Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak si vychutnat doutník jako znalec

aktualizováno 
Sáhli jste si hlouběji do kapsy a ze zavedené trafiky si nesete domů svůj první doutník. Chcete-li si odpoledne v jeho společnosti užít tak, jak se patří, přečtěte si následující rady.

Pokud jste již investovali do svého prvního doutníku, nebuďte zbrklí a seznamte se s pravidly, která je třeba při jeho konzumaci dodržovat. | foto: Profimedia.cz

Odřízněte špičku

Důležité je doutník po vyjmutí z pouzdra či humidoru oříznout. Nejpoužívanějším způsobem je ucvaknutí takzvané čepičky speciálním nástrojem, nejlépe dvoubřitou gilotinkou. Řez musí být proveden rychle a precizně, proto je dobré využít tlaku dvou ostří proti sobě.

Budete-li málo důrazní, roztřepený okraj řezu vám bude kouření doutníku velmi znepříjemňovat. Ideální řez vede asi 2 milimetry od konce a odkryje vnitřní listy, avšak nezničí list krycí.

Nejdříve je potřeba odříznout špičku

Zapálení je obřad

Zapalování doutníku je malým rituálem. Podle knihy Tajemství doutníku od Josefa Stanislava by se plamen  neměl doutníku dotýkat a měl by s patou doutníku svírat úhel 45 stupňů. Nad plamenem doutníkem pomalu otáčejte, abyste dosáhli rovnoměrného zapálení po celém obvodu.

Někteří fajnšmekři doutník před samotným zapálením prohřívají nad plamenem od paty, tedy místa, kde se doutník zapaluje, zhruba do dvou třetin délky doutníku.

Doutník prohřejeme a opatrně a pomalu zapálíme

Klasické sirky jsou pro poctivé zapálení příliš krátké, dají se nahradit speciálními doutníkovými zápalkami, proužky cedrového dřeva či zapalovači.

Nikdy však nepoužívejte benzinový zapalovač! Zápach benzinu by mohl zkazit celý doutník, stejně jako síra běžných zápalek.

Nespěchejte

Když se podaří doutník správně "nastartovat", necháme ho zhruba minutku odpočinout a pak z něj taháme maximálně jednou za půl minuty. Nesnažíme se z něj "vycucnout" co nejvíce, protože při kouření ďábelským tempem by hořel moc rychle a znehodnotil by se.

Dým má být chladný, ne horký.

Zásadně nešlukujeme, pouze labužnicky poválíme na jazyku a poté kouř vyfoukneme.

Doutník neodklepáváme, popel necháváme odpadávat

Oproti scénám z hollywoodských filmů nejde při kouření doutníku o vytvoření co největšího oblaku dýmu, to by vedlo opět jen k přehřívání doutníku a jeho zničení.

Popel se nechává volně odpadnout do přichystaného popelníku, nesnažte se jej odklepnout jako u cigarety. Variantou pro nedočkavé je krouživé otření doutníku o stěnu popelníku, čímž se docílí přirozenějšího odpadnutí popele. Pokud je doutník kvalitní, popel bude držet pohromadě, zatímco z horších doutníků zůstává vločkovitý šedý odpad.

Doutník se kouří pouze do dvou třetin délky, poslední část je především filtrem doutníku. Když tedy dospějete do závěrečné fáze, doutník odložte do popelníku a nechte ho volně dohořet. Nikdy ho netípejte, vyvarujete se tak nepříjemnému zápachu, který "násilné ukončení života" doutníku doprovází.
Chcete-li si doutník skutečně vychutnat, musíte respektovat jistá pravidla

Jak doutníky třídíme

1. Podle barvy (Odpovídá odstínu krycího listu, rozlišuje se sedm barev a šedesát odstínů. Platí, že čím světlejší list, tím slabší chuť, čím tmavší, tím je chuť sladší a plnější.)

Claro Claro (Double claro) - nazelenalý list
Claro - list světlé, krémové až hnědé barvy
Colorado claro - list středně až tmavě hnědé barvy
Colorado - načervenale hnědý až hnědý list
Colorado maduro - list tmavě hnědé barvy
Maduro - list velmi tmavě hnědé až černé barvy
Oscuro - nejtmavší černý list

2. Podle tvaru

Autoři:


Nejčtenější

Sexuchtivá, upřímná, náladová: seznamte se s MOgirl Nikol

Mám ráda nezávislost, kritický rozum a etický přístup ke zvířatům, říká MOgirl...

Na pět přívlastků, které ji charakterizují, se zeptala člověka, který je pro ni důležitý a zná ji. Jeho verdikt zněl:...

OBRAZEM: Viktoriánská prodejná láska. Archiv odkryl unikátní fota

Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní...

Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní snímky zatčených. První vznikly již v roce...



Síla fotbalového míče: pro pákistánský Sialkot znamená zisky i utrpení

Výroba míčů, nejen fotbalových, vyslala Sialkot do světa a tamním firmám...

Má-li fotbalový míč hlavní město, je to pákistánský Sialkot. Vyrábět se tam začal nejprve v malém, pro britské...

Poručíme větru dešti. Američané si za války hráli s počasím nad Vietnamem

O legendární Ho Či Minovu cestu se sváděly boje, Američané však na ni byli...

Propracovanými trasami v džungli proudily za vietnamské války na pomoc komunistickému severu desetitisíce vojáků a tuny...

Nefungující segregace: sídliště Pruitt-Igoe se stalo peklem pro chudé

Segregované sídliště pro chudé nebylo řešením, stalo se vězením svých obyvatel...

Cílem bylo napěchovat chudé na jedno betonové sídliště. Vyčistit od nich město. Projekt založený na rasismu a segregaci...

Další z rubriky

Hlasitá hudba svádí k nezdravým jídlům, tvrdí věda

Hamburger? Asi se v restauraci hrálo hodně nahlas.

Zvuková hudební kulisa v restauracích má velký vliv na to, co si objednáte. Ta hlasitá vám napovídá, abyste místo...

Jak šíříme paniku: zlé události vnímáme zásadněji, proto je nafukujeme

Svět není tak špatný, společnost však má tendenci negativní informace zesilovat.

Negativním informacím přikládáme větší význam, proto je zdůrazňujeme, zveličujeme. Realitu nakonec překrucujeme k...

Síla fotbalového míče: pro pákistánský Sialkot znamená zisky i utrpení

Výroba míčů, nejen fotbalových, vyslala Sialkot do světa a tamním firmám...

Má-li fotbalový míč hlavní město, je to pákistánský Sialkot. Vyrábět se tam začal nejprve v malém, pro britské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz