Hovězí
Pro vaše zdraví nic moc, řekněme to rovnou. Aktuální studie pokrývající období deseti let podle magazínu AskMen.com zjistila, že lidé, kteří jedí denně 55 gramů červeného masa, mají o třicet procent vyšší riziko, že se budou potýkat s rakovinou tlustého střeva, než ti ostatní. Náchylnější k tomuto onemocnění však jsou už ti, kteří jedí každý den 50 gramů tmavého masa.
Další studie prokázala, že příprava masa za vysokých teplot produkuje látku, která vede k rakovině prostaty.
Poučení? Červené maso jednou týdně. A co příprava? OK, nikdo asi nebude konzumovat syrové hovězí. Rakovinotvorné efekty však omezíte, budete-li maso připravovat na menším ohni. A připálené nepřipadá vůbec v úvahu.
Jehněčí
Jehňátko je lahodné! Jenže, bohužel, už to tak bývá, zdá se, že hodně věcí, které chutnají výtečně, se s vaším zdravím prostě nekamarádí. Pořád je to červené maso, dokonce velmi tučné, což znamená, že představuje totéž riziko jako hovězí. Viníkem mohou být dvě složky, které v tmavém masu můžeme najít: hemoglobin a myoglobin.
(Vepřové) párky
Také trefa nic moc, jsou jedním z největších nepřátel našeho zdraví, což jste ale asi očekávali. Jsou příliš tučné – a Evropský úřad pro bezpečnost potravin navíc odhalil, že červeň Red 2G dodávaná do levných uzenin může způsobovat rakovinu. Jak je to možné? Huh, mlčení…
Vědci si nejsou jisti, jaké je kritické množství téhle látky, jisté však je, že bychom se jí měli vyhnout. Takže královská rada: můžete-li, sáhněte po drahých produktech, když už párečky musíte mít.
Slanina
Jako by v tom slanina nechtěla nechat párečky samotné. Je jedním z nejtučnějších masových produktů! Navíc je konzervována látkami, které způsobují rakovinu, zejména nitrosaminy.
Takže: slaninu prostě nechte na pokoji. Oddejte se jí jen při výjimečných příležitostech, několikrát za rok. Jiná cesta, jak se vyhnout zdravotním rizikům, jednoduše není.
Salámy
Další výrobek, který soutěží o titul největšího škůdce. Jsou naládovány tučným a těmi samými chemikáliemi, které jsou ve slanině.
Příště si prostě dejte pizzu bez salámu. A dostanete-li už neodolatelnou chuť na lahodná kolečka, i v tomhle případě budete muset sáhnout hluboko do peněženky: společnosti, které nitrosaminy a další chemikálie ze svých produktů vylučují, prodávají zboží ve vysokých cenových relacích.
A pamatujte, připomíná internetový server AskMen.com: každé provinění se proti zdravým zásadám by mělo být odčiněno konzumací jablka či banánu!
A my dodáme, že nechceme být nositeli povýtce neveselých zpráv. Zítra se proto pro změnu podíváme na ta masa, která si se zdravou kondicí naopak rozumějí!