Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak budou vypadat pařby a mejdany v roce 2018

  17:00aktualizováno  17:00
Když se začátkem letošního roku vyrojily všechny ty řeči o osudovosti let s osmičkou na konci, usoudili jsme, že i pro českou barovou scénu bude zřejmě zlomovým datem buď rok 2008, nebo 2018.

Jak budou vypadat bary za 10 let? | foto: Profimedia.cz

Věštit budoucnost je vždycky tak trochu ošemetná věc, tím spíš v branži ženoucí se kupředu takovým tempem, že nejde s jistotou vědět ani to, co přinese zítřejší den.

Ale přesto: Jakou budoucnost předpovídá profesionální barman a spolumajitel agentury Cocktails Party Martin Baťha?
 
Vzpomene si někdo na mojito?
 
Podle současného vývoje v renomovaných barech vidím tendence obměňovat několik let staré koktejl menu za ´zcela´ nové. To se mi jeví jako velmi pozitivní, poněvadž jsou to hlavně oni, kdo diktuje trendy barové scény u nás.

Co se bude pít za deset let?
 
To bude mimo jiné hodně záležet na ekonomické situaci těch, pro které to celé děláme, tedy hostů. S tím souvisí neustálé vzdělávání našich hostů na baru a samozřejmě také kvalita edukace samotného personálu.

To oni ovlivní, co přesně a v jaké míře se bude v časech budoucích prodávat a posléze pít. Hosté si budou většinou objednávat to, co jim barman či obsluha doporučí.
 
Barmani nebudou bez rukou
 
Vzhledem k tomu, že například v Londýně se bary vracejí stylem do 30. let minulého století – některé pouze recepturami koktejlů, další pak interiérem a oblečením počínaje a používáním barového vybavení (evropské šejkry, julep strainers, jiggers) a původními surovinami (vejce, bitters, domácí sirupy, tonik, zázvorové pivo atd.) konče – vidím to tak, že ruce budou potřeba možná ještě více než kdy jindy.

Jak budou vypadat bary za 10 let?

Vlastnosti požadované po profi barmanovi se nejspíš nebudou moc lišit od těch dnešních.

S trochou nadsázky lze slovy mého německého kamaráda a bar chefa Vaska Lalice říci: Barman musí být důvěryhodný jako jeden z členů vaší rodiny, zdvořilý jako královna, chytrý jako Einstein, dobře vypadající jako Brad Pitt a Angelina Jolie dohromady, workoholik, váš nejlepší přítel, psycholog, chodící noviny, byznysmen, nadšenec, šéf, číšník, umývač nádobí a někdo, kdo je schopen inspirovat hosty na baru – zkrátka osobnost.
 
Bar v. majitel 
 
Hodně bude záležet na tom, kdo bude bar vlastnit a vést.

Jestli půjde o lidi, kteří budou vidět v barovém průmyslu pouze rychle vydělané peníze, nic se nezlepší. Někteří majitelé mají peníze, ale nerozumí oboru; investují do nádherných interiérů, ale výběr personálu pro ně končí v momentě, kdy podají inzerát.

Nakonec pak chybí to nejpodstatnější, co vytváří atmosféru celého podniku – přívětivý a profesionální servis se vším všudy.

Podle mě to může svůj tým lidí naučit pouze ten, kdo už za barem někdy stál.

V novém vydání Londýnského barového průvodce se píše, že v roce 1997 bylo v Londýně evidováno celkem 11 podniků, kde jste si mohli objednat kvalitní koktejl.

V roce 2007 jich bylo již 44. Podobný vývoj bych viděl i u nás, samozřejmě ne v tak velkém měřítku jako v Londýně.

Jak budou vypadat bary za 10 let?

Také bude hodně záležet na finanční situaci barmanů, kteří si budou chtít otevřít vlastní bar, stejně tak jako na případných investorech, které mohou potkat.

Je důležité, aby investor a budoucí bar chef byli na stejné vlně.

Mnoho barmanů se také nejspíš bude vracet ze zahraničí – s kvalitními zkušenostmi a kapitálem.
 
Návrat ke kořenům barmanství
 
„To bude záviset především na renomovaných barech té doby, podle mého názoru jsou a budou  hlavní hnací silou při posouvání trendů kupředu.

Myslím, že nepůjde ani tolik o převratné techniky přípravy koktejlů, jako je molekulární mixologie, ale spíše o jejich jakési přefiltrování na časově i technicky méně náročné verze.

Současně cítím trend návratu ke kořenům barmanství: zkoušení receptur starých mistrů barmanů (např. Jerry Thomas, Harry Johnson atd.) s cílem posunout tyto receptury dál nebo je alespoň adaptovat na současné poměry (chutě lidí, suroviny).

Velice inspirující je pak zamyšlení se nad využitím co nejčerstvějších surovin, exotického ovoce, čerstvých ovocných i zeleninových šťáv, bylinek, koření (a z nich připravovaných tinktur, infuzí, extraktů), domácích likérů, sirupů, toniků, domácích limonád a zázvorového piva…

Posun by mohl nastat i v rozšiřující se nabídce různých druhů alkoholu, speciálních bitters a čerstvých ingrediencí, které zde v současnosti nejsou k dostání.
 
Jitka Součková
  
Autorka je redaktorkou časopisu BARLIFE 

Více zajímavých informací najdete na www.profesorkiwi.cz

Autor:


Nejčtenější

Síla fotbalového míče: pro pákistánský Sialkot znamená zisky i utrpení

Výroba míčů, nejen fotbalových, vyslala Sialkot do světa a tamním firmám...

Má-li fotbalový míč hlavní město, je to pákistánský Sialkot. Vyrábět se tam začal nejprve v malém, pro britské...

Monogamie není nadřazená. Ke spokojenosti vedou i otevřené vztahy

Vědecké studie čas od času vystaví otevřeným vztahům dobrozdání.

Otevřené vztahy jsou reakcí na to, že máme od svazků stále větší očekávání, která jeden partner naplní jen těžko....



Poručíme větru dešti. Američané si za války hráli s počasím nad Vietnamem

O legendární Ho Či Minovu cestu se sváděly boje, Američané však na ni byli...

Propracovanými trasami v džungli proudily za vietnamské války na pomoc komunistickému severu desetitisíce vojáků a tuny...

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu trpělivosti. Rybí...

VIDEO: Budujeme funkční sílu, která si rozumí se zdravím, říká instruktor

Pavel Macek je prvním certifikovaným instruktorem systému StrongFirst v Česku.

Sílu neodděluje od správného pohybu a fyzickou kondici od dlouhodobého zdraví. „Fitness by mělo znamenat, že vše je...

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu trpělivosti. Rybí...

OBRAZEM: Viktoriánská prodejná láska. Archiv odkryl unikátní fota

Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní...

Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní snímky zatčených. První vznikly již v roce...

Na návštěvě v palírně whisky: nejvíc si tu cení měděných sudů

Milovník whisky se tu cítí jako v ráji, ano.

Přízvisko hlavní město skotské whisky mu sluší, v Dufftownu najdeme hned sedm velkých palíren. Navštívili jsme tu...

Najdete na iDNES.cz