Gordon Ramsay: sprostý a úžasný šéfkuchař

  12:00aktualizováno  12:00
Na dřevěném stole v restauraci Maze hotelu Hilton Prague Old Town leží pozoruhodné jednohubky a malé kousky drůbeže v jakési sladké krustě. Plavovlasý čtyřicátník v bílé kuchařské košili usedá ke stolu. Gordon Ramsay, majitel vyhlášených restaurací v Londýně, New Yorku či Tokiu, říká, že vstával časně ráno, proletěl Evropou a poskytl několik rozhovorů.

Gordon Ramsay tvrdí, že umění vařit musí mít kuchař v srdci | foto: Profimedia.cz

"Pak přišel další novinář - nevím, odkud byl, ale vypadal jako Harry Potter," uchechtne se. Ne vždycky člověk tuší, zda vtipkuje, nebo to myslí vážně. Navzdory večerní hodině z něj energie září. Tak jako v televizi, když učí kuchaře vařit - křikem a nadávkami.

Rád bych zjistil, zda jste opravdu kombinací výborného kuchaře a parchanta, jak se říká. Cituji: "nejhrubší, nejobscénnější a nejskvělejší šéfkuchař v Británii", "znamenitý šéfkuchař a lidská bytost nižší kategorie", "arogantní a narcistický muž".
To je odporné. Kdo napsal tyto hrozné věci?

Deník The Guardian. Potom taky expert na gastronomii AA Gill.
Toho jsem jednou vyhodil ze své restaurace, ovšemže to bude říkat. Michale (důsledně mě oslovuje křestním jménem), má mi snad být po tom víc než ho..o? Ne, nemá, lituji.

Po vašem příjezdu do Prahy jste řekl, že nevíte, kdo je Jamie Oliver. Opravdu to nevíte?
Kdo je to? Nějaký sportovec z Prahy? Aha, tak to ku..a jo.

Vždyť s ním děláte kampaň proti chovu kuřat v těsných klecích.
Tak vážně. Jsme kamarádi. Tisk by strašně rád viděl, že se hádáme. Ale my vycházíme dobře, už dlouho. On je zatím kuchař, já šéfkuchař. Jednou z něj bude šéfkuchař.

Gordo Ramsay

A zaměstnal byste Jamieho?
Ku..a určitě. Je to nadaný kuchař. A možná i šéfkuchař.

Viděl jste někdy jeho pořad?
Myslíte Kuchař bez čepice? A mám tady já nějaký program?

Určitě tady máte Ramsayho příšernou kuchyni.
A na jakém kanále? Na kabelu?

Ano, na kabelové televizi.
A Jamie?

To je celoplošná televize.
A ta kabelová televize, kde jsem já, je velká?

Není moc velká, ale někdo to sleduje - třeba já...
...já jsem nikdy Jamieho pořad neviděl, ale moje žena ano.

Prý jste v jednom ze svých pořadů pojmenoval prase Jamie, pak jste ho zabil a snědl.
Ne, to byl krocan.

A proč jste ho pojmenoval Jamie?
Měl slepené nazrzlé vlasy.

Už znáte sprostá česká slova?
Naučte mě nějaké.

Až po rozhovoru.
(Ramsay se nevzdává: snaží se nějaké sprosté české slovo okamžitě vyzvědět. Zastavuje mladou kolegyni a ptá se jí, jak se do češtiny přeloží vulgární anglické slovo "fuck". Slečna z uzarděním odpoví do pr..le. Ramsay s potěšením její českou odpověď několikrát zopakuje.)

Kdy jste vy, světoznámý šéfkuchařcelebrita, dostal nápad: otevřu restauraci v Praze?
Nesnáším termín šéfkuchař-celebrita. Existuje jen jeden nejlepší šéfkuchař.

Ale vy jste šéfkuchař-celebrita.
To se ptáte, nebo to mi říkáte?

Říkám.
Když to říkáte - ale není to moje rozhodnutí... Zpět k tomu, kde se vzala myšlenka začít v Praze. Bylo to před pár lety. Pozvali mě a vysvětlili vzrušující možnost transformace hotelu. Co mě dostalo víc než cokoli jiného, bylo to, že bychom byli součástí staré Prahy. Zkrátka retro, autentická věc, ne moderní koncept, který by mě odrazoval.

Máte rád českou kuchyni?
Ano. Svou pověstí se trochu podobá tomu, co jsme měli my v Británii před patnácti lety. Španělské nebo italské věci každý znal, ale britská kuchyně? Rostbíf... a nic moc jiného. Vzhledem k mé zkušenosti s kuchaři z Česka, kteří pracují v Británii, bych řekl, že procházíte přechodným obdobím. A co je pro mě - kromě české kuchyně - ještě důležitější, jsou produkty, z nichž vaříte. V zimě by mohl být problém s čerstvými věcmi, ale nabídka místních dodavatelů mě ohromila.

