Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Když grilovačka, tak s pivní marinádou. Díky antioxidantům je zdravější

aktualizováno 
Grilování nepatří mezi nejzdravější způsoby úpravy masa. Mohou za to uhlovodíky, které zvyšují riziko rakoviny. Vyřadit ze hry je však dokážou antioxidanty, které najdete například v pivu, zejména tmavém. Vědci proto doporučují vylepšit steak pivní marinádou.

Tmavé pivo je lepší, ale ke zdravějšímu grilování pomůže i světlé. | foto: Profimedia.cz

Grilování dodává masu unikátní přírodní chuť. Jenže není zadarmo, v průběhu této tepelné úpravy vznikají v důsledku spalování organického materiálu molekuly polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU). A to je špatná zpráva: tyto volné radikály mohou poškozovat DNA, a značně tak zvýšit riziko vzniku rakoviny střev či žaludku.

Ale šanci, že zahradní grilování bude bez zdravotních následků, můžete jednoduše zvýšit. Jak? Když do marinády přidáte pivo a sami ho budete u konzumace grilovaného masa popíjet.

Vsaďte na tmavé pivo

A to opravdu není hospodské doporučení pivních alibistů. Je to rada s vědeckým certifikátem. Vyplývá z navýsost praktické studie, kterou se svým týmem provedla Isabela Ferreirová z univerzity v portugalském Portu. Ovšemže, pohled na vědce v bílých pláštích, soustředěných kolem kouřícího grilu někde ve vědeckém výzkumném parku univerzity musel být jistě zajímavý. Ale neméně zajímavé jsou i výstupy bádání.

Grilování je věda

Věda musí být exaktní a k experimentům vždy musí přistupovat metodicky. Každý pokus proto musí být sestaven tak, aby ho na základě uvedených informací bylo možné zopakovat. Ve studii o grilování z univerzity v Portu se tedy dozvíme, že obsah alkoholu použitých světlých piv činil 5,2 procenta, u tmavých pět procent. Steaky byly vepřové, stogramové a 75 milimetrů tlusté.

Vědci především pro začátek připomínají, že vzniku polycyklických aromatických uhlovodíků během grilovačky totiž nikdy úplně nezabráníte. Pochází ze tří hlavních zdrojů. Patří mezi ně kontaminace jídla kouřem, termochemický rozklad proteinů v grilovaném mase a kontakt odkapávajícího tuku s uhlíky.

Můžete se snažit uzpůsobit rychlost tepelné úpravy nebo intenzitu žáru uhlíků, okrajovat z kotlet prorostlé tučné části nebo oklepávat připečené kousky. Ale zbytečně. Přítomnosti kouře se při grilování zbavíte jen těžko.

Agresivní molekuly PAU však můžete elegantně znehybnit s pomocí antioxidantů. A tady přichází ke slovu pivo. To je jimi doslova našlapáno ve formě takzvaných melanoidinů. Nedílnou součástí piva se stávají už v přípravné fázi procesu výroby, při pražení ječmene.

Vědci uvažovali vlastně velmi přímočaře. Z několika dostupných druhů piva udělali marinádu, do níž pár kusů masa před vlastním grilování naložili. To aby prokázali, nebo vyvrátili, zda budou pivní antioxidanty schopny účinně vázat nebezpečné PAU. S marinádou si hlavu příliš nelámali, maso jednoduše na čtyři hodiny naložili do piva, na každých 500 gramů to bylo 125 mililitrů, s kapkou oleje, to aby se zabránilo odkapávání a zadýmení. Přidali jen něco málo bylinek kvůli chuti.

Letní grilování

na iDNES.cz

Grilování

Inspirujte se recepty Zdeňka Pohlreicha, ale i čtenářů na grilování prasátka, ryb i zeleniny. A soutěžte o grily.

Na gril však nad uhlí hodili i nemarinovaný steak, aby zjistili, že do sebe během úpravy absorboval 21 nanogramů PAU na každý gram své hmotnosti. Marináda z piva plzeňského typu, tedy světlého spodně kvašeného piva s výraznou chmelovou příchutí, zajistila, že na gram grilovaného masa připadla snížená koncentrace PAU, zhruba kolem osmnácti nanogramů.

Skutečným vítězem však byla tmavá piva, která v sobě nesou výrazně větší podíl aktivních melanoidinů. Steaky a kotlety marinované ve směsi z tmavého piva absorbovaly jen okolo 10 nanogramů PAU na gram hmotnosti. Tedy o 50 procent méně, než do sebe vtáhlo grilované maso pivem neošetřené. „Marináda z tmavého piva dokázala odstínit polovinu osmi hlavních skupin PAU,“ dodává Ferreirová. Pivo a zdravá grilovačka k sobě prostě patří.

Autoři:




Nejčtenější

K mumii slavného dobrodruha a vojevůdce barona Trencka se po víc než sto letech...
Divoká dobrodružství barona Trencka: plenil, pil a honil sukně

Byl vojákem mimořádně odvážným, ale i krutým, i vůči civilistům. Mnohokrát jen o fous unikl smrti, a to nejen na bitevním poli. Utkával se v duelech a kvůli...  celý článek

Ursula Andressová dala opálené kůži certifikát sex-appealu.
Dějiny opalování: snědá kůže byla symbol chudiny, změnila to bondgirl

Ještě před sto lety byla opálená kůže ve vyšší společnosti nemístná. Byla znakem chudých, kteří musejí manuálně pracovat. Opačná módní vlna začala nesměle,...  celý článek

Cvičení je zdravé. Vědci však pro tuto rovnici přinášejí další a další doklady.
Před Alzheimerovou chorobou ochrání mozek cvičení, říká studie

Stačí mírná intenzita, ale důležitá je dennodenní pravidelnost. Takové cvičení se vám odvděčí mnoha zdravotními benefity. Mezi ně patří i ochrana vašeho mozku...  celý článek

Ve filmech bývá psychopat extrémně antisociálně vyšinutý jedinec, násilný a...
Psychopati mezi námi: mohou být i mistry kreativity a zachránci životů

Jejich schopnost ovládat jednotlivce a manipulovat davy z nich dělá rozené vůdce. Chladnokrevností a bezohledností se dokážou vždy prosadit. Psychopati však...  celý článek

Další z rubriky

K mumii slavného dobrodruha a vojevůdce barona Trencka se po víc než sto letech...
Divoká dobrodružství barona Trencka: plenil, pil a honil sukně

Byl vojákem mimořádně odvážným, ale i krutým, i vůči civilistům. Mnohokrát jen o fous unikl smrti, a to nejen na bitevním poli. Utkával se v duelech a kvůli...  celý článek

Gundolf Köhler byl u neonacistů Karl-Heinze Hoffmanna. Vraždil na Oktoberfestu.
S bombou na Oktoberfest. Němečtí neonacisté neváhali kvůli národu zabíjet

Říkali si Wehrsportgruppe Hoffmann a cvičili v lesích útoky vedené s neonacistickými ambicemi. Jen u příprav se však nezastavili, jeden z členů Gundolg Köhler...  celý článek

Muži by si měli najít do holičských salonů cestu zpět, říkají špičkové holičky...
Holičství je něco jako pánský klub, říká skotská holička

V posledních desetiletích se ze života mužů vytratila, na přelomu 19. a 20. století však byla salonní úprava vousů součástí jejich životů. „Není na tom vůbec...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.