Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Když se jídlo vrací zpátky. Co se děje při pálení žáhy

aktualizováno 
V ústech máte jako v polepšovně a cítíte všechno, co jste za poslední hodiny snědli. Pálí vás v krku i za hrudní kostí a tlačí vás žaludek. Přečtěte si, proč vás pálí žáha a co se při tom děje ve vašem těle.

Za pálení žáhy může selhání obranných mechanismů jícnu. | foto: Profimedia.cz

A je tu zase vánoční šílenství s prohýbajícími se stoly a orgiemi obžerství. I když si stokrát slibujete, že tento rok odoláte a nenecháte se zlákat, k snídani si dáte vánočku s cukrovím, zajíte to jednohubkami a poobědváte řízky smažené na sádle s majonézovým salátem, co zbyl ze Štědrého dne. Samozřejmě, že víte, že ve druhé polovině dne už byste se neměli přecpávat, jenže k večeru dorazí návštěva, takže kila chlebíčků bohatě zapíjíte hned několika druhy alkoholu.

Nejste si jistí?

Příznaky pálení žáhy najdete na webu Vitalion.cz.

V noci potom máte pocit, že je to to poslední, co jste ve svém životě udělali. Tlačí vás žaludek, je vám na zvracení a máte pocit, že jste spolkli klubko kočičích chlupů. Těžko se vám polyká a přitom máte ústa plná slin. Máte svíravý pocit na hrudi a v ústech protivnou pachuť. Pálí vás v krku, jako kdybyste se měli v následující minutě pozvracet, ale i když se pokusíte napít, nijak to onu pachuť neumenší. Utěšujete se tím, že jde jen o jednorázové pálení žáhy, a možná ani netušíte, že existují lidé, kteří tyto pocity zažívají pravidelně a často.

Nefungující svěrač

Faktorů, které přispívají k pálení žáhy, je celá řada od nadváhy přes kouření, nadměrnou konzumaci alkoholu až po nárazové pojídání velkého množství tučných a smažených jídel. Pokud se však pálení žáhy často opakuje, může jít o takzvanou refluxní chorobu jícnu (neboli gastroezofageální reflux). Ale ať už vás trápí jen jednorázové pálení žáhy, nebo trpíte refluxní chorobou jícnu, mechanismus jejich vzniku je stejný.

Jak si ulevit

Pokud trpíte častým pálením žáhy, vyzkoušejte následující tipy:

  • Místo velkých porcí si raději dejte více malých porcí.

  • Jezte nejpozději dvě až tři hodiny předtím, než si jdete lehnout.

  • Vyřaďte ze svého jídelníčku čokoládu, alkohol, kávu a kořeněná jídla.

  • Přestaňte kouřit.

  • Vyvarujte se nošení těsných kalhot nebo hodně přitažených pásků, cokoli vás škrtí kolem pasu, vaše potíže jen zhoršuje.

  • Zbavte se nadváhy.

Pokud už vás žáha pálí, od akutních problémů vám uleví hrnek mléka nebo lžička jedlé sody rozpuštěné ve vodě. Oba tyto prostředky neutralizují kyselinu v jícnu. Zkusit můžete i několik nesolených a nepražených mandlí, které mají na pálení žáhy také blahodárný účinek.

V zásadě jde o selhání obranných mechanismů jícnu. Jícen je jakási trubice, která spojuje hltan se žaludkem. Nemá pevný průměr, ale protože je tvořen hladkým svalstvem, jeho průměr se mění podle velikosti sousta, které jste právě spolkli. Vnitřek jícnu je vystlaný sliznicí a jeho úkolem je posouvat potravu a tekutiny z hltanu do žaludku. Jenže trubice jícnu logicky nemůže být otevřená z obou stran, protože potom by se obsah žaludku vracel zpátky, takže je jícen na dolním konci uzavřen svěračem, který zajišťuje, že potrava putuje pouze jedním směrem, tedy do žaludku. Pokud jícnový svěrač funguje správným způsobem, kyselina chlorovodíková s natrávenou potravou zůstává v žaludku. Jenže nastane i situace, kdy svěrač jícnu obsah žaludku neudrží tam, kde by měl být.

