Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní recepty: polévka z mravenčích vajíček je jemná a pikantní

aktualizováno 
Je ideální pro teplé měsíce. Svěží a mírně pálivá. Nesmí vám však vadit, že podstatnou část krémovité sezónní thajské polévky Tom Kati Kai Mod Daeng tvoří tisícovky mravenčích vajíček, které musel kuchtík sesbírat z listů chráněných kusadly nazlobených mravenců.

Mravenčí vajíčka si nenašla cestu jen do asijské kuchyně. V podniku Bar Don Chon v hlavním městě se servírují například s chryzantémami. | foto: Profimedia.cz

Pokud se chcete postavit východoasijské kuchyni čelem, musíte porušit snad všechna myslitelná turistická gastro doporučení a rady hygieniků. Pustit se do konzumace syrového masa nejistého původu, ďábelsky pálivých dochucovadel a tepelně neupravených mléčných produktů pro vás může znamenat několikadenní kolaps. Anebo také dokonalý zážitek chuťové harmonie. A kdo nic neriskuje, málokdy může něco získat. V případě Thajci a Laosany milovaných pokrmů s divokými mravenci to platí dvojnásob.

Extrémní gastronomie

Polévka Tom Kati Kai Mod Daeng je fenomenální v mnoha ohledech, ale stranou bychom rozhodně neměli ponechat fakt, že sám název je současně i dokonalým popisem celého receptu. Nevěříte? Přeložme si slova jejího názvu: Tom (vařený) Kati (kokosové mléko) Kai (vajíčka) Mod (mravenci) Daeng (červený).

Pokusit se o stejný rozbor u naší zemlbáby nebo španělského ptáčka by zjevně nebylo tak snadné. Na druhé straně, pokud v končinách Trangu v jižním Thajsku vedou ve vytříbenosti popisných názvů, při vlastní výrobě si s naší kuchyní v ničem nezadají. Mravenčí polévka je totiž dokonalou ukázkou přístupu „co dům dal“. Poloprázdnou spíž či ledničku nahrazuje venkovní zahrada.

Na té thajské totiž není problém najít cibuli šalotku, pikantní listí keře Yot Kaeng, divoký česnek nebo planě rostoucí pórek. To vše ve stínu kokosových palem, z nichž získáte kokosové mléko a také nastrouhaný čerstvý kokos. Sůl, cukr a nezbytné dochucovadlo v podobě vděčného glutamanu sodného je už jen malou třešničkou na dortu.

Souboj o vajíčka

Stále nám však chybí to nejpodstatnější: mravenčí vajíčka. Ideální čas na jejich sběr je krátce po rojení, v období od března do června. Pokud jde o konkrétní druh mravenců, v Thajsku si s tím hlavu moc nelámou. Vajíčka mravence krejčíka (Oecophylla smaragdina) jsou sice pro kuchyňskou úpravu vybírána nejčastěji, ale je to dáno spíše jeho hojným rozšířením. Obvykle se sbírá směs všech momentálně dostupných druhů mravenců. Platí jen, že čím „červenější“ a divočejší druh je, tím lepší bude i výsledek.

Fotogalerie

Pro nezkušeného však sběr základní suroviny do pokrmu představuje nemalý problém. Ideální je totiž sbírat vajíčka mravenců z kokonů na mangových plantážích. Jenže nakladenou snůšku zabalenou v listech mravenci nadopovaní přírodními cukry zuřivě brání. Jejich oblíbenou obrannou technikou je „koncentrovaný výsadek“, při kterém na narušitele – ať už ještěra, ptáka nebo člověka – najednou spadne několik stovek kousajících obránců. Proto se doporučuje odlamovat celé větve i se zavinutými listovými hnízdy, ukládat je do igelitového pytle s trochou rýžové mouky na dně a mravence poté jednoduše utopit ve vodě. Vajíčka červených mravenců z plantáží gumovníku (fíkovníku pryžodárného) jsou tuhá, ta z obtížně dostupných kokosových palem se zase chlubí dřevitou chutí.