Jaká tradiční česká jídla už jste zkusil? Chutnala vám?
Ano, bylo to pomalu vařené, maštěné. Víte, vždycky zapomínám názvy. (Ptá se šéfkuchaře své pražské restaurace Philipa Carmichaela. Zjistí, že měl "lahodnou svíčkovou" a "guláš".) Zkusili jsme to uvařit v jedné kuchyni, byly to tradiční recepty od maminek. Maštěné, dušené jídlo, vlastně mi to připomíná cosi velmi britského, na čem jsem vyrůstal - koláč, pečené vepřové. Jde o velmi vydatné, hutné věci, ale není to zastaralé.

Lékaři však argumentují, že česká kuchyně není nejzdravější.
Ale pořád to není tak zlé jako v Americe... Prosím, poslužte si, Michale. (nabízí jednohubky)

Gordo Ramsay

Vy už jste v Česku byl. Na tiskovce jste vyprávěl o dávném pobytu v Praze, je to tak?
Tehdy jsem hrál fotbal, byli jsme na zájezdu, bylo mi sedmnáct. Když jsme vyšli z letiště, hrozně mrzlo: to jsem nechápal, vždyť ani nebylo zimní období. Jeli jsme do hotelu, pak jsme šli hrát, vyhráli jsme tři nula. Jedli jsme guláš, dušené maso, rýži a tak. Všechna auta byly škodovky. Příští den jsme jeli časně ráno na hřiště a viděli jsme dlouhou frontu na chleba - a přitom mrzlo. Říkal jsem si, proč ta fronta? Bylo to speciální pekařství, kde se dělal domácí chleba... Každý se mnou taky mluvil o dolarech, taxikáři chtěli dolary a libry. Opravdu zvláštní místo. Před 24 lety.

Otevření restaurace Maze se dá považovat za další symbol prosperity této země. Ale stále se musím ptát - proč jste si vybral právě Prahu?
The Blackstone Group, majitel Hilton Hotels Corporation, je mým partnerem v Británii a v Americe. Osobně a upřímně: jde o to, že Praha nemá v průvodci Michelin žádnou hvězdičku. (Michelin Guide - nejprestižnější průvodce, který hodnotí restaurace; Praha má zatím jen tři podniky v kategorii Bib Gourmand, tj. dobrý výkon za přijatelnou cenu) A já chci být první, kdo tady hvězdičku dostane. Na Prahu už se dlouho dívám podobně jako na Paříž.

Když získáte v Praze michelinskou hvězdu, bude v pořadí třináctá. Je 13 vaše šťastné číslo?
Ne. Se..u na číslo 13. Můj bývalý dům měl číslo 13. Nejsem pověrčivý. Já jsem pedant.

Jak tu hvězdu chcete dostat? Bude něco speciálního na jídelním lístku? Nějaké překvapení?
Jestli myslíte, že jsem tak hloupý, otevřu pusu a řeknu vám recept na úspěch, jste blázen.

Škoda. Váš mluvčí řekl, že chcete mít hvězdičku už v březnovém vydání průvodce. Vážně si myslíte, že to je možné tak brzo?
Všechno je možné.

To vím. Ale někdy je to složité.
Zeptejte se v březnu. Nebo mi dejte telefon a já vám zavolám.

Co vlastně jíte u vás doma?
Jednoduchá, klasická anglická jídla. Opravdové rodinné jídlo máme v sobotu a v neděli. Dáme si steak, domácí hranolky, salát.

Skoro všechny děti mají rády McDonald’s. Co ty vaše?
Moje děti ne. Znají z televize skvělý pořad, kde jeden člověk jedl pouze v McDonaldu. Mají vědět, co se děje v těle, když jí takové sr...y.

Učíte děti vařit?
Jasně. O jakýchkoliv prázdninách, v pololetí nebo o Velikonocích stráví týden v kuchyni. A jde jim to.

Doma vaříte vy, nebo manželka?
Steak dělám sám. Pokud jde o drahý steak, nikomu nevěřím. Kdybych ho nedělal, jen bych seděl a byl bych naštvaný.

Prý máte doma dvě kuchyně.
Jedna je moje a druhá mé ženy. To máte jako s autem. Nechci, abyste mi ku...a jezdil mým autem. A nechci, abyste vařil v mé kuchyni.

Vaše žena řekla, že máte v kuchyni nepořádek, jako by v ní vybuchla bomba. Je to pravda?
Jasně. Uprostřed vaření vyběhnu nahoru do ložnice a v šéfkuchařském oblečení si pořádně zašu..m. Takže ano, je to úplná pravda.

V jednom pořadu jste údajně řekl 111x slovo odvozené od vulgárního fuck.
Vážně? Já? No né, to je otřesné. Já přece nejsem vulgární člověk.

Kolik sprostých slov denně zakřičíte? Co se spolu bavíme, řekl jste jich asi dvacet.
Kdo k...a ví. Lituju, já to nepočítám. Jsem snad jediný šéfkuchař na světě, který potřebuje nadávat?

Není ta hrubost nakonec součást vaší image, vaší marketingové strategie jak se prodávat?
Samozřejmě, že je.

JEŠTĚ NĚCO O GORDONOVI

"Hodnej" a "Zlej". To spojení zřejmě funguje nejen mezi policisty, ale i v showbyznysu mezi kuchařskými hvězdami.

