Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Podívejte, co večeřím! Lidé se jídlem chlubili dávno před Instagramem

aktualizováno 
Food porno není vynálezem hipsterů. Přehlídku pokrmů na stolech nabízejí i malby starých mistrů. Defilují na nich koroptve, humři, cizokrajné ovoce. Neznamená to však, že by právě takhle vypadal jídelníček tehdejší společnosti. Na obrazech lidé úroveň svého běžného stolování nadsazovali, podobně jako dnes na fotkách na Instagramu.

Zátiší s ovocem a šunkou malíře holandského baroka Jana Davidszoona de Heema je jedním z nejslavnějších obrazů svého druhu. V oné době takové obrazy demonstrovaly dobré živobytí a bohatství toho, kdo si jejich namalování zadal a zaplatil. | foto: Profimedia.cz

Staří Nizozemci na malbách opěvovali citrony, Italové milovali pomeranče a hrušky. Kromě exotického ovoce pak všichni dohromady zbožňovali nejrůznější mořské plody, krevety a ústřice, zatímco prostá zelenina nebo vejce stály spíše stranou. To vše můžeme vyčíst z obrazů starých mistrů – a to vše ani trochu nevypovídá o gastronomických preferencích dotyčné doby.

Zobrazení pokrmů na historických malířských plátnech spíše odráží niterné touhy svých tvůrců a jejich mecenášů než skutečné složení jídla na tehdejších hostinách. „Je to stejné jako dnešní sklony dokumentovat náš pokrm co nejlákavější fotkou,“ říká Brian Wansink, profesor z Cornellovy University v New Yorku. K tématu má skutečně co říct, jeho doménou je totiž studium lidského chování a specializací pak stravovací návyky.

Fotogalerie

Wansink se spolu s kolegy rozhodl analyzovat 750 starých obrazů z období od roku 1500 do roku 2000, na nichž se objevuje motiv hostiny, jídla, bohaté krmě. Z nich pak vyselektovali 140 maleb ze západní Evropy a Spojených států, na nichž je zobrazen „prostřený stůl pro rodinu“, to aby odložili stranou honosné gastronomické události a dobrali se k tomu, jak vypadalo všední jídlo v dané době.

Jak takovou scenérii poznali? Tato zátiší s rodinnými stoly se od jiných obrazů hostin liší jak předpokládaným počtem strávníků, který je omezen na rodinné příslušníky, tak i tím, že na nich chybí dekorativní prvky banketních stolků.

Prolhané obrazy

Výzkumníci pak podrobně sepsali, jaké suroviny a ingredience se na těchto stolech nacházejí a rovněž v jakém množství a zastoupení. Už záhy však bylo jasné, že tyto rodinné pokrmy vůbec nereflektují dostupnost surovin nebo příjmy dané skupiny osob.

„To, co tyto obrazy zachycují, rozhodně není obraz běžné nebo průměrné hostiny pro čtyři domácké strávníky,“ říká Wansink. „Jinými slovy, neodrážejí všední ani jinou realitu, jen idealizovanou představu o bohatém pokrmu.“

Obecně pak na obrazech chybí pokrmy, které by byly neestetické nebo obtížně zachytitelné štětcem. Artyčok se maluje přeci jen o něco lépe než ananas. Levné nebo běžné potraviny na obrazech obvykle scházejí, kuřata, vajíčka nebo dýně se objevují jen zřídka. Ale lehce dekadentní mořští korýši a měkkýši se skví na pětině obrazů. A to i na malbách ryze vnitrozemských, kam by humr, ústřice nebo čerstvá kreveta nikdy nemohli dorazit.

Nizozemské obrazy korýše zachycují velmi často, vyskytují se na polovině gastro-obrazů. V Německu jen na každé páté. A i když v obou těchto zemích patřil ve skutečnosti mezi nejčastější pokrm obyčejný chleba, na obrazech jeho zastoupení s přibývajícími staletími klesá. Nizozemci i Dánové velebili exotické ovoce, které jejich sousedi často ani neznali. A co sýry? Objevují se spíš na obrazech italských mistrů. Ústředním bodem obrazů je pak většinou flákota masa, například prorostlé uzené šunky, nebo nějaký vydařený korýš.

„Přítomnost exotického ovoce na starých obrazech zrcadlí hlavně dvě věci,“ říká Wansink. „Jednak osobní profesní výzvu malíře poprat se atypickým tématem, které často znal jen z popisu nebo jiných obrazů. A především pak touhu jeho patrona a mecenáše, který chtěl vyzněním obrazu upozornit na svůj společenský status.“ Obraz plný pochoutek z dovozu je jasným signálem bohatství a movitosti svého majitele.

„Přítomnost humrů na malbě vystavené v domě vnitrozemského obchodníka napovídá cosi o bohatých stycích a kontaktech se zahraničím. Je to prostě forma osobní prezentace,“ dodává Wansink. Jenže ona prezentace odhaluje víc, než by chtěla. Napovídá totiž, vysvětluje odborník, že hmotné postavení majitele obrazu není až tak honosné. Pokud totiž máte humry k večeři obden, nemáte potřebu chlubit se jimi před ostatními na obraze. Ostatně, podobně je tomu se snímky na Instragramu.

„Naše milostné aféry s vizuálně přitažlivým, lehce dekadentním nebo na sociální status poukazujícím jídlem nejsou ničím novým,“ dodává Andrew Wieslogel, kurátor sbírek raně euroamerického umění na Cornellově univerzitě. „Byly součástí našich dějin 500 let před vznikem Instagramu, ještě za časů Michelangela.“

Ze současné módy focení jídla si utahuje reklama:

Výzkum jídla založený na analýze starých obrazů přitom nepodnikl Brian Wankins poprvé. Už před sedmi lety publikoval v Mezinárodním magazínu o obezitě studii o Poslední večeři Ježíše Krista. Postupně prozkoumal dvaapadesát maleb z posledního tisíciletí, na nichž spočítal zobrazené předkrmy, přítomné talíře a množství chleba. A ukázalo se, že malíři dopřávají Ježíši Nazaretskému a jeho spolustolovníkům v průběhu časů stále větší porce. Počet předkrmů narostl v průměru o 23,1 procenta, talířů je dnes o 65,6 procenta více než před tisíci lety a o 69,2 procenta poskočil vzhůru i objem chleba.

Křišťálová Lupa 2016

Fotíte si pokrmy, abyste je vystavoval na sociálních sítích?

celkem hlasů: 115

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 23. října 2016. Anketa je uzavřena.

Ne 52
Ano 35
Ne a na takové fotky jsem alergický 28
Autoři:


Nejčtenější

Vyšehradští jezdci: sígři, kteří v padesátých letech děsili Prahu

„Páskovská“ móda Vyšehradských jezdců zahrnovala speciální účes „eman“. Nosil...

Královští vyšehradští jezdci. Skupina sígrů, která se v padesátých letech stala legendou. Frajírci, rebelové, rváči....

VIDEO: Moje sexuální robotka mi bude partnerkou, říká Američan

Toto je Harmony. Sexuální robotka, ale „nejživější“ ze všech.

Před deseti lety se rozvedl a nelituje. Tím spíš, že má novou přítelkyni. Jmenuje se Harmony. Není živá, ale jako by...



Lidé neumějí využívat svou sexuální energii, říká MOgirl Klára

„Jsem hrdá na to, že jsem se vydala vlastní cestou a že žiji život podle sebe,“...

Většina lidí neví, co vše jim může dát sexuální energie, a neumějí s ní pracovat, říká MOgirl Klára. Snaží se to proto...

VIDEO: Foglar ze mě udělal pořádného kluka, řekl Jindra Hojer v Rozstřelu

Chemik Ing. Jindřich Hojer, CSc. inspiroval spisovatele Jaroslava Foglara k...

Šanci vstoupit do příběhů Rychlých šípů považuje za vyznamenání. A velmi si cení zážitků i etiky, kterou mu dal oddíl...

Věčně namol: alkohol byl britským námořníkům věrným druhem

Hladinku je třeba udržovat. Námořníci čekají na svůj příděl na lodi HMS HMS...

Tlumil nudu všedních dnů, ale i strach před bitvou. A britské vojenské námořnictvo, stejně jako armády jiných zemí,...

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy kosmonautů a zároveň je...

Město duchů: lázeňské středisko Epecuén si vzala voda

Je to zkáza, ale působivá.

Z kalné hladiny vystupují torza budov, automobilů, zkamenělých stromů. Vše pokrývá křupavá bílá krusta, do níž praží...

Vyšehradští jezdci: sígři, kteří v padesátých letech děsili Prahu

„Páskovská“ móda Vyšehradských jezdců zahrnovala speciální účes „eman“. Nosil...

Královští vyšehradští jezdci. Skupina sígrů, která se v padesátých letech stala legendou. Frajírci, rebelové, rváči....

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz