náhledy
Klasická dřevěná půda na sladovně. V popředí český slad, vzadu ječmen
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Na půdách je uskladněn slad na hromadách, v pytlích jsou speciální slady – bavorský, karamelový, caraarad a pražený ječmen.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Pražený ječmen (tmavý) a karamelový slad (světlejší)
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Speciální slady a pražený ječmen se nevyrábí na místě, nakupují se v pytlích od různých dodavatelů.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Rozlehlá místnost je na sladovně dole pod půdami a nazývá se humno. Na podlahu se vymáčí ječmen a klíčí tady v nízké vrstvě asi pět dní. Klíčení se řídí teplotou, vlhkostí a obracením tak, aby probíhalo v přesně popsaných fázích – hromada mokrá, suchá, pukavka, mladík, stará. Na konci získáme zelený slad.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Z půdy padá ječmen do náduvníku, kde se máčí ve vodě, aby zrníčka nabrala vodu a začala na humně klíčit.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Nástroj v rukou Jiřího Faměry je limpa. Používala se k urovnávání sladu při jeho sušení a je často zobrazena na pivovarských znacích, ale v pivovarech ji už téměř neuvidíte. Na sladovně v Pivovaru Protivín ji používají.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Rozpis práce na sladovně obsahuje specifické výrazy jako hvozda, otočit splavky, povolit hromadu, osázka.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Vařící mladinu lze z kotle nabrat prubírkou a pak posoudit vzhled, vůni a nakonec i chuť.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Ve sklepě pivo za studena zraje, ležácký tank číslo 215 obsahuje 10 tisíc litrů piva Merlin Strong.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Kvalitu piva Merlin Strong kontrolujeme přímo z tanku.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Pivní potrubí filtrace a stojaté tanky obsahují pivo připravené na stáčení.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Celkový pohled na stáčírnu lahví, v pravé části je myčka lahví, v levé části je plnič.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Cestou k protivínskému pivovaru
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Protivínský pivní svatostánek má kouzlo malých pivovarů. A dělá výtečná piva.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
"Víno si dám rád, dávám ale přednost pivu."
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
Vlastní pivo a vlastní hospoda? "To je sen každého sládka, zatím mě to ale uspokojuje tady," říká Jiří Faměra.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz
"V učení jsem dělal v pivovaru a na sladovně všechnu manuální práci, tehdy se ještě používaly dřevěné sudy," vzpomíná Jiří Faměra.
Autor: Jiří Švorc, Xman.cz