Když v roce 2004 předvedl Gordon Ramsay svůj dryáčnický styl divákům v realityshow Ramsay’s Kitchen Nightmares (Ramsayho příšerná kuchyně) a zanedlouho si image upevnil v dalším pořadu Hell’s Kitchen (Pekelná kuchyně), měly už hospodyňky několik let svého kuchařského miláčka: Jamieho Olivera. Pana "Hodného", sympaťáka a pohodáře. Vedle o devět let mladšího kolegy, v té době už zkušeného showmana (Šéfkuchař bez čepice či Roztančená kuchyně) považovaného za nejslavnějšího kuchaře světa, zbylo dost místa pro ďábla Ramsayho stylu.

Dneska jsou slavní oba a funguje to. Zatímco Ramsay chtěl být původně fotbalistou, Oliver rockerem. Nakonec se dal po vzoru otce na vaření a dnes má vedle televizní popularity i síť restaurací Fifteen, účastní se řady kampaní, například s Ramsayem bojují za důstojnější chov zvířat.

Šéfkuchař restaurace Allegro hotelu Four Seasons Andrea Accordi sice svou show nemá, zato právě on konkuruje Ramsaymu v Česku aspirací na hvězdu Michelinu. O tu už usiloval jeho předchůdce Vito Mollica, kterého vystřídal loni. Accordi už jednu hvězdu získal doma ve Florencii a věří, že tady vybojuje další. (rad)

Gordonovy kuchyňské noční můry

Patrně nejznámější televizní pořad Gordona Ramsayho se jmenuje Ramsay’s Kitchen Nightmares (doslova Ramsayho kuchyňské noční můry).
Majitelé jej pozvou do své špatně prosperující restaurace, aby ji pozvedl. Jaké jsou však skutečné Ramsayho noční můry?

Nejhorší pohroma v kuchyni
Zažil jsem to první den jednoho natáčení v Manchesteru. Byl jsem v jídelně a slyšel jsem z kuchyně ránu - šéfkuchař spadl, zkolaboval, dostal infarkt. Moc pil, měl deprese. To byla zas...ná noční můra.

Nejhorší kuchařův hřích
Lenost.

Nejhorší jídlo
Jídlo v letadlech.

Nejhorší host
Joan Collinsová (herečka a spisovatelka, kterou vyhodil ze své restaurace, když v ní chtěla večeřet spolu s kritikem restaurací AA Gillem). Ale ona nebyla host, protože jsem ji v podstatě hned vykopnul.

Nejhorší urážka pro kuchaře
Joan Collinsová řekla, že Gordon Ramsay se v obličeji podobá velrybě. Což je pravda! Tak jsem odpověděl, že ten můj obličej je aspoň opravdový, zatímco ten její je starý jen půl roku...

Autor:


Nejčtenější

Miluji kuře na paprice od mamky a pět knedlíků, říká MOgirl Lenka

Touhy, sny, plány mám, ale žiji současným dnem, říká MOgirl Lenka.

Podle vlastního soudu je neústupná, sebevědomá, energická. A nezastírá, že též tvrdohlavá a sarkastická. „Jsem taková,...

VIDEO: Různé tváře orgasmu. Jinak vypadá v Evropě a jinak v Asii

Zřetelné výrazy obličeje interpretují bolest i potěšení napříč kulturami.

Bolest se do našich tváří vpisuje docela stejně, bez ohledu na to, z které části planety jsme. Orgasmus však nikoli. My...



Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na...

V tajze by se hodila mačeta i puška, říká Čech, který obletěl zeměkouli

Dva protagonisté české premiéry, pilot a propagátor českého národního...

Cílem jeho mise nebylo jen obletět jako první český pilot planetu. Též při ní zaznamenával české stopy ve světě. Aby...

VIDEO: Takto pracují deratizátoři. Potkan vylezl z WC i ve 13. patře

Týmy deratizátorů vhazují do kanalizačních vpustí nástrahy s jedem. Někdy musí...

Vždy od dubna do října posílají Pražské vodovody a kanalizace do hlavního města týmy deratizátorů. Mají za úkol házet...

Další z rubriky

OBRAZEM: Těla jako plátna. V Londýně se konal festival tetování

Někteří měli na těle víc inkoustových ploch než míst nedotčených tetováním....

Někteří měli na těle víc inkoustových ploch než míst nedotčených tetováním. Mnozí další ho doplnili modifikacemi...

Nezapomeňte zabít psíka: proč Britové kvůli válce vraždili mazlíčky

Británie své mazlíčky nejen masakrovala. Když panika opadla, přišla řada i na...

Veterináři měli kvůli druhé světové válce ve Velké Británii plné ruce práce. A byla to chmurná práce. Utráceli domácí...

Agentka Fifi: kráska sváděla britské agenty, aby je prověřila

Byla krásná a provokativní. Marie Christine Chilverová byla pro roli svůdné...

V Británii je vyškolili, naučili šifrovat a slídit. Po technické stránce byli špioni vybaveni na výtečnou, až při...



Najdete na iDNES.cz