Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: ochutnejte vietnamskou omeletu z vodních červů

aktualizováno 
Stovky hemžících se těl, něco mletého vepřového a kachní vejce. Výsledkem je chả rươi, vietnamská omeleta. Nejlépe v ní chutnají růžoví nebo nafialovělí „červi“.

I žížaly mohou být chutné. Opravdu | foto: commons.wikimedia.org CC-BYCreative Commons

I když je obyvatelé v okolí severovietnamské metropole Hai Phong a Rudé řeky nazývají říčními či písečnými červy, z čistě zoologického hlediska mají tito živočichové mnohem blíže k žížalám. Dalším nejasnostem jen nahrává, že těla „červů“ jsou pokrytá panožkami (podobně jako u mnohonožek) a dokážou se přichytit na lidskou kůži stejně silně jako pijavice. Hybridní vzhled jen podtrhuje jejich komplikovanou biologii: žijí v brakické vodě, tedy na předělu, kde se slaná mořská voda mísí s říční.

Fotogalerie

Exempláře, které mohou dorůstat až patnácti centimetrů, žijí po většinu roku skrytě, zahrabány v písku mělkých břehů. Odtud jen zřídka vyráží na lov jiných vodních bezobratlých, potažmo na pastvu řasových nánosů.

Čas páření a lovná sezóna

To se ale s příchodem podzimu na krátký čas mění. Rươi se totiž chtějí rozmnožovat, a tak, jak píší staří vietnamští básníci, „ke sklonku lunárního září až po pětinu měsíce října“ nastává jejich čas. Přibližně v tomto historií prověřeném patnáctidenním úseku vyrazí „červi“ k hladině, nechají se přílivem zanést do mělčin při samém pobřeží, kde se páří.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Pravidelnost tohoto jevu samozřejmě neunikla jen dávnověkým poetům, už mnohem dříve si jí všimli vietnamští rybáři. Ti dodnes využívají podzimní etapy rươi k tomu, aby jindy téměř neviditelné říční červy mohli sbírat po kilech. Fakt, že čerstvý pokrm z říčních červů chả rươi je možné připravit jen v tomto časově omezeném úseku, totiž žene cenu úlovků nahoru. Za tři stovky červů utrží přes 200 tisíc vietnamských dongů, tedy asi 185 korun.

    Sliz a zápach růžového masa

    Hemžení tisícovek na omak slizkých tělíček polapených v sítech prý nese „všechny barvy vietnamského podzimu“. K vidění jsou rươi modré, červené, žluté i šedé barvy. Převládající barevný tón této živé směsi rozhoduje o ceně a kvalitě. Převaha růžové nebo nafialovělé hovoří o vyšším zastoupení mladých exemplářů, které jsou prý příjemnější chuti. Nahnědlé a tmavé barvy pak charakterizují úlovek složený ze starších kusů. Jsou sice větší, ale k jídlu jsou snad až příliš bahnití.

    Naplněná síta s červy, z nichž odkapává viskózní maz a bílá seminální tekutina, jejichž pohyb vydává mlaskavý zvuk, zatímco se nad tím vším line vydatný zápach rybiny, u nezkušeného strávníka apetit nepovzbudí. Místní to tak ale nevnímají.

    Datum spotřeby? Chvátejte…

    S nadšením se scházejí na šestatřiceti hlavních ulicích Hanoje, kam dorazila čerstvá várka „říčních červů ze Severu“. Tlačenice a spěch k tomu všemu patří: Rươi není možné skladovat a po třech dnech mimo své přirozené prostředí už podléhají rozkladu. Po dvou týdnech se rozloží na tekutinu s konzistencí průhledného lepidla.

    Ti, kteří si své „červy“ koupili, si mohou doma připravit chả rươi podle vlastní chuti. Receptura pro jednoho počítá s dvěma stovkami červů o váze asi 350 gramů, polovičním množstvím mletého vepřového a třemi kachními vejci. Koření, pepř, česnek, zázvor, rybí omáčka, drcená usušená kůra mandarinky, je individuální záležitostí.

    A výrobní postup? Nejprve je zapotřebí vodní „červy“ usmrtit. Nejrychlejší, i když ne definitivně nejspolehlivější variantou je promýt je ve vařící vodě. Ta většinou všechny zabije najednou. A pokud ne? Dalším krokem je přidání soli, které má na rươi podobný efekt jako na naše slimáky. Rozleptaná tělíčka se poté měchačkou rozkvedlají do narůžovělé kaše a přidá se mleté maso a vejce. Hmota se pak smaží na rozpáleném tuku. Výsledkem je svěží omeleta výrazné rybí chuti nebo několik menších placiček chả rươi, které nabízí pouliční prodejci.

    Ochutnali byste tuto vietnamskou omeletu?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 1. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 187
    Ne 172
    Autoři:


    Nejčtenější

    Chci karavan a zběsilé jízdy po světě, říká MOgirl Dreya

    Jsem sarkastická a tvrdohlavá, říká MOgirl Dreya.

    Sarkastická, tolerantní a empatická, ale též tvrdohlavá a zbrklá. Tak se vidí MOgirl Dreya.

    Poklad! Zlato a stříbro z vraku musel Alex Storm osm měsíců tajit

    Alex Storm, hledač pokladů z potopených lodí

    Tisíce zlatých a stříbrných mincí vynášeli z oceánského dna dvacet dní. Byl to poklad jako z pohádky. Následujících osm...



    VIDEO: Lukáš ze sebe dělá Bílou i Vondráčkovou. Podoba je neskutečná

    Lukáš ze sebe umí udělat dokonalou Lucii Bílou. I její pohyby a grimasy má...

    Už skoro čtvrt století se živí jako travesti umělec. Téměř denně vystupuje po celém Česku a proměňuje se ve známé...

    Stelete si postel? Máte víc sexu i přátel, tvrdí výzkum

    Naše ranní ložnicové návyky o nás prozradí víc, než myslíme, tvrdí studie.

    Jako by ostrým řezem dělil společnost na dvě opravdu odlišné skupiny. Jako by to nebyl jen pouhý ranní návyk. S tím,...

    Siláci tahali kamion, zvedali auta. Českým mistrem se stal Jiří Tkadlčík

    Je to jednoručka, ale jiná, než jakou znáte z fitka.

    Má četné mezinárodní úspěchy, je legendou českých strongmanů, proto byl favoritem. Oprávněně. Jiří Tkadlčík první český...

    Další z rubriky

    Naháči v Česku: nudismus je u nás legální už pětatřicet let

    Bez plavek. Pro nudisty či naturisty je to tak přirozenější.

    Dostal zelenou přesně před pětatřiceti lety. Ano, vyhláška, že „plavec je povinen mít řádný koupací oděv“, byla v...

    Porno nás ovlivňuje. Mění naše postoje i jednání, tvrdí věda

    Mezi známé pornoherečky patří i Bridgette B.

    Kvůli pornografii máme pocit, že ženy jsou svolné k rizikovému, promiskuitnímu, drsnému, nechráněnému sexu s cizími...

    Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

    S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

    Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu C, draslíku. Je to...

    Najdete na iDNES.cz