Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

aktualizováno 
Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na první pohled připomíná masa třiceticentimetrových válečků sbírku zvířecích penisů. Pořád se hemží. To proto, že se místní pochoutka gaebul musí konzumovat čerstvá, ideálně ještě živá.

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější, obvykle se jí totiž živý. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Oceánští biologové tohoto živočicha znají pod latinským názvem Urechis unicinctus. Teoreticky na něj můžete narazit i v ruských, čínských nebo japonských pobřežních vodách. Ovšem jen pokud se za ním budete potápět. Drží se totiž v uctivé hloubce 1 700 metrů a ke břehu se nevydává.

Fotogalerie

To ve Východním moři, u korejských břehů, se běžně nachází v hloubce padesáti metrů a často vyráží do mělkých písčin, až za hranici přílivu. Noruje ve vláčném písku a hledá potravu.

Lov na písečného červa

To kvůli jeho norám, zatočeným do tvaru písmene U, mu místní rybáři přezdívají Tlustý hostinský. Často je totiž osidlují nejrůznější živočichové, které červovi slouží jako zdroj potravy.

Rybáři červa využívají jako návnadu. Říkají mu gaebul a nic lichotivého to neznamená. Jeho název v sobě nese označení pánského přirození. Ostatně, jako o penisové rybě o něm hovoří i místní kuchařky. Právě díky této fyzické podobnosti byl po staletí považován za afrodisiakum. Chytit ho však rozhodně není nic snadného.

Extrémní gastronomie

Zručný lovec musí vyrazit do mělké vody a začít rýčem hrabat tam, kde vidí jeden ze vchodů do nory. Každá další vlna přitom zanáší výkop pískem. Je přitom třeba kopat tak, aby gaebul neunikl a ani nebyl rýčem přeseknut vedví. Oboje se přitom dost často děje.

„Chce to cvik, musíte se prostě dívat skrz písek,“ prozrazují bodře místní. Odchycené kluzké tělíčko, které se při odchytu v obranném reflexu zbavuje obsahu svých střev, pak musí rychle do kádě se slanou vodou. Bez té totiž dlouho nepřežije. Radostný osud na něj však nečeká.

Zápas, nebo hostina?

Konzumentské preference se přitom liší. Někteří mají raději sotva odrostlé deseticentimetrové kousky, které jsou narůžovělé až bílé, jiní nepohrdnou opravdovými půlkilovými nahnědlými macky.

Mladé kousky si lidé cení pro jejich specifickou chuť. Je natolik originální, že pro ni mají i zvláštní slovo: „dalchakjigeunhada“. Vyjadřuje přirozenou slanou sladkost, s výraznými rybími tóny. Naplno si ji prý užijete jen při domácí konzumaci, protože v restauracích malé gaebul ještě promývají v pitné vodě, čímž se část chuťového kontrastu vytratí.

Záleží jen na vás, jestli se chcete se svým jídlem prát, nebo chcete povečeřet v klidu. Menší červi, kteří jsou podáváni vcelku, se totiž nedají hůlkami chytit snadno. A vzhledem k jejich tendenci vracet se z vašich úst zpět do misky můžete vyvolat společenské pohoršení. To na velké červy čeká prkénko a sekáček. Kuchař je bleskově naseká na podlouhlé masité nudle, které postaví před vás tak bleskově, že sebou ještě cukají. Červ nekrvácí, jen vypouští světle zabarvenou tekutinu. Tu promícháte se sezamovým olejem a solí předtím, než se pustíte do jídla.

Zbytky? Gaebul zmizí celý, uvidíte

Pokud se vám představa konzumace živého nebo syrového masa protiví, můžete vyzkoušet grilovanou variaci penisové ryby. Připravte se ale na výrazně tužší, až žvýkačkovité maso. A také na kyselou chuť, kterou při rychlém pečení nad ohněm pokrmu dodá vinný ocet chogochujang.

Dlouhému skladování však gaebul nepřeje, po několika hodinách se stává v kádi netečným a umírá. Podle místních to však nebude váš problém. „Jak dlouho můžete nechat zbytky gaebulu v ledničce, nikdy řešit nebudete. Je to tak výtečné jídlo, že vám nikdy nic nezůstane,“ vzdávají červu hold.

Okusili byste gaebul?

Ano 220
Ne 762
Autoři:


Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: piure je peruánská viagra pro chudé

Do konzumace piure se nehrňte, jeho maso do sebe totiž nasáklo nejrůznější kovy...

Je to jako živý kámen plný šťavnatého masa. Piure, syrový pokrm z pláštěnce, má mýdlovou...

Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít

Hrabatka drsná doroste do délky až pětadvaceti centimetrů.

Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se...

Nejčtenější

Kruté metody poprav: ušlapání slonem a řezání zaživa

Lyngchi bylo jedním z nejnehumánnějších způsobů poprav, které historie přinesla.

Trest smrti je z principu definitivní záležitost. V leckterých společnostech se však nezdál dostatečně uspokojivý....

Agentka Fifi: kráska sváděla britské agenty, aby je prověřila

Byla krásná a provokativní. Marie Christine Chilverová byla pro roli svůdné...

V Británii je vyškolili, naučili šifrovat a slídit. Po technické stránce byli špioni vybaveni na výtečnou, až při...



VIDEO: Různé tváře orgasmu. Jinak vypadá v Evropě a jinak v Asii

Zřetelné výrazy obličeje interpretují bolest i potěšení napříč kulturami.

Bolest se do našich tváří vpisuje docela stejně, bez ohledu na to, z které části planety jsme. Orgasmus však nikoli. My...

Miluji kuře na paprice od mamky a pět knedlíků, říká MOgirl Lenka

Touhy, sny, plány mám, ale žiji současným dnem, říká MOgirl Lenka.

Podle vlastního soudu je neústupná, sebevědomá, energická. A nezastírá, že též tvrdohlavá a sarkastická. „Jsem taková,...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na...

Další z rubriky

Mafie a citrony. Zločinná síť možná vznikla na Sicílii z pěstování ovoce

Na Sicílii měla samozřejmě kořeny i rodina fiktivního mafiánského kmotra Vita...

Na začátku byli předáci, kteří zajišťovali práci na výnosných sicilských citronových plantážích. Postupně ve svých...

Agentka Fifi: kráska sváděla britské agenty, aby je prověřila

Byla krásná a provokativní. Marie Christine Chilverová byla pro roli svůdné...

V Británii je vyškolili, naučili šifrovat a slídit. Po technické stránce byli špioni vybaveni na výtečnou, až při...

Šílená operace FBI: Aljašku měli před Sověty chránit jednorucí zálesáci

Zálesák znalý divočiny a umění přežití by se FBI hodil. Úřad však měl na své...

Byl to bláznivý pokus, jak chránit Aljašku před sovětskou invazí. Počítal s vytvořením sítě agentů, na něž kladla FBI...

Jobs Contact
PLC Programátor (26.000 - 40.000 Kč)

Jobs Contact
Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj
nabízený plat: 26 000 - 40 000 Kč



Najdete na iDNES.cz