Loni se mikrobiologové z University of Arizona, vydali do kanceláří, aby v nich odebrali pět tisíc vzorků. Zaměřovali se především na výskyt adenosintrifosfátu (ATP), což je důležitý nukleotid, který se vyskytuje u živočichů, plísní, kvasinek i bakterií. Množství ATP je totiž považováno za ukazatel toho, kolik mikroorganismů je přítomno na povrchu daného předmětu. Pokud je hladina ATP větší než 300, považují ji odborníci za významně rizikovou pro rozvoj nemocí. Naopak hladina menší než 100 signalizuje, že je povrch předmětu čistý.
Jak se vyhnout mikrobůmZcela se jim nevyhnete nikdy, můžete však jejich riziko minimalizovat, a chránit se tak před nemocemi:
|
Výsledky byly skutečně fascinující. Kancelářské stoly, telefony nebo počítačové myši vykazovaly většinou hladinu ATP výrazně větší než 300. Pro srovnání: v průměrné záchodové míse je množství ATP menší než 200. Podle autorů výzkumu se na vašem pracovním stole ve srovnání s toaletou nachází pětkrát víc bakterií. Může za to i kožní maz a odumřelé částečky kůže, které se uvolňují z vašich prstů, a poskytují tak ideální živnou půdu pro bakterie.
Nepotěší vás zřejmě ani závěry výzkumu, který citoval server Science Daily. Ten zase pro změnu zjistil, že na naprosté většině klávesnic objevíte kmeny bakterií způsobujících rezistenci na antibiotika, kožní infekce, střevní infekce, onemocnění močového ústrojí a další nakažlivá onemocnění.
Pozor na kancelářské kuchyňky
I když se smíříte s představou, že vaše pracovní místo za vás nikdo neuklidí, a začnete pracovní stůl i klávesnici čistit dezinfekčními ubrousky, zdaleka nemáte vyhráno. List New York Daily News upozorňuje, že před mikroby si rozhodně nemůže být jisti ani ve firemních kuchyňkách. Až si tam příště půjdete připravit svačinu nebo ohřát oběd, měli byste vědět, že 75 procent vodovodních kohoutků obsahuje vysoce rizikové množství mikrobů, co se týče možného přenosu nakažlivých onemocnění.
Nebezpečné množství mikrobů obsahovalo i 48 procent madel u mikrovlnek ve firemních kuchyňkách. Nebezpečné jsou z tohoto pohledu i držátka u ledniček nebo tlačítka automatů na vodu.
Autoři výzkumu upozorňují na značný paradox, kdy se lidé obvykle bojí sáhnout na cokoli v čekárnách u lékaře, aby se něčím nenakazili. Na jejich pracovním stole na ně však číhá mnohem větší nebezpečí.