Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Gastronomická exotika v Praze: kde ochutnat brouky, kuřecí pařátky, žáby

aktualizováno 
Vánočními svátky vás nejspíš provázela tradiční česká klasika, ale nyní možná přišel čas na kulinářské výlety. Projděte se s námi po pražských restauracích a bistrech, kde se podávají bizarní jídla jako brouci, žáby, krabi nebo velmi svérázně „vonící“ klobásky.

Pařátky se obvykle servírují grilované, s pálivou omáčkou. | foto: archiv Libora Budinského

1.kuřecí pařátky

Začneme hned divoce. Každý dobře ví, že kuřata nemají žádné prsty a že stehýnko končí tam, kde má člověk kotník. Tak je známe z restaurací i supermarketů. Že jsou jisté národy, které toto pravidlo porušují a servírují kuřecí pařátky, o tom se můžeme přesvědčit třeba v Číně, Thajsku či Vietnamu.

Fotogalerie

Grilované pařátky tam patří k tradičním delikatesám a jejich ožužlávání je považováno za velký kulinářský zážitek. Díky vietnamské komunitě se tento zvyk dostal i k nám, takže ho můžete vyzkoušet. Na pečené pařátky a kuřecí hlavičky se chodí do vietnamské tržnice Sapa, je však jen otázkou času, kdy se dostanou také do kamenných restaurací. Obvykle se podávají s pálivou omáčkou a jí se pouze rukama.

2.žabí stehýnka

Zatímco pařátky se u nás historicky nikdy moc nejedly, žáby se na talíři objevovaly poměrně často. Například Magdalena Rettigová má ve své slavné kuchařce hned čtyři recepty na přípravu žab. Ve druhé polovině 20. století se však žáby z našich jídelníčků vytratily a vracejí se jen velmi pomalu.

Pokud chcete překvapit své přátele, můžete v prestižním kuchařském studiu Ola Kala absolvovat kurz vaření francouzských specialit, kde se vedle slavného kohoutka na víně naučíte připravovat i smažená žabí stehýnka. Je to poměrně jednoduché a efektní, chlazená či mražená žabí stehýnka lze navíc koupit i v pražských obchodech.

Pokud chcete ochutnat žáby bez práce, zastavte se například v nedávno otevřené thajské restauraci Café Buddha, kde se podávají smažené v tempuře a servírované se salátkem z ananasu a koriandru a s chilli omáčkou. Malý podnik v Norské ulici je ovšem výjimečný ještě dalším pokrmem. Hned se k němu dostaneme.

3.smažené larvy

Tento asijský evergreen patří k cestovatelské gastronomické maturitě. Téměř každý, kdo jednou navštívil Thajsko, Kambodžu či Vietnam, mohl ochutnat nejrůznější brouky, od smažených kobylek až po vypasené šváby. I u nás se už smažení brouci prezentují na řadě gastronomických akcí, ale na stálém menu v restauracích se dosud nevyskytují.

Tabu v letošním roce prolomil právě podnik Café Buddha, který do své nabídky zařadil smažené larvy bource morušového připravené ve woku s galangou, citronovou trávou, limetkovými listy a kořením devíti chutí. Jenom dodejme, že první podnik s názvem Café Buddha funguje už řadu let v Balbínově ulici a díky důrazu na autentičnost získal od thajské ambasády v Praze prestižní ocenění Thai select. Jeho sdělení by šlo popsat tak, že se tu Thajci cítí jako doma.

4.krabí krunýř

Jídlo z tvora, který se nazývá měkkoschránkový krab, představil Pražanům anglický řezník a úspěšný pražský restauratér Paul Day ve svém dnes již legendárním podniku Sansho. Měkkostěnný krab má tu výhodu, že se jí celý, tedy i se schránkou, která, jak je z názvu patrné, není tvrdá.

Později se tato asijská specialita objevila v dalších podnicích, třeba v holešovickém SaSaZu či v některých thajských restauracích. Je to na první pohled sice trochu nezvyklé, ale velmi chutné a zábavné. Jenom dodejme, že v Thajsku se konzumují i normální krabi, kteří se usuší a pak se v hmoždíři rozdrtí na malé kousky. Ty se následně přidávají do jídla právě pro svou křupavost.

5.smradlavé klobásy

Poslední výzva je pravděpodobně nejnáročnější. Zatímco pojídání pařátků či smažených larev je jen poněkud nezvyklé, ale samotná vůně či chuť nejsou překážkou, proti