Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Když grilovačka, tak s pivní marinádou. Díky antioxidantům je zdravější

aktualizováno 
Grilování nepatří mezi nejzdravější způsoby úpravy masa. Mohou za to uhlovodíky, které zvyšují riziko rakoviny. Vyřadit ze hry je však dokážou antioxidanty, které najdete například v pivu, zejména tmavém. Vědci proto doporučují vylepšit steak pivní marinádou.

Tmavé pivo je lepší, ale ke zdravějšímu grilování pomůže i světlé. | foto: Profimedia.cz

Grilování dodává masu unikátní přírodní chuť. Jenže není zadarmo, v průběhu této tepelné úpravy vznikají v důsledku spalování organického materiálu molekuly polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU). A to je špatná zpráva: tyto volné radikály mohou poškozovat DNA, a značně tak zvýšit riziko vzniku rakoviny střev či žaludku.

Ale šanci, že zahradní grilování bude bez zdravotních následků, můžete jednoduše zvýšit. Jak? Když do marinády přidáte pivo a sami ho budete u konzumace grilovaného masa popíjet.

Vsaďte na tmavé pivo

A to opravdu není hospodské doporučení pivních alibistů. Je to rada s vědeckým certifikátem. Vyplývá z navýsost praktické studie, kterou se svým týmem provedla Isabela Ferreirová z univerzity v portugalském Portu. Ovšemže, pohled na vědce v bílých pláštích, soustředěných kolem kouřícího grilu někde ve vědeckém výzkumném parku univerzity musel být jistě zajímavý. Ale neméně zajímavé jsou i výstupy bádání.

Grilování je věda

Věda musí být exaktní a k experimentům vždy musí přistupovat metodicky. Každý pokus proto musí být sestaven tak, aby ho na základě uvedených informací bylo možné zopakovat. Ve studii o grilování z univerzity v Portu se tedy dozvíme, že obsah alkoholu použitých světlých piv činil 5,2 procenta, u tmavých pět procent. Steaky byly vepřové, stogramové a 75 milimetrů tlusté.

Vědci především pro začátek připomínají, že vzniku polycyklických aromatických uhlovodíků během grilovačky totiž nikdy úplně nezabráníte. Pochází ze tří hlavních zdrojů. Patří mezi ně kontaminace jídla kouřem, termochemický rozklad proteinů v grilovaném mase a kontakt odkapávajícího tuku s uhlíky.

Můžete se snažit uzpůsobit rychlost tepelné úpravy nebo intenzitu žáru uhlíků, okrajovat z kotlet prorostlé tučné části nebo oklepávat připečené kousky. Ale zbytečně. Přítomnosti kouře se při grilování zbavíte jen těžko.

Agresivní molekuly PAU však můžete elegantně znehybnit s pomocí antioxidantů. A tady přichází ke slovu pivo. To je jimi doslova našlapáno ve formě takzvaných melanoidinů. Nedílnou součástí piva se stávají už v přípravné fázi procesu výroby, při pražení ječmene.

Vědci uvažovali vlastně velmi přímočaře. Z několika dostupných druhů piva udělali marinádu, do níž pár kusů masa před vlastním grilování naložili. To aby prokázali, nebo vyvrátili, zda budou pivní antioxidanty schopny účinně vázat nebezpečné PAU. S marinádou si hlavu příliš nelámali, maso jednoduše na čtyři hodiny naložili do piva, na každých 500 gramů to bylo 125 mililitrů, s kapkou oleje, to aby se zabránilo odkapávání a zadýmení. Přidali jen něco málo bylinek kvůli chuti.

Letní grilování

na iDNES.cz

Grilování

Inspirujte se recepty Zdeňka Pohlreicha, ale i čtenářů na grilování prasátka, ryb i zeleniny. A soutěžte o grily.

Na gril však nad uhlí hodili i nemarinovaný steak, aby zjistili, že do sebe během úpravy absorboval 21 nanogramů PAU na každý gram své hmotnosti. Marináda z piva plzeňského typu, tedy světlého spodně kvašeného piva s výraznou chmelovou příchutí, zajistila, že na gram grilovaného masa připadla snížená koncentrace PAU, zhruba kolem osmnácti nanogramů.

Skutečným vítězem však byla tmavá piva, která v sobě nesou výrazně větší podíl aktivních melanoidinů. Steaky a kotlety marinované ve směsi z tmavého piva absorbovaly jen okolo 10 nanogramů PAU na gram hmotnosti. Tedy o 50 procent méně, než do sebe vtáhlo grilované maso pivem neošetřené. „Marináda z tmavého piva dokázala odstínit polovinu osmi hlavních skupin PAU,“ dodává Ferreirová. Pivo a zdravá grilovačka k sobě prostě patří.

Autoři:



Nejčtenější

Orgasmus, pro který nehnete prstem. Internetem se šíří erotická hypnóza

Stačí se soustředit, nabádají erotické hypnotizérky.

Má to být bezdotykové sebeuspokojení. Prosté fyzických stimulů, cesta k orgasmu při něm vede čistě skrze mysl. Podle...

Není nad to, chodit nahá po bytě, říká MOgirl Karolína

„Jsem usměvavá, infantilní, střelená, vtipná a hodná,“ říká MOgirl Karolína.

Láká ji nebezpečí a přiznává, že umí být střelená a infantilní. A ničeho ze svého života nelituje. „Řídím se mottem, že...



VIDEO: Splašky v puse, červi a tuk. Omdléval jsem při čištění kanálů

Nejužší stoky mají 60 na 110 centimetrů, musíte se v nich plazit a přitom ještě...

Nejen splašky, ale i červi, kameny nebo hroudy tuku. To všechno plave v pražské kanalizaci. Každý den proto vstupuje do...

Rapeři v ringu. Marpo vyslyšel Rytmusovu výzvu a utká se s ním

Velký zápas. Duel mezi Marpem a Rytmusem znamená velké peníze a velkou...

„Takže Marpo, vyzývám tě na boxerský zápas,“ zaznělo z jednoho rohu pomyslného ringu. „Přijímám – a začni trénovat,...

Hnědé kobylky: jak dobře si malí a hlavně velcí nacisté žili z cizího

A tohle je také naše. Nacisté jako Adolf Hitler a Hermann Göring nejen...

Špičky nacistického režimu si za veřejné peníze stavěly soukromé rezidence, důstojníci SS si jen tak přivlastňovali...

Další z rubriky

VIDEO: Park plný penisů. Korejská atrakce oslavuje sexualitu a plodnost

V parku Haesindang jsou penisy mnohých barev i velikostí. O samotě, nebo ve...

Padesát soch ve tvaru penisu je unikátem. Mají podobu totemů, laviček, lamp, zvonů, v některých jsou vyřezaná znamení...

OBRAZEM: Grid Girls odcházejí. Na svou práci jsme byly hrdé, říkají

Pro jedny je to další malé vítězství moderních hodnot a ženské emancipace, pro...

Pro jedny je to další malé vítězství moderních hodnot a ženské emancipace, pro jiné úzkoprsý diktát, který samotným...

Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

Ne, pařátky se v Indonésii rozhodně nevyhazují. Tamní kuchaři je připravují...

V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s nadšením strávníků. K...

Domácí chipsy pro děti
Domácí chipsy pro děti

Upečte si domácí chipsy, ale pozor, jsou velice návykové.

Najdete na iDNES.cz