Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak si vychutnat doutník jako znalec

aktualizováno 
Sáhli jste si hlouběji do kapsy a ze zavedené trafiky si nesete domů svůj první doutník. Chcete-li si odpoledne v jeho společnosti užít tak, jak se patří, přečtěte si následující rady.

Pokud jste již investovali do svého prvního doutníku, nebuďte zbrklí a seznamte se s pravidly, která je třeba při jeho konzumaci dodržovat. | foto: Profimedia.cz

Odřízněte špičku

Důležité je doutník po vyjmutí z pouzdra či humidoru oříznout. Nejpoužívanějším způsobem je ucvaknutí takzvané čepičky speciálním nástrojem, nejlépe dvoubřitou gilotinkou. Řez musí být proveden rychle a precizně, proto je dobré využít tlaku dvou ostří proti sobě.

Budete-li málo důrazní, roztřepený okraj řezu vám bude kouření doutníku velmi znepříjemňovat. Ideální řez vede asi 2 milimetry od konce a odkryje vnitřní listy, avšak nezničí list krycí.

Nejdříve je potřeba odříznout špičku

Zapálení je obřad

Zapalování doutníku je malým rituálem. Podle knihy Tajemství doutníku od Josefa Stanislava by se plamen  neměl doutníku dotýkat a měl by s patou doutníku svírat úhel 45 stupňů. Nad plamenem doutníkem pomalu otáčejte, abyste dosáhli rovnoměrného zapálení po celém obvodu.

Někteří fajnšmekři doutník před samotným zapálením prohřívají nad plamenem od paty, tedy místa, kde se doutník zapaluje, zhruba do dvou třetin délky doutníku.

Doutník prohřejeme a opatrně a pomalu zapálíme

Klasické sirky jsou pro poctivé zapálení příliš krátké, dají se nahradit speciálními doutníkovými zápalkami, proužky cedrového dřeva či zapalovači.

Nikdy však nepoužívejte benzinový zapalovač! Zápach benzinu by mohl zkazit celý doutník, stejně jako síra běžných zápalek.

Nespěchejte

Když se podaří doutník správně "nastartovat", necháme ho zhruba minutku odpočinout a pak z něj taháme maximálně jednou za půl minuty. Nesnažíme se z něj "vycucnout" co nejvíce, protože při kouření ďábelským tempem by hořel moc rychle a znehodnotil by se.

Dým má být chladný, ne horký.

Zásadně nešlukujeme, pouze labužnicky poválíme na jazyku a poté kouř vyfoukneme.

Doutník neodklepáváme, popel necháváme odpadávat

Oproti scénám z hollywoodských filmů nejde při kouření doutníku o vytvoření co největšího oblaku dýmu, to by vedlo opět jen k přehřívání doutníku a jeho zničení.

Popel se nechává volně odpadnout do přichystaného popelníku, nesnažte se jej odklepnout jako u cigarety. Variantou pro nedočkavé je krouživé otření doutníku o stěnu popelníku, čímž se docílí přirozenějšího odpadnutí popele. Pokud je doutník kvalitní, popel bude držet pohromadě, zatímco z horších doutníků zůstává vločkovitý šedý odpad.

Doutník se kouří pouze do dvou třetin délky, poslední část je především filtrem doutníku. Když tedy dospějete do závěrečné fáze, doutník odložte do popelníku a nechte ho volně dohořet. Nikdy ho netípejte, vyvarujete se tak nepříjemnému zápachu, který "násilné ukončení života" doutníku doprovází.
Chcete-li si doutník skutečně vychutnat, musíte respektovat jistá pravidla

Jak doutníky třídíme

1. Podle barvy (Odpovídá odstínu krycího listu, rozlišuje se sedm barev a šedesát odstínů. Platí, že čím světlejší list, tím slabší chuť, čím tmavší, tím je chuť sladší a plnější.)

Claro Claro (Double claro) - nazelenalý list
Claro - list světlé, krémové až hnědé barvy
Colorado claro - list středně až tmavě hnědé barvy
Colorado - načervenale hnědý až hnědý list
Colorado maduro - list tmavě hnědé barvy
Maduro - list velmi tmavě hnědé až černé barvy
Oscuro - nejtmavší černý list

2. Podle tvaru

Autoři:



Nejčtenější

Není nad to, chodit nahá po bytě, říká MOgirl Karolína

„Jsem usměvavá, infantilní, střelená, vtipná a hodná,“ říká MOgirl Karolína.

Láká ji nebezpečí a přiznává, že umí být střelená a infantilní. A ničeho ze svého života nelituje. „Řídím se mottem, že...

Experimenty na lidech: americký stát potají plošně šířil bakterie

Jezdily rychle a hlavně po celé zemi. Autobusy Greyhound proto armáda využila k...

Infikoval vlastní obyvatele bakteriemi a viry, které ničily zdraví a dokonce zabíjely. Potají. Po dlouhých dvacet let...



Orgasmus, pro který nehnete prstem. Internetem se šíří erotická hypnóza

Stačí se soustředit, nabádají erotické hypnotizérky.

Má to být bezdotykové sebeuspokojení. Prosté fyzických stimulů, cesta k orgasmu při něm vede čistě skrze mysl. Podle...

Hnědé kobylky: jak dobře si malí a hlavně velcí nacisté žili z cizího

A tohle je také naše. Nacisté jako Adolf Hitler a Hermann Göring nejen...

Špičky nacistického režimu si za veřejné peníze stavěly soukromé rezidence, důstojníci SS si jen tak přivlastňovali...

Nejlepší pivní destinace zahrnují USA, Čínu i Brazílii. Česko schází

Tupláky, hluboké dekolty, Octoberfest? Zapomeňte, pivní kultura se změnila....

Virginie na prvním místě a kromě ní další americká města, mimo nich už jen čínský Peking, jihokorejský Soul a brazilské...

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

Ne, pařátky se v Indonésii rozhodně nevyhazují. Tamní kuchaři je připravují...

V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s nadšením strávníků. K...

Pokud je pro vás jazz příliš, možná máte moc testosteronu, říká studie

Neoslovil vás například jazzman Lionel Hampton? Možná za to mohou hormony.

Pro někoho rajská hudba, plná fantazie, pro jiného chaos a cesta do deprese. Naše vnímání hudby, jako je jazz,...

Říkejte mi Rihanna. Honduraské volby provětrala transsexuálka

Krásná žena se šmrncem, kterou prozradí hluboký hlas.

Chce změnit konzervativní, odmítavý postoj obyvatel středoamerického Hondurasu vůči sexuálním menšinám, i proto se...

Najdete na iDNES.cz