Balut: nic pro pokrytce
První položkou našeho extravagantního menu by mohla být… vajíčka. Ovšem ne ledajaká: balut jsou kachní vejce s ještě nevyvinutým zárodkem. Měkké kosti prý dodávají pochoutce křupavou strukturu.
Od pouličních stánkařů si je můžete koupit na Filipínách a v Kambodže. Uděláte to ale jen tehdy, když se jako masožravci zbavíte svého pokryteckého já. Steak, kuřátko, prasečí kolínko? OK, teď zkuste vejce, z něhož na vás prostě vykoukne ptáček.
Escamoles: tak trochu jiný kaviár
Znovu vejce, nyní ale snad pro ještě tvrdší povahy. Najdete je v Mexiku a kladená jsou v kořenech stromů agáve a maguey.
Chutnají krémově, trochu po oříškách a s návdavkem mentolu. Často bývají přirovnávána ke kaviáru a mohou se pochlubit slušnou zásobou proteinů: zatímco sto gramů hovězího masa obsahuje 17 až 21 procent proteinů a totéž množství kuřecího 20,2 procenta, tatáž porce těchto vajíček 40 až 60 procent.
Nicméně, tady pozitivní zprávy končí: máme-li vyzradit celou pravdu, musíme dodat, že řeč je o… hmyzích vajíčkách.
Ano, tuhle delikatesu produkují dva druhy velkých mravenců liometopum apiculatum a liometopum occidentale.
A navrch to není lahůdka nijak levná, kilo stojí 70 až 80 dolarů.
Pacha: z očí do očí
Tohle bude zřejmě snesitelnější sousto: žádný hmyz, žádné zárodky, prostě kus hlavy. Jehněčí. Vařené.
Možná vás jen bude odrazovat, že vaše hodování bude sledovat pár očí. Tahle pochoutka se v Iráku podává totiž poměrně naturalisticky, se vším všudy, i s očima.
Víno: s myšími mláďaty
Přesně tak, na čínském a korejském venkově se servíruje právě tenhle drink: do rýžového vína jsou vhozeny malé myšky, jen pár dní staré, očka ještě zavřená.
Je považován za tradiční zdravotní nápoj… nicméně kdo by chtěl být tím, kdo dopíjí láhev?