Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

aktualizováno 
Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není konzumace koček věcí nejdávnější, barbarské minulosti.

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích nebo v jiných dobách se do kuchyně dostávala z mnohem neradostnějších důvodů. | foto: Profimedia.cz

Ve Velké Británii se konzumace koček historicky omezovala jen na výjimečné události. Upéct kočku bylo dobrým zvykem jako první jídlo v novém domě. Prý to přinášelo štěstí. Vyvařený tuk koček se tu kromě toho podobně jako v Dánsku nebo Polsku používal v lidové medicíně. Francouzi prý raději přenechávali kočičí maso městské chudině, ale sousední Španělé už zdaleka tak vybíraví nebyli.

Fotogalerie

Kočičí hlavy nejezte, zbláznili byste se

V kuchařském almanachu Libro de Cozina z roku 1529 uvádí Ruperto de Nola hezkou řádku kočičích receptů. „Vezmi plnou kočku a podřež jí hrdlo, hlavu od mrtvého těla odděl a zahoď. Pokud ji budeš jíst, ztratíš smysly i soudnost. Vyčisti dobře maso od srsti, zvenčí i zevnitř. Zabal jej pak do bílého plátna a na den a noc zakopej do země. Pak peč na oleji a česneku nad ohněm,“ radila kuchařka. Trochu z toho mrazí a recept připomíná spíš čarodějný obřad. Zakopání masa pod zem však mělo velmi praktický účel. Umožnilo totiž tuhému masu kočkovité šelmy zkřehnout.

Na chuť kočičího masa nezapomněli ani Baskové, byť poslední recept na jeho úpravu vyšel před třiceti lety. Autor kuchařky José Castillo zaznamenal postup následovně: „Stáhnout, vyvrhnout. A zavěsit na noc do čerstvého povětří. Následující den nasekat na kusy do hrnce a promíchat s česnekem, solí, tymiánem, červeným vínem a trochou oleje a octa. Nechat odležet, další den pak pomalu vařit, než maso změkne. 

Králíci s krátkýma ušima

V Itálii to řešili podobně. Očištěné kočičí maso ponořili na dva až tři dny do vody a zatížili ho kamenem. Po této lázni už byla kočičina příjemně měkká a jemná. Ostatně, Vicenzané byli obyvateli ostatních italských měst posměšně nazýváni jako „mangiagatti“, kočkožrouti. Konzumace koček tam byla široce rozšířená ještě v roce 1904 a kočičí maso tu bylo dokonce nedílnou součástí štědrovečerní hostiny. Dnes už to však Italové slyší jen 

Extrémní gastronomie

neradi.

Proto jim v roce 2010 hnula žlučí upřímnost kuchaře Beppe Bigazziho, který v populárním kulinářském pořadu La Prova del Cuco nostalgicky zavzpomínal na kuchařské umění své babičky. „Jistěže vařila kočky. Byl to přece zvyk po celé zemi. V Parmě se jim říkalo střešní králíci, v Ligurii králíci s krátkýma ušima a v Piementu zase králíci, kteří dělají mňau. Dnes je doba jiná, ale tehdy to tak bylo. Opravdové králíky jste mohli prodat, kočky jste mohli sníst doma,“ doznal. Stálo ho to kariéru.

Na uzavřených domáckých hostinách v toskánském údolí řeky Arno prý můžete s trochou štěstí na „kočku na králičí způsob“ narazit ještě dnes. Většinou jako „casserole“, tedy kombinaci masa a kořenové zeleniny v jednom hrnci. V restauraci ji však na jídelním lístku nečekejte, oficiálně je tu tento pokrm nelegální. Poslední medializovaný případ stál kuchaře dvanáct měsíců vězení. Pro své přátele připravoval kočky, které si vybíral v místním útulku.

Švýcarsko: je-li vaše, můžete

Kočičí maso se v evropských hrncích či troubách objevovalo během nouze za druhé světové války, ve Švýcarsku je však jeho konzumace legální i dnes, pokud jste majitelem zvířete.

V podezření jsou hlavně farmáři v z okolí Appenzell měst St. Gallen. „Není na tom nic divného, maso je prostě maso,“ prozradil v roce 2013 jeden z místních obyvatel v rozhovoru v DailyTimes. Upozornil i na to, že spíše než kočky, které jsou spíše slavnostní záležitostí, tu jedí raději psi. „Zvláště stavební dělníci, zedníci, jsou tím vyhlášení,“ dodal.

Ideálně se tam kočka připravuje na způsob „mostbröckli“, místní řeznické speciality. Je to vyčištěný, uzený a usušený kus soleného masa, který se podává nakrájený na tenké plátky.

Ochutnali byste kočičí maso, bylo-li by to v dané zemi legální?

Ano 874
Ne 615
Autoři:

Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: po džusu z žáby vám bude do skoku

Džus z žáby je podle prodejců dobrý na stres, anémii, ale i na sexuální život.

Má být životabudičem a afrodiziakem, a to díky rozmixované žábě. Kromě ní však do džusu Peruánci...

Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy...

Nejčtenější

Sexuální závislost se šíří jako epidemie, varuje výzkum

O závislosti na sexu se vedou vědecké pře.

Jsou v téměř nepřetržitém souboji s myšlenkami na sex, vynakládají enormní množství energie na to, aby svůj sexuální...

VIDEO: Takový je osud plastu ze žlutých popelnic. Půlka končí na skládce

Díky třídicí lince a jejím pracovnicím dokážeme plasty recyklovat. I když ne...

Když vyhodíme plastový výrobek do třídicího kontejneru, máme dobrý pocit. Reportér iDNES.tv Matěj Smlsal vyrazil do...

Prodávám v sexshopu a baví mě to, říká MOgirl Lucka

MOgirl Lucka miluje tetování a sama ráda kreslí.

Původem je holka z vesnice, po zastavení v Praze však skončila v Liberci. A zamilovala si ho. Plánuje vysokoškolské...

Hon na tygra: jak britský technik ulovil Hitlerův smrtící tank

Tiger měl renomé nezničitelného tanku.

Mezi spojeneckými vojáky vzbuzoval paniku. Oprávněně. Nacistický tank Tiger, šedesátitunové monstrum, se zdál...

Chlapi nejsou snadná kořist, říká domina a striptérka Majkelína

Majkelina

Je striptérkou, jako rázná domina má sadomasochistický projekt, se svou přítelkyní vystupuje jako bondage modelka. Pro...

Další z rubriky

Udávání po našem. Nacistům Češi donášeli na kolegy i příbuzné

Brněnská manifestace českého lidu pro Říši. (12. června 1942)

Nacistické úřady za protektorátu byly mnohdy zavaleny udáními. Donášelo se na sousedy, příbuzné, kolegy. Z...

VIDEO: Po ženách svléknu muže, říká organizátor provokativní výstavy

Óčko Drive - Mario Petreje

Návštěvníci si je mohli prohlížet, mohli je komentovat, ale také se jich dotýkat. Ženy na svých výstavách svlékl Mario...

Mrtví králíci a Five Points: mýty i realita gangů newyorského slumu

Bill Cutting z Gangů New Yorku měl svůj předobraz ve skutečné historické...

Bowery Boys z vysokými cylindry a v červených košilích, Mrtví králíci divošského vzezření. Známe je z Gangů New Yorku...

Future recruitment, s.r.o.
Účetní jr.

Future recruitment, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 23 000 - 28 000 Kč

Najdete na iDNES.cz