Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Opičí mozky či krysí mláďata: jídla, která nejspíš nebudete chtít ochutnat

aktualizováno 
Útlocitní stolovníci by je zřejmě nepozřeli, gurmáni si je ale nemohou vynachválit. Pokud byste si přitom mysleli, že se pokrmy, nad nimiž se zhrozí nejen zarputilí ochránci zvířat, servírují jen v exotických končinách, budete překvapeni. Řada z nich na vás čeká i na evropských stolech.

Smažené červy si můžete dát třeba ve Vietnamu. S přípravou některých pokrmů se ale nepářou ani evropští kuchaři | foto: Profimedia.cz

Opičí mozek

Ještě teplý, pulzující opičí mozek servírovaný nejlépe přímo v lebce je prý úžasným prostředkem podporujícím plodnost a potenci. Vyhlášenou pochoutkou zůstává v Číně i v některých afrických zemích.

Existují v zásadě dva způsoby, jak ho servírovat. Pokrytcům může kuchař pokrm připravit za zavřenými dveřmi kuchyně. Opici usmrtí, otevře jí hlavu a pošle teplý mozek hostovi na stůl.

Pokud má ale zákazník pevný žaludek, svázaná opice se dopraví na jídelní stůl. Zatímco personál restaurace pevně drží její končetiny, host ji sám zabije úderem do hlavy, kterým jí rozdrtí lebku. Mozek se poté pojídá přímo z hlavy pomocí jídelních hůlek. Zřejmě není potřeba podotýkat, jak bolestivá je to smrt.

Vykrmený ptáček

Někteří lidé se zalíbením poslouchají strnady zahradní, jiní je ovšem s ještě větším zalíbením pojídají. Tento malý ptáček patří mezi speciality francouzské kuchyně a je skutečně neuvěřitelné, jakým způsobem se dostává na talíř strávníků.

Strnad se chytí a živý uvězní v kleci umístěné v tmavé místnosti, aby se narušil rytmus krmení. Poté se násilně překrmuje, až několikrát zvětší svou velikost. Následuje jeho utopení v brandy, ve finále potom putuje na gril, kde se peče šest až osm minut. Pojídá se celý včetně kostí, jeho hlava je přitom zabalená v ubrousku a zbytek těla se strčí celý do úst. Rozžvýkání celého ptačího tělíčka trvá přibližně patnáct minut.

Husí játra

Foie Gras jsou další pochoutkou pocházející z Francie. Jsou to ztučnělá játra kachen nebo hus. Jenže normálně žijící husy či kachny mají játra netučná, takže pro získání této delikatesy jsou husy v některých chovech zakopávány do děr v zemi, aby měly co nejméně pohybu, do volat se jim potom násilně vtlačuje zrní, kukuřice či kaštany.

Foie Gras

Navíc jsou i ony drženy v temné místnosti, aby se narušil rytmus jejich krmení. Poté, co jejich játra zvětší svou velikost zhruba šestinásobně, je farmáři zabijí a játra prodají jako jedinečnou pochoutku.

Krysí mláďata

Máte chuť na novorozené krysí mládě? Jen si poslužte. V Asii máte na výběr dokonce dva způsoby, jak se dá krysátko pojídat. Pokud patříte mezi změkčilejší osoby, necháte si novorozená mláďata krys (je nutné, aby byla ještě slepá a holá) napíchnout prodejcem na speciální bodec a pak ještě živá ofritovat ve vroucím oleji. Jestliže jste skutečně otrlí, dokážete krysí holátko spolknout zaživa a pouze zapít rýžovou pálenkou.

Želví polévka

Tento způsob přípravy želví polévky je skutečně vyhrazený jen pro silné nátury. Dáte vařit vodu s bylinkami a pak do ní vhodíte živou želvu. Želva v panice začne polykat vroucí tekutinu a vaří se tak v podstatě zvnějšku i zevnitř. Tento způsob přípravy se používá v indonéských restauracích a údajně dodává želvímu masu naprosto nepřekonatelnou chuť.

Utopené krevety

Pokud zatoužíte po této pochoutce, máte opět dvě možnosti. Mírnější variantu (alespoň pro oči strávníka, nikoli pro samotné krevety) představuje vhození živých krevet do nádoby s vínem, kde se krevety utopí a poté rychle uvaří. Otrlejší strávníci si živé krevety na talíři polijí brandy, whisky nebo vodkou a pojídají je syrové. Těžko říci, zda v tomto okamžiku krevety už nic necítí, nebo si průchod trávicím ústrojím gurmána "užívají".

Autoři:


Nejčtenější

Síla fotbalového míče: pro pákistánský Sialkot znamená zisky i utrpení

Výroba míčů, nejen fotbalových, vyslala Sialkot do světa a tamním firmám...

Má-li fotbalový míč hlavní město, je to pákistánský Sialkot. Vyrábět se tam začal nejprve v malém, pro britské...

Monogamie není nadřazená. Ke spokojenosti vedou i otevřené vztahy

Vědecké studie čas od času vystaví otevřeným vztahům dobrozdání.

Otevřené vztahy jsou reakcí na to, že máme od svazků stále větší očekávání, která jeden partner naplní jen těžko....



Poručíme větru dešti. Američané si za války hráli s počasím nad Vietnamem

O legendární Ho Či Minovu cestu se sváděly boje, Američané však na ni byli...

Propracovanými trasami v džungli proudily za vietnamské války na pomoc komunistickému severu desetitisíce vojáků a tuny...

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu trpělivosti. Rybí...

OBRAZEM: Viktoriánská prodejná láska. Archiv odkryl unikátní fota

Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní...

Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní snímky zatčených. První vznikly již v roce...

Další z rubriky

Jak šíříme paniku: zlé události vnímáme zásadněji, proto je nafukujeme

Svět není tak špatný, společnost však má tendenci negativní informace zesilovat.

Negativním informacím přikládáme větší význam, proto je zdůrazňujeme, zveličujeme. Realitu nakonec překrucujeme k...

OBRAZEM: Viktoriánská prodejná láska. Archiv odkryl unikátní fota

Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní...

Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní snímky zatčených. První vznikly již v roce...

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu trpělivosti. Rybí...

Najdete na iDNES.cz