Jídlo kovbojů: nasekaný chřestýš sebou na pánvi ještě hází

Někteří jsou na pokraji vyhynutí, jiní naopak poměrně hojně rozšíření. Všichni jsou jedovatí a prakticky všichni jsou jedlí. Když tedy víte, jak na to. Chřestýši jsou další položkou extrémních receptů, a je to velmi pohyblivá kuchařská surovina.

Chřestýš je snadným receptem pro kuchaře, ale výzvou pro lovce. | foto: Profimedia.cz

Od nejsevernějšího výběžku Spojených států přes Mexiko a Střední Ameriku až po samý andský jih. Tam všude můžeme narazit na chřestýše. Věda je rozčleňuje do 154 druhů, někteří připomínají velikostí těla přerostlé žížaly, jiní se velikostí 3,5 metru blíží obrům hadí říše. A zatímco jedni považují pokrmy z chřestýšů za barbarské, jinde na ně nedají dopustit. „Když už musíte chřestýše zabít, třeba proto, že vám ohrožuje zvířata v ohradě, je věčná škoda to maso jen tak vyhodit,“ říkají rančeři v Texasu.

Ostatně konzumace hadů má na americkém kontinentu dlouhou tradici. Jedli je předkolumbovští domorodci, indiáni z prérií nebo první bělošští osadníci z Evropy. Návod, jak si z nich připravit pokrm, je přitom pořád stejný. Povede-li se vám hada odchytnout, ať už loveckým hákem nebo třeba za pomoci mačety, máte k dispozici svíjející se tělo, které musíte v první řadě zbavit hlavy.

Tento krok není radno podcenit, posmrtný reflexní stisk čelistí neoddělené hlavy vás totiž může otrávit. Separovanou hlavu je poté třeba bezpečně uschovat, i několik hodin po oddělení se jí můžete zranit. Dalším krokem je vyvržení a příprava masa, která rozhodně není pro slabé povahy. Tělo mrtvého hada sebou totiž může ještě 20 až 30 minut divoce házet, což úpravu značně komplikuje.

Extrémní gastronomie

Spodní částí těla provedete rovný dlouhý řez, prsty zanoříte do „dutiny“ po hlavě a kůži stahujete stejně jako převrácenou rukavici. Poté z břišní dutiny vyjměte vnitřnosti, které jsou uloženy v podlouhlém blanitém vaku (začínáte od „hlavy“ a postupujete směrem k ocasu), a konečně se dostáváte k vlastní přípravě chutného a výživného masa.

Nebojte, tělní tkáň jedovatých hadů už téměř žádné toxiny neobsahuje a především: hlavní složky chřestýšího jedu jsou smrtelné ve vašem krevním oběhu, nikoliv v zažívacím traktu. Bohužel je tu pořád páteř a pořádná spousta tenkých žeber, na která si musíte při konzumaci dávat pozor.

Konvenční způsob úpravy chřestýšího masa ve Wyomingu zahrnuje nasekání staženého a vyvrženého hada na přibližně patnácticentimetrové špalíčky a jejich orestování na rozpuštěném másle, můžete je předtím též obalit v kukuřičné mouce. Jednotlivé kousky se budou každopádně hýbat ještě na pánvi.

Jak funguje chřestýšův jed

Na první pohled je to trochu „nerozhodný“ jed. Jsou v něm totiž jak zinkové metaloproteázy, které ve výstelkové tkáni těla vyvolají vnitřní krvácení a následné shlukování červených krvinek, tak crotalin, který naopak shlukování brání. Zdánlivě protichůdné působení těchto složek krevního jedu má fatální účinky. Čím rychleji vaše srdce bije po šoku z kousnutí, tím snáze se jed šíří tělem. Způsobuje drastické vnitřní krvácení a současně zabraňuje srážení nahromaděné krve. Postupně vaše rozkládající se krvinky ztrácejí schopnost přenášet kyslík. Buď vykrvácíte uvnitř těla, nebo se udusíte.

Nejpozději po půl hodině ale přestanou, což je ten správný okamžik na jejich dochucení solí a kořením. Dalších deset minut postačí ke zredukování šťávy na výpek a můžete podávat. Odlupuje se ručně od páteřní kosti směrem dolů. Maso svou chutí připomíná nezvykle tuhé, lehce pikantní kuřecí, někdo v něm rozpoznává naopak lehce navinulou rybí příchuť.

Chřestýší maso obsahuje jen 93 kalorií na 100 gramů hmotnosti, tedy sotva třetinu toho, co nabízí srovnatelný plátek hovězí svíčkové. Jedno kilo chřestýšího masa vás ve Spojených státech přijde na zhruba 550 korun.

Autoři:
  • Nejčtenější

S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

26. března 2024

Chytil spartakiádního vraha Jiřího Straku, díky minisérii Metoda Markovič: Hojer se nám do povědomí...

Uzlování je sice stará škola, objasňuje ale současné krimi případy

23. března 2024

Zločinci zastírají svou totožnost, pracují v kuklách a s rukavicemi. Dopadeni však bývají kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Říkali, že je to stydlivý kluk. Dívkám přitom ubližoval chladně a bez lítosti

23. března 2024

Premium Půlnoc už odbila. S posledním úderem zvonu přikryl měsíc, který ještě před chvílí ozařoval pustou...

Přesvědčí vaše svaly, že cvičí. Pilulka má simulovat účinky tělesné aktivity

22. března 2024

Má umět namluvit vašim svalům, že cvičíte. I když přitom budete sedět v křesle, ležet na gauči,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

27. března 2024

Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

Umělá inteligence ladila piva. Podle degustátorů úspěšně

29. března 2024

Premium Vyškolili ji v ingrediencích, nechali ji studovat posudky z pivních testování profesionálů i...

Návykový obal. Dějiny bublinkové fólie začaly nepovedeným vynálezem

28. března 2024

Premium Její praskání nabízí neodolatelně svůdné uspokojení, především však způsobila obalovou revoluci....

Policie dopadla zloděje kočárku. Byl jsem opilý a nic si nepamatuji, tvrdí muž

18. března 2024  12:56,  aktualizováno  27.3 13:51

Pražští policisté ve středu 27. března zadrželi cizince, který v polovině ledna ukradl z chodby...

Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

27. března 2024

Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...