Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premium

Nechápu, proč vegani chodí do restaurace, říká legenda české gastronomie

Pavel Pospíšil se svým kolegou a kamarádem Jaroslavem Sapíkem. Recept na povidlové taštičky s ním vyměnil za svůj recept na ovocné knedlíky. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

  15:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Pavel Pospíšil, první Čech, který získal michelinskou hvězdu, prestižní kuchařské ocenění. Psal se prosinec roku 1981 a on ve městě Baden-Baden (tehdejší západní Německo) už druhým rokem provozoval svou restauraci Merkurius… Kvůli dluhům ji po letech musel prodat, ale nedaleko od ní si otevřel druhý podnik Krone, který funguje dodnes.

V gastronomii se pohybujete šedesát let…
Je to strašný!

Co se za tu dobu změnilo?
Je toho hodně. Už padesát let žiju v Německu a tam se to z pohledu úrovně gastronomie změnilo k dobrému. Ale bohužel v současnosti chybí kvalitní personál. Je stále obtížnější někoho šikovného a pracovitého sehnat, problém je najít i učně. A kvalitních kuchařů je teď tak málo, že si můžou diktovat podmínky. Hodně restaurací už kvůli tomu muselo zavřít. Ale ta nejzákladnější věc je v gastronomii pořád stejná – musíme vařit tak, aby se k nám lidi vraceli. Je to takhle jednoduché. Jenže můžete vařit jako bůh, a když bude nepříjemný servis, nikdo se k vám vracet nebude. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: , Téma

Hovory na talíři

Mé recepty jsou blbuvzdorné. Uvaří je i antitalent, říká Těhotnej kuchař

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý...

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý gram a to, jak...

Už mám ego v normě, ale jsem vděčný, že mi dávali čočku, říká šéfkuchař Kohút

V romantické krápníkové jeskyni pod Václavským náměstím, kde dříve bavili...

V romantické krápníkové jeskyni pod Václavským náměstím čaruje slovenský kuchař Tomáš Kohút....

Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích

Emanuele Ridi

Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...

Máme tu lekci z reálného kapitalismu, komentuje Pohlreich zdražování

Zdeněk Pohlreich v restauraci hotelu Imperial, kde se právě uklízí po snídani...

Zdeněk Pohlreich za sebou má padesát let v oboru, tak své životní zkušenosti v praxi shrnul v...

Češi doma pečou často lépe než v cukrárnách, říká cukrářka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Když mi někdo řekne, že je výrobek moc sladký, tak ho pošlu k řezníkovi, směje se cukrářka Mirka...

  • Nejčtenější

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

19. dubna 2024

Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

Chlapy ničí poměřování pindíků. Pak jdou za mnou, říká trenér a mentor

21. dubna 2024

Jeho klienti netouží po obřích svalech, mají spíše už dost neustálého „poměřování pindíků“. Tlaku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

18. dubna 2024

Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

Zpívá o kancelářských svorkách i majonéze. Génius se živí hudebním spamem

25. dubna 2024

Premium Zpívá o věcech. Od toaletní mísy po pracovní nástroje. O jídle, o mrtvých zvířatech,...

OBRAZEM: Porno a sedmdesátky. Projděte si plakáty z pikantní Ameriky

24. dubna 2024

Vstoupilo do kin, dostávalo se mu pochvalných recenzí seriózního tisku. A především uhranulo...

Ztroskotali, ale nechovali se tak. Kurážní Angličané zamotali Španělům hlavy

23. dubna 2024

Premium Přišel o loď, skončil se svou posádkou na ostrově. Jenže se nechoval jako muž v potížích. Kapitán...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...