Pavel Pospíšil se svým kolegou a kamarádem Jaroslavem Sapíkem. Recept na povidlové taštičky s ním vyměnil za svůj recept na ovocné knedlíky. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Nechápu, proč vegani chodí do restaurace, říká legenda české gastronomie

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Pavel Pospíšil, první Čech, který získal michelinskou hvězdu, prestižní kuchařské ocenění. Psal se prosinec roku 1981 a on ve městě Baden-Baden (tehdejší západní Německo) už druhým rokem provozoval svou restauraci Merkurius… Kvůli dluhům ji po letech musel prodat, ale nedaleko od ní si otevřel druhý podnik Krone, který funguje dodnes.

V gastronomii se pohybujete šedesát let…
Je to strašný!

Co se za tu dobu změnilo?
Je toho hodně. Už padesát let žiju v Německu a tam se to z pohledu úrovně gastronomie změnilo k dobrému. Ale bohužel v současnosti chybí kvalitní personál. Je stále obtížnější někoho šikovného a pracovitého sehnat, problém je najít i učně. A kvalitních kuchařů je teď tak málo, že si můžou diktovat podmínky. Hodně restaurací už kvůli tomu muselo zavřít. Ale ta nejzákladnější věc je v gastronomii pořád stejná – musíme vařit tak, aby se k nám lidi vraceli. Je to takhle jednoduché. Jenže můžete vařit jako bůh, a když bude nepříjemný servis, nikdo se k vám vracet nebude. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Hovory na talíři