Mýtus číslo 1: Nejdřív pivo, pak panáky a nebude vám špatně
Pokud se řídíte heslem, že když budete nejdřív pít pivo a teprve pak přejdete na tvrdý alkohol, nebude vám druhý den špatně, nejspíš budete ráno nepříjemně překvapeni. V jakém pořadí pijete, je totiž celkem jedno, pro kocovinu je podstatné celkové množství alkoholu.
Předpokládá se, že mýtus vznikl kvůli skutečnosti, že s vypitým alkoholem se zmenšují zábrany, takže člověk pije rychleji a víc. Pokud začnete pivem, v němž je obsah alkoholu přirozeně menší než v pálenkách, lze předpokládat, že se opijete pomaleji a vypijete tak celkově méně alkoholu, proto by mohla být i vaše kocovina poněkud mírnější.
Podle údajů Division of Neuroscience and Behavior v the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) v USA závisí intenzita kocoviny na množství alkoholu v krvi, a tedy na tom, jak rychle a kolik jste pili. Podle množství alkoholu se také odvíjí i délka kocoviny, která trvá obvykle mezi osmi a čtyřiadvaceti hodinami.
Mýtus číslo 2: Kocoviny vás zbaví studená sprcha
I když se celá řada lidí domnívá, že kocovinu zničí studená sprcha, energetický nápoj nebo silná káva, je to podle NIAAA nesmysl. Po studené sprše nebo energetickém nápoji se sice budete cítit svěžejší a méně ospalí, ale na odbourání alkoholu v krvi nemá ani jedna procedura žádný vliv.
Káva navíc působí diureticky, takže ještě víc prohloubí dehydrataci, která je hlavní příčinou poalkoholové bolesti hlavy. Pokud máte po mejdanu chuť na kávu, je ji potřeba doplnit několika sklenicemi vody, abyste zmírnili dehydrataci.
Mýtus číslo 3: Na kocovinu je nejlepší aspirin
Než se rozhodnete sáhnout do domácí lékárničky, abyste kocovinu zažehnali, raději si důkladně přečtěte složení léku.
Na sklenici záležíPokud pijete z nižších širokých sklenic, hrozí vám větší ranní kocovina. Vypijete totiž o dvacet až třicet procent víc, než kdybyste alkohol konzumovali z úzkých a vysokých sklenic. Podle autorů výzkumu provedeného v roce 2005 na Cornell University je to proto, že lidé mají tendenci vnímat vertikální linie jako delší než horizontální a při popíjení z širokých nižších sklenic mají pocit, že vypili menší množství alkoholu, proto se víc snaží. Mýtem je naopak přesvědčení, že pokud člověk pije alkohol brčkem, opije se rychleji. |
Aspirin a další protizánětlivé léky vám sice při kocovině uleví od bolesti svalů a hlavy, jak dokázal výzkum publikovaný v Alcohol Health and Research World, ale podráždí žaludek a zhorší tak vaše žaludeční obtíže.
Navíc jsou zcela nevhodné pro osoby, které trpí žaludečními vředy a dalšími onemocněními trávicího ústrojí.
Nevolnost a bolest žaludku naopak mohou zmírnit antacida. Nejhorší, co můžete udělat, je vzít si léky před spaním. Jejich účinnost je časově omezená a ve spánku nebudete jejich účinek moci ocenit, pouze zbytečně zatížíte žaludek a játra, která mají už tak dost práce s odbouráváním alkoholu.
Mýtus číslo 4: Dejte si panáka a bude po kocovině
Oblíbenou "léčbou" kocoviny je panák nebo pivo po ránu, podle hesla "Čím jsi to pokazil, tím to také naprav". Konzumací dalšího alkoholu skutečně můžete dosáhnout zlepšení kocoviny, je to však pouze prodlužováním agónie. Další alkohol k odbourání toho předchozího samozřejmě nevede, jeho hladinu v krvi naopak zvýší. Dočasně tak sice otupíte smysly a zdá se vám, že se kocovina zlepšila, jen ji však oddálíte a prodloužíte.
Mýtus číslo 5: Po víně mít kocovinu nebudete, po vodce ano
Víno považuje většina lidí za ušlechtilý nápoj, po němž kocovina nehrozí. Jenže zejména po červeném víně budete mít větší kocovinu než například po vodce. Je to způsobeno takzvanými kongenery, které kocovinu výrazně zhoršují. Jsou to vedlejší produkty kvašení, a když se dostanou do krevního oběhu, začne je imunitní systém eliminovat tím, že vylučuje jistý druh proteinů, a tím vyvolá příznaky kocoviny. Množství kongenerů se v jednotlivých alkoholických nápojích liší.
Velmi zjednodušeně lze říci, že v tmavých alkoholických nápojích, jako je například brandy, whisky nebo červené víno, se jich nachází více než v čirých nápojích typu gin, vodka či bílé víno. Podle testu zveřejněném v British Medical Journal budete mít například po bourbonu dvakrát intenzivnější kocovinu, než když vypijete stejné množství vodky.