Steak z krávy, která podstupuje denně ruční masáže, si můžete dopřát v japonské restauraci Aragawa.

Steak z krávy, která podstupuje denně ruční masáže, si můžete dopřát v japonské restauraci Aragawa. | foto: Profimedia.cz

Nejdražší steak na světě se dělá z krávy, která chodí na masáže

  • 22
Zmrzlinový pohár nebo pizza za dvacet tisíc korun. Menu ze zeleniny, kterou vypěstovali přímo pro vás a ještě ráno sklidili na biofarmě. Rozhodli jste se rezignovat na katův šleh v hospodě na rohu a vychutnat si skutečně kvalitní jídlo? V následujících restauracích za ně můžete utratit klidně měsíční plat, ale budete mít zážitek na celý život.

Ochutnávkové menu - L´Arpege (Paříž)
Čerstvá zelenina v L´Arpege

Pokud si rozhodnete dát v této luxusní restauraci ochutnávkové menu, připravte si v přepočtu přibližně deset tisíc korun. Za tuto cenu ale dostanete jídlo, na které budete pravděpodobně vzpomínat ještě na smrtelné posteli. Šéfkuchař Alain Passard si nechává pěstovat své vlastní ovoce a zeleninu na biofarmě vzdálené sto padesát kilometrů od Paříže. Zelenina a ovoce se sklízí každé ráno a pak se posílá rychlovlakem do Paříže, aby ji měl šéfkuchař k dispozici při přípravě obědového menu.

Skutečnou specialitou je dezert z kandovaného rajského jablíčka plněného dvanácti druhy sušeného ovoce a servírovaný s anýzovou zmrzlinou. Pokud jste dostali na menu restaurace L´Arpege chuť, měli byste vědět, že na rezervaci se tady čeká několik týdnů.

Zmrzlinový pohár - Serendipity 3 (New York)

Zlatý zmrzlinový pohár v Serendipity 3Nejdražší zmrzlinový pohár světa "Grand Opulence Sundae" vytvořili cukráři u příležitosti padesátých narozenin manhattanské restaurace Serendipity 3. Stal se okamžitě světovou senzací. Kdybyste si ho chtěli dopřát, ulehčilo by se vaší peněžence v přepočtu přibližně o dvacet tisíc. A co je na něm tak drahé? Je to pět kopečků tahitské vanilkové zmrzliny doplněné o madagaskarskou vanilkovou esenci.

Zmrzlina je zdobená jedlým třiadvacetikarátovým zlatým plátkem a stříknutá nejdražší čokoládou světa. Pohár dotváří kandované ovoce z Paříže, zlacené pralinky a marcipánové třešně. Navrchu je malá skleněná mistička se zlatým kaviárem. Tato zmrzlinová kreace se díky své ceně zapsala dokonce i do Guinnessovy knihy rekordů. Zákazníci, kteří po nejdražším poháru světa touží, si ho musí objednat několik dní předem.

Sushi menu - Masa (New York)

Sushi v MasaPokud máte zbytečných osm tisíc korun a chutná vám sushi, zajděte na menu do newyorské restaurace Masa. Jeho součástí jsou dva až tři předkrmy a dvacet až pětadvacet druhů sushi. Jejich složení a přesná nabídka závisí na tom, jaké druhy ten den dorazí z Japonska. Restaurace si totiž nechává suroviny každý den dopravovat z Japonska, takže jejich čerstvost je skutečně zaručená. Kromě sushi je restaurace vyhlášená i přípravou vyhlášených foie gras.

Hamburger - DB Bistro Moderne (New York)

Hamburger v DB Bistro ModerneUž vás omrzel Big Mac? Při nejbližší cestě do New Yorku si zajděte do DB Bistro Moderne na Manhattanu a dejte si nejdražší hamburger světa. V přepočtu si na něj připravte dva tisíce korun. Za tuto cenu dostanete stogramový burger z nejlepšího masa. Foie gras (ztučnělá husí či kachní játra) jsou vložená mezi dvousetgramový steak ze svíčkové, to celé se servíruje v žemli sypané mákem se salátem a lanýžovými hoblinami. I když vám to může připadat jako snobská záležitost, podle vyjádření personálu je o tuto položku jídelního lístku velký zájem.

Pizza - Nino´s Bellissima (New York)

Kaviárová pizza v Nino´s BellissimaPovažujete se za milovníky pizzy? Pokud byste byli ochotní utratit za tuto pochoutku v přepočtu dvacet tisíc korun, vypravte se na Manhattan. V restauraco Nino´s Bellissima připravuje její majitel Nino Selimaj tu nejdražší pizzu, jakou si vůbec můžete dopřát. Její objednávku je však potřeba nahlásit minimálně čtyřiadvacet hodin dopředu, protože se připravuje ze šesti různých druhů kaviáru, který šéfkuchař musí zajistit. Tenké křehké těsto se vyrábí podle tajného receptu a kromě kaviáru je pokryto ještě humry, crème fraîche (jemně zakysaná smetana) a čerstvou pažitkou.

Steak - Aragawa (Tokio)

Steak v AragawěNejdražší steak na světě si můžete poručit v tokijské restauraci Aragawa. Zaplatíte za něj v přepočtu zhruba sedm a půl tisíce korun, pochází se speciální druhu skotu Wagyu, který se chová v Japonsku. Charakteristické je pro něj mimořádně chutné maso s jemnou texturou. Nejlepší maso potom nese označení Kobe a smí se tak nazývat pouze maso z krav Wagyu, které se narodily v japonské prefektuře Hyogo, byly tam vykrmeny a z Japonska se nesmí vůbec vyvážet. Dobytek tady dostává krmení, do kterého mu chovatelé přilévají pivo a každému zvířeti jsou pravidelně dopřávány ruční masáže, které údajně zlepšují texturu masa. Chuť masa Kobe je natolik delikátní, že steak podávají v restauraci jen s domácí hořčicí a pepřem.