Spouštěcím faktorem může být například konzumace některých potravin (problematická je z tohoto hlediska například čokoláda, káva, colové nápoje, česnek, alkohol, citrony), užívání léků, které podporují tvorbu kyseliny chlorovodíkové, ale třeba i to, že si lehnete, a proto vám přestane hrát do karet gravitace. Nedostatečné oddělení jícnu od obsahu žaludku může mít i řadu medicínských příčin, jako je například nedostatečné domykání vrátníku atd.

Poleptaná sliznice

Ať už je však příčina jakákoli, v každém případě je důsledkem návrat nestrávené potravy spolu s kyselinou chlorovodíkovou do jícnu. Jenže jeho sliznice není na takové záležitosti přizpůsobena. Je „navržena“ k tomu, aby přicházela do styku se spolknutou potravou a tekutinami a nikoli se žaludečními kyselinami.

Když se to stane jednorázově, pocítíte to „jen“ ve formě pálení a nepříjemných pocitů. Skutečný problém nastává v okamžiku, kdy skutečně trpíte refluxní chorobou jícnu a k pronikání žaludečních kyselin a nestrávené potravy do jícnu dochází častěji. Kyselina chlorovodíková poškozuje sliznici a leptá ji. Často se proto objeví zánět jícnu. Následkem refluxní choroby jícnu je i zvýšené riziko rozvoje rakovinového bujení.

Autor:



Nejčtenější

Sovětské mapy světových měst byly jako Wikipedia a Google Maps v jednom

Sověti byli pečliví: takhle detailně zmapovali New York (vpravo) a přístavní...

Podle sovětských civilních map vlastních oblastí se spolehlivě bloudilo. A to byl záměr, měly totiž mást Západ i za...

Já, ty a masturbátor. Nové zařízení umožní virtuální sex reálných lidí

Jedna z robotek firmy RealDoll. I ta vám může zprostředkovat virtuální sex.

Webkamera a na jedné straně živá placená modelka s vibrátorem, na druhé uživatel se sexuální robotkou a brýlemi pro...



Čím víc se ocitnu na dně, tím výš se pak zvednu, říká MOgirl Linuef

Miluju vyjet do přírody a hrát larp, říká MOgirl Linuef.

Motivovat ji dokážou i negativní věci, tlaky a trable. Je energetická, extrovertní, silná i upřímná. „A jsem též hrozný...

Vzdejme se dětí. Vymřít je etické, říká hlasatel antinatalismu

Belgický spisovatel Théophile de Giraud je provokatérem a hlasatelem...

Bolest a neštěstí jsou v životě intenzivnější, obvyklejší a delší než štěstí, říká. „Porovnejte migrénu a orgasmus,“...

Předchůdce suši kvasil i desetiletí. Dnes stojí až tisíce dolarů

Druhem nare-suši je funa-suši. I tento pokrm zraje na rýžovém lůžku a vyznačuje...

Silně zapáchající přesolená ryba skladovaná dlouhé měsíce až roky v druhořadém nálevu. Navíc vycpaná téměř...

Další z rubriky

Jak správně degustovat whisky? Při skotské teplotě a z dobrého skla

Každý musí najít chuť, která ho zaujme nejvíc. Se ženou je ono hledání ještě...

Ačkoli si mnozí myslí opak, osmdesát procent vjemů tvoří čich, jen zbytek chuť. Se sklenkou whisky nikdy netočíme...

Dějiny úprav intimních partií: od Egypťanek po Brazilky a celebrity

Přírodní, nebo upravené? Historie trendy střídá.

Zdá se to být moderním trendem, který přišel s bikinami a pornem, intimní partie bez chloupků však mají mnohem delší...

Opravdový gastronomický extrém: fermentované tofu smrdí jako zhnisaná rána

Některé fermentované tofu se dopracuje až k tmavé barvě.

Jeho výrobci se nesnaží zakrýt fakt, že jediným měřítkem kvality tohoto pokrmu je extrémní odér. Zápach však konzumenty...

denicek-chvile-kdy-jsem-se-prestala-snazit-byt-perfektni
denicek-chvile-kdy-jsem-se-prestala-snazit-byt-perfektni

Myslíte si, že všechny mamimky jsou dokonalé?

Najdete na iDNES.cz