Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Guláš a biftek? Nuda. Dejte si cvrčky!

  17:00aktualizováno  17:00
Odborně se tomu říká entomofagie, česky je to prostě hmyzožroutství. A ačkoliv u nás nad pěkně propečeným cvrčkem většina občanů ohrne nos, v mnoha koutech světa je pojídání členů hmyzí říše naprosto běžnou praxí.

Krovky, tykadélka, nožičky... nebuďte tak usedle konzervativní a vychutnejte si je! | foto: Profimedia.cz

V afrických rozvojových zemích dokonce na tučných larvách a křupavých sarančatech závisí lidské životy. Bez hmyzu v jídelníčku by tam lidé prostě umřeli hlady.

Ale pozor! Hmyz se nejí jenom z nouze, ale i z čistého labužnictví.

Třeba v Mexiku ho považují skoro za národní pokrm, a v Japonsku můžete dokonce koupit dárkové koše plné jedlého hmyzu. A Japonci nic takového rozhodně nečiní z nějakého nedostatku.

Takže se oprostěte od předsudků a zažitých představ, že hmyz je něco navýsost odporného, špinavého a k jídlu přinejmenším nevhodného, a pojďte se s námi odvážně zakousnout do propečené mnohonožky.

Krovky, tykadélka, nožičky... nebuďte tak usedle konzervativní a vychutnejte si je!

Entomofág začátečník si nejprve musí uvědomit, že ne každý hmyz je dobrý na talíř. Na světě známe kolem jednoho a půl tisíce druhů jedlého hmyzu a třeba ten z českých, chemicky ošetřovaných polí příliš vhodný není.

Neklesejte ovšem na mysli! Naštěstí existují takzvané hmyzí farmy, kde jede produkce jedlého hmyzu ve velkém – i když kmenovými zákazníky nejsou hmyzí restaurace ani pokrokové domácnosti, ale chovatelé a zoologické zahrady.

Na hmyzí farmě Acheta jsem si tedy pro první pokus přes internet objednal asi třicet deka živých cvrčků domácích, o nichž jsem se dočetl, že jsou chuti jemné a nepříliš výrazné.

Provozovatel farmy Vlasta Švingr mi vzápětí živou cvrččí partu, ubytovanou v plastových krabičkách mezi obaly na vajíčka, poslal vlakem. Zarážející je, že přestože má pan Švingr hmyzu plný barák, sám jej ještě nikdy neochutnal a radši zůstává u konzervativnějších pokrmů.

Zkušení požírači radí napřed nechat hmyz den dva vyhladovět, aby se vyčistil, a poté jej humánně usmrtit – podle návodu jsem tedy jednoduše šoupnul cvrčky do mrazáku. Za čtvrt hodiny, když jsem provedl kontrolní náhled, už leželi všichni broučci nožičkama nahoře, připraveni skončit v pokrmu nazvaném "cvrčci po papuánsku". Chuť hmyzu se v něm snoubí s vůní česneku.

Když už jsme u těch chutí, chuť hmyzu může být všelijaká. Cvrčci jsou, jak jsme už zmínili, jemní a nikterak výrazní, mouční červi prý připomínají celozrnný chléb, larvy vodního hmyzu chutnají jako ryba, termiti jako oříšky a vosy jako borovicová semena.

Housenky soumračníků prý nerozeznáte od poctivých vepřových škvarků a mravenci jsou lehce dosladka. Jí se také některé druhy vší, komárů nebo čmeláků, jejich chuti jsem se ale nedopátral a z mého okolí zatím nikdo známý na vších nebo čmelácích nehodoval.

Ale zpět ke cvrčkům.

Rozpaluji pánvičku, po očku koukám do receptu a za chvíli se už hmyzáci praží na másle pěkně dokřupava. Ve skutečnosti doufám, že hmyz během procesu přípravy právě o své hmyzí vzezření přijde a celý pokrm nakonec bude vypadat jako hromádka něčeho drobného a smaženého v petrželi.

Brouci

K tomu bohužel nedojde.

I po smažení je naneštěstí každá cvrččí noha, krovka i hlavička poměrně jasně k poznání.

Lehký blok, který na mě uvalily místní kulturní a stravovací návyky, je ale jediným zádrhelem, s nímž se při finální konzumaci musím vyrovnat.

Věřte, že po několika prvních opatrných soustech už se láduji, jako by přede mnou ležel kus hovězího. A nakonec ochutnávají dokonce i kamarádi, kteří se k degustaci nachomýtli a kteří předtím nad cvrčky ohrnovali nos a tvářili se příliš fajnově na to, aby se ke konzumaci něčeho tak podřadného snížili.

Cvrčci jsou snědeni, co říci závěrem?

Svíčkovou se šesti a vrabce se zelím samozřejmě jedlý hmyz z našich hospod a domácností nevytlačí.

Ale třeba v Americe už prý jsou lahůdky z hmyzu vyhledávanou záležitostí "high society" a zajít si večer na hmyz patří k dobrému tónu.

Časem tak možná přestaneme být konzervativními ostýchavci i my a sarančata v kari omáčce nebo mravenčí larvy na pivu se u nás jednou za čas k nedělnímu obědu podávat budou. Proč ne, sám rád půjdu příkladem.

CVRČCI PO PAPUÁNSKU

8 lžic másla, 1 palice česneku, 250 g živých cvrčků, sůl, petržel, bujón, jako příloha rýže

Nakrájejte česnek na plátky a upražte ho na másle dohněda. Přidejte cvrčky, osolte je a na mírném plameni smažte, dokud nejsou křupaví (asi 4-5 minut). Posypte nakrájenou petrželí a bujónem. Podávejte s vařenou rýží.

Rady pro hmyzožrouty začátečníky najdete tady.

Autoři:



Nejčtenější

Není nad to, chodit nahá po bytě, říká MOgirl Karolína

„Jsem usměvavá, infantilní, střelená, vtipná a hodná,“ říká MOgirl Karolína.

Láká ji nebezpečí a přiznává, že umí být střelená a infantilní. A ničeho ze svého života nelituje. „Řídím se mottem, že...

Experimenty na lidech: americký stát potají plošně šířil bakterie

Jezdily rychle a hlavně po celé zemi. Autobusy Greyhound proto armáda využila k...

Infikoval vlastní obyvatele bakteriemi a viry, které ničily zdraví a dokonce zabíjely. Potají. Po dlouhých dvacet let...



Orgasmus, pro který nehnete prstem. Internetem se šíří erotická hypnóza

Stačí se soustředit, nabádají erotické hypnotizérky.

Má to být bezdotykové sebeuspokojení. Prosté fyzických stimulů, cesta k orgasmu při něm vede čistě skrze mysl. Podle...

Hnědé kobylky: jak dobře si malí a hlavně velcí nacisté žili z cizího

A tohle je také naše. Nacisté jako Adolf Hitler a Hermann Göring nejen...

Špičky nacistického režimu si za veřejné peníze stavěly soukromé rezidence, důstojníci SS si jen tak přivlastňovali...

Nejlepší pivní destinace zahrnují USA, Čínu i Brazílii. Česko schází

Tupláky, hluboké dekolty, Octoberfest? Zapomeňte, pivní kultura se změnila....

Virginie na prvním místě a kromě ní další americká města, mimo nich už jen čínský Peking, jihokorejský Soul a brazilské...

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

Mnozí Korejci se bosintangu nechtějí vzdát.

Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu bosintang, psímu vývaru....

VIDEO: Sedí mi sexy, dominantní role, říká tanečnice burlesky Angelina

Burleska má i usměvavou tvář.

Burleska ji zlákala zdůrazněním ženskosti, fantazií. „Líbí se mi, že jejím ideálem je sebevědomá žena, která má šmrnc a...

Hnědé kobylky: jak dobře si malí a hlavně velcí nacisté žili z cizího

A tohle je také naše. Nacisté jako Adolf Hitler a Hermann Göring nejen...

Špičky nacistického režimu si za veřejné peníze stavěly soukromé rezidence, důstojníci SS si jen tak přivlastňovali...

Najdete na iDNES.cz