Díky zuřivému souboji se sběračem a smrtelné agónii vodou hubených mravenců získají vajíčka velmi pikantní odér po koncentrované kyselině mravenčí. Jen pozor, při doteku s lidskou kůží tato látka leptá, intoxikace vás dokonce může na desítky minut zbavit nejen citu v prstech, ale i hlasu a dechu.

Sběr mravenčích vajíček je však naštěstí jediným kritickým bodem přípravy. Poté už stačí z nastrouhaného kokosu a vody, případně šťávy nezralých ořechů, vyrobit kokosové mléko. Přefiltrujete ho do hrnce, přidáte zeleninový základ, dochutíte a po pěti minutách varu přidáte tři až čtyři hrnky mravenčích vajíček, v závislosti na tom, jak hustou polévku si přejete.

Bílá vajíčka už dále nevaříte, v základu se jen krátce prohřejí a celé dílo můžete servírovat. Komplikace mohou nastat jen v případě, že trpíte alergií na mravence. Jinak vás rychlé a výživné jídlo, plné snadno stravitelných proteinů, příjemně zasytí. Polévka je výrazně sladké chuti, smetanové jemnosti, s lehce pálivým dozvukem kyseliny mravenčí.

Autoři:


Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: šéfkuchař šokoval sýrem z lidského mléka

Sýr  z mateřského mléka servíroval Angerer na bezpočet způsobů.

Jeho žena zrovna kojila, i proto se mu v hlavě objevil onen nápad. Sýr z mateřského mléka Daniela...

Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

Mnozí Korejci se bosintangu nechtějí vzdát.

Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu...

Nejčtenější

Chci karavan a zběsilé jízdy po světě, říká MOgirl Dreya

Jsem sarkastická a tvrdohlavá, říká MOgirl Dreya.

Sarkastická, tolerantní a empatická, ale též tvrdohlavá a zbrklá. Tak se vidí MOgirl Dreya.

Lobotomii v USA podstoupilo 40 tisíc lidí. Ničila životy

Walter Freeman a James Watts přinesli lobotomii do Spojených států. Postup...

Byly to nešetrné zákroky bez sterilních podmínek. Profesor Walter Freeman jich zvládl desítky týdně. Byl showman,...



VIDEO: Seriál Jiné tváře lásky vás provede světem prostituce v Česku

Koncem devadesátých let bylo Česko rájem prostituce. Dnes počty prodejných žen...

Každý den je v Česku připraveno prodávat své tělo v průměru na deset tisíc žen. „Škála je velká. Od holek bez dokončené...

Stelete si postel? Máte víc sexu i přátel, tvrdí výzkum

Naše ranní ložnicové návyky o nás prozradí víc, než myslíme, tvrdí studie.

Jako by ostrým řezem dělil společnost na dvě opravdu odlišné skupiny. Jako by to nebyl jen pouhý ranní návyk. S tím,...

Siláci tahali kamion, zvedali auta. Českým mistrem se stal Jiří Tkadlčík

Je to jednoručka, ale jiná, než jakou znáte z fitka.

Má četné mezinárodní úspěchy, je legendou českých strongmanů, proto byl favoritem. Oprávněně. Jiří Tkadlčík první český...

Další z rubriky

VIDEO: Lukáš ze sebe dělá Bílou i Vondráčkovou. Podoba je neskutečná

Lukáš ze sebe umí udělat dokonalou Lucii Bílou. I její pohyby a grimasy má...

Už skoro čtvrt století se živí jako travesti umělec. Téměř denně vystupuje po celém Česku a proměňuje se ve známé...

OBRAZEM: Takto cvičili džentlmeni na začátku minulého století

Úhledný bílý komplet, dokonce motýlek kolem krku, fajnový knírek a ladné...

Úhledný bílý komplet, dokonce motýlek kolem krku, fajnový knírek a ladné pohyby. To najdete v brožuře Švédského...

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu C, draslíku. Je to...

Najdete na iDNES.cz