Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

aktualizováno 
V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze včelího masa hačinoko v sobě kombinuje sladkou příchuť i hřejivě živočišný obsah. Konzumujete totiž bílkovinami a vitaminy našlapané včelí maso, tedy larvy, kukly, „červíky“ a leckdy i kusy dospělých včel.

Nejprve je potřeba dostat „včelí děti“ z plástve. | foto: commons.wikimedia.org/ThylageneCreative Commons

Kulinářské zpracování včelího masa dotáhli k dokonalosti chuti Japonci, zejména ti z okolí Nagana a sousedních prefektur Todžama a Gunma, kteří v názvu pokrmu hačinoko nešetří upřímností. Znamená totiž „medové včelí děti“. Jenže pozor: i když si na nich pochutnávali už dávní císaři a i když je nejen místními považován za vyhledávanou delikatesu, není onen pokrm bez rizika.

Fotogalerie

V Japonsku je totiž opravdových včelařů pomálu, ale okrasné rostliny pěnišníků tu kvetou skoro všude. Měl by to být problém? Jistě. Ozdobné azalky a rododendrony totiž produkují pyl a nektar, který sladký včelí produkt obohatí o neurotoxický grayanotoxin. A tento „šílený med“ vás může poslat na hodně dlouhý halucinační výlet.

Doprovází ho rytmické tiky obličeje a záškuby celého těla, na který není zrovna hezký pohled. Zkušení včelaři si jsou pochopitelně takových rizik vědomi a zdroj medu si dobře pohlídají. Ale v Japonsku, kde raději konzumují včelí larvy a nestarají se o to, jakou kašičkou vlastně byly živeny, to nemusí platit.

Maso, které je vydatnější než hovězí

Vězte přitom, že poměrně nedávno tato gastronomická kuriozita dorazila i do Evropy, kde po ní sahají i včelaři, byť velmi zvolna. Berou ji jako součást boje se zbloudilými roji včel a prevenci možného šíření roztočů varroázy.

Extrémní gastronomie

Proti konzumaci nedorostlých včel hovoří hlavně žihadla létajících dospělců, ale s těmi si už zkušený profesionál poradit dokáže.

Argumenty pro konzumaci „medových včelích dětí“ zahrnují především obsah snadno stravitelných bílkovin (49,8 procenta), tedy skoro dvojnásobek oproti kvalitnímu hovězímu steaku.

Tuky včelího masa prakticky neobsahují cholesterol, navíc jsou včelí zárodky nadopovány vitamíny A a D. Získané včelí maso pochopitelně nesmí pocházet z nakažených rojů a nesmí být příliš zašlé. Čerstvost základní suroviny se totiž silně odráží ve výsledné chuti, ty „téměř živé“ jsou prý nejlepší.

Lázeň pro červíky

Technicky nejnáročnější částí přípravy je dostat „včelí plody“ z plástve ven. Nezavíčkované je možné vypláchnout proudem studené vody, ale ostatní je třeba nejprve vyloupat. Jejich útěku se bát nemusíte, jsou prakticky nehybné. Japonci proto v klidu pracují s modelem několikanásobné lázně ve vlažné vodě, kterou plástve nalámané v sítu několikrát absolvují. Papírově křehký obal se přitom rozpouští, ale jeho částečky mohou současně ulpět i na larvách, což není zrovna žádané. Vlažná až teplejší voda však pomáhá, aby se tělíčka nadbytečného vosku zbavila.

Ideální výsledek má podobu hromádky různě vyvinutých larev a kukel, ve které jsou přítomny jak nepatrná vajíčka, „bílí červíci“, tak i téměř hotové včely. Pro doplnění se pak někdy tato probírková směs doplňuje o samotné hlavičky dospělých včel, v některých případech pak i o těla bodavých vos. Zda tyto doplňky jen tvoří nadbytečnou a produkt zlevňující výplň, nebo podkreslují chuť, zůstává předmětem debat.

Na hořkost si dávejte pozor

Dál už je to snadné, včelí maso putuje na rozpálenou pánev s kokosovým olejem, dočká se rychlého opražení a zalití sójovou omáčkou. Po minutě tepelné úpravy, kdy larvy začínají měnit barvu a na pánvi pískají, hačinoko zamíří na váš talíř, ať už samotné nebo jako přízdoba/příloha k rýži. Případně si najde cestu do zavařovačky, ve které ještě napěchované larvy a kukly zalijete medem. Ten se totiž postará o povrchovou karamelizaci a zajistí konzervaci celého produktu.

A výsledek? Pokud bylo včelí maso znečištěné nebo přestárlé, bude chutnat spíše nahořkle. Hmyz totiž podléhá zkáze výrazně rychleji než klasické maso. Hořkost však může být též signálem, že produkt obsahuje „šílený med“. A ono varování byste neměli přehlédnout nebo podcenit.

Pokud je vše v pořádku, čeká na vás příjemná nasládlá pochoutka, připomínající například burizony. Opražené včelí maso není vyloženě křupavé a má v ústech tendenci se spíše příjemně rozpouštět.

Ochutnali byste hačinoko?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 2. září 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 1056
Ano 674
Autoři:


Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

Nejprve je potřeba dostat „včelí děti“ z plástve.

V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze...

Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

To je mi úlovek! Alison Brierleyová patří mezi průkopnice pojídání sražených...

Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V...

Nejčtenější

Kruté metody poprav: ušlapání slonem a řezání zaživa

Lyngchi bylo jedním z nejnehumánnějších způsobů poprav, které historie přinesla.

Trest smrti je z principu definitivní záležitost. V leckterých společnostech se však nezdál dostatečně uspokojivý....

Studie o intimním životě mužů: první sex mají v průměru v 18 letech

První se si muži dopřávají v průměru v osmnácti letech, tvrdí výzkum.

Trvala po dva roky a vědci při ní vyzpovídali přes 12 tisíc mužů. Zajímal je jejich vstup do sexuálního života, jejich...



Agentka Fifi: kráska sváděla britské agenty, aby je prověřila

Byla krásná a provokativní. Marie Christine Chilverová byla pro roli svůdné...

V Británii je vyškolili, naučili šifrovat a slídit. Po technické stránce byli špioni vybaveni na výtečnou, až při...

Neznámé sporty: famfrpál z Harryho Pottera má svou profi ligu

Svůj famrpálový tým má i vídeňská univerzita.

Vyklouzl z pohádkového světa a vkročil do reálného. Ano, sportu kouzelnických adeptů z příběhů Harryho Pottera se...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na...

Další z rubriky

OBRAZEM: Těla jako plátna. V Londýně se konal festival tetování

Někteří měli na těle víc inkoustových ploch než míst nedotčených tetováním....

Někteří měli na těle víc inkoustových ploch než míst nedotčených tetováním. Mnozí další ho doplnili modifikacemi...

Šlofík není lenošení. Dopřávejte si ho, pomáhá rozhodování

Šlofík pomáhá výkonnosti, tvrdí věda.

Není to lenost, není to pohodlnost. Schrupnout si po obědě je velmi racionální, zdravé, pragmatické rozhodnutí. Šlofík...

Nezapomeňte zabít psíka: proč Britové kvůli válce vraždili mazlíčky

Británie své mazlíčky nejen masakrovala. Když panika opadla, přišla řada i na...

Veterináři měli kvůli druhé světové válce ve Velké Británii plné ruce práce. A byla to chmurná práce. Utráceli domácí...

5 tipů, jak trénovat dětskou pozornost
5 tipů, jak trénovat dětskou pozornost

Věnovat dítěti péči a rozvíjet v něm schopnost koncentrace se vyplatí jak vám, tak jemu. Díky tomu, že bude pozorné ve škole, nebudete muset věnovat tolik času učení doma, což nejspíš potěší vás i vašeho potomka. Vyzkoušejte aktivity, kterými dětskou pozornost posílíte.



Najdete na iDNES.cz