prostituce v Česku

    Koncem devadesátých let bylo Česko rájem prostituce. Dnes počty prodejných žen...

    Každý den je v Česku připraveno prodávat své tělo v průměru na deset tisíc žen. „Škála je velká. Od holek bez dokončené...

    Podvodní lékaři: na transplantace zvířecích varlat skočil i Hollywood

    Pan John Romulus Brinkley. Dosáhl národního i mezinárodního věhlasu a velkého...

    Mělo se jim dostat zvířecí síly a energie. Na transplantaci kozlích, beraních nebo býčích varlat skočily i osobnosti z...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    Najdete na iDNES.cz