Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak budou vypadat pařby a mejdany v roce 2018

  17:00
Když se začátkem letošního roku vyrojily všechny ty řeči o osudovosti let s osmičkou na konci, usoudili jsme, že i pro českou barovou scénu bude zřejmě zlomovým datem buď rok 2008, nebo 2018.

Jak budou vypadat bary za 10 let? | foto: Profimedia.cz

Věštit budoucnost je vždycky tak trochu ošemetná věc, tím spíš v branži ženoucí se kupředu takovým tempem, že nejde s jistotou vědět ani to, co přinese zítřejší den.

Ale přesto: Jakou budoucnost předpovídá profesionální barman a spolumajitel agentury Cocktails Party Martin Baťha?
 
Vzpomene si někdo na mojito?
 
Podle současného vývoje v renomovaných barech vidím tendence obměňovat několik let staré koktejl menu za ´zcela´ nové. To se mi jeví jako velmi pozitivní, poněvadž jsou to hlavně oni, kdo diktuje trendy barové scény u nás.

Co se bude pít za deset let?
 
To bude mimo jiné hodně záležet na ekonomické situaci těch, pro které to celé děláme, tedy hostů. S tím souvisí neustálé vzdělávání našich hostů na baru a samozřejmě také kvalita edukace samotného personálu.

To oni ovlivní, co přesně a v jaké míře se bude v časech budoucích prodávat a posléze pít. Hosté si budou většinou objednávat to, co jim barman či obsluha doporučí.
 
Barmani nebudou bez rukou
 
Vzhledem k tomu, že například v Londýně se bary vracejí stylem do 30. let minulého století – některé pouze recepturami koktejlů, další pak interiérem a oblečením počínaje a používáním barového vybavení (evropské šejkry, julep strainers, jiggers) a původními surovinami (vejce, bitters, domácí sirupy, tonik, zázvorové pivo atd.) konče – vidím to tak, že ruce budou potřeba možná ještě více než kdy jindy.

Jak budou vypadat bary za 10 let?

Vlastnosti požadované po profi barmanovi se nejspíš nebudou moc lišit od těch dnešních.

S trochou nadsázky lze slovy mého německého kamaráda a bar chefa Vaska Lalice říci: Barman musí být důvěryhodný jako jeden z členů vaší rodiny, zdvořilý jako královna, chytrý jako Einstein, dobře vypadající jako Brad Pitt a Angelina Jolie dohromady, workoholik, váš nejlepší přítel, psycholog, chodící noviny, byznysmen, nadšenec, šéf, číšník, umývač nádobí a někdo, kdo je schopen inspirovat hosty na baru – zkrátka osobnost.
 
Bar v. majitel 
 
Hodně bude záležet na tom, kdo bude bar vlastnit a vést.

Jestli půjde o lidi, kteří budou vidět v barovém průmyslu pouze rychle vydělané peníze, nic se nezlepší. Někteří majitelé mají peníze, ale nerozumí oboru; investují do nádherných interiérů, ale výběr personálu pro ně končí v momentě, kdy podají inzerát.

Nakonec pak chybí to nejpodstatnější, co vytváří atmosféru celého podniku – přívětivý a profesionální servis se vším všudy.

Podle mě to může svůj tým lidí naučit pouze ten, kdo už za barem někdy stál.

V novém vydání Londýnského barového průvodce se píše, že v roce 1997 bylo v Londýně evidováno celkem 11 podniků, kde jste si mohli objednat kvalitní koktejl.

V roce 2007 jich bylo již 44. Podobný vývoj bych viděl i u nás, samozřejmě ne v tak velkém měřítku jako v Londýně.

Jak budou vypadat bary za 10 let?

Také bude hodně záležet na finanční situaci barmanů, kteří si budou chtít otevřít vlastní bar, stejně tak jako na případných investorech, které mohou potkat.

Je důležité, aby investor a budoucí bar chef byli na stejné vlně.

Mnoho barmanů se také nejspíš bude vracet ze zahraničí – s kvalitními zkušenostmi a kapitálem.
 
Návrat ke kořenům barmanství
 
„To bude záviset především na renomovaných barech té doby, podle mého názoru jsou a budou  hlavní hnací silou při posouvání trendů kupředu.

Myslím, že nepůjde ani tolik o převratné techniky přípravy koktejlů, jako je molekulární mixologie, ale spíše o jejich jakési přefiltrování na časově i technicky méně náročné verze.

Současně cítím trend návratu ke kořenům barmanství: zkoušení receptur starých mistrů barmanů (např. Jerry Thomas, Harry Johnson atd.) s cílem posunout tyto receptury dál nebo je alespoň adaptovat na současné poměry (chutě lidí, suroviny).

Velice inspirující je pak zamyšlení se nad využitím co nejčerstvějších surovin, exotického ovoce, čerstvých ovocných i zeleninových šťáv, bylinek, koření (a z nich připravovaných tinktur, infuzí, extraktů), domácích likérů, sirupů, toniků, domácích limonád a zázvorového piva…

Posun by mohl nastat i v rozšiřující se nabídce různých druhů alkoholu, speciálních bitters a čerstvých ingrediencí, které zde v současnosti nejsou k dostání.
 
Jitka Součková
  
Autorka je redaktorkou časopisu BARLIFE 

Více zajímavých informací najdete na www.profesorkiwi.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

19. dubna 2024

Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

Chlapy ničí poměřování pindíků. Pak jdou za mnou, říká trenér a mentor

21. dubna 2024

Jeho klienti netouží po obřích svalech, mají spíše už dost neustálého „poměřování pindíků“. Tlaku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

18. dubna 2024

Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

Zpívá o kancelářských svorkách i majonéze. Génius se živí hudebním spamem

25. dubna 2024

Premium Zpívá o věcech. Od toaletní mísy po pracovní nástroje. O jídle, o mrtvých zvířatech,...

OBRAZEM: Porno a sedmdesátky. Projděte si plakáty z pikantní Ameriky

24. dubna 2024

Vstoupilo do kin, dostávalo se mu pochvalných recenzí seriózního tisku. A především uhranulo...

Ztroskotali, ale nechovali se tak. Kurážní Angličané zamotali Španělům hlavy

23. dubna 2024

Premium Přišel o loď, skončil se svou posádkou na ostrově. Jenže se nechoval jako muž v potížích. Kapitán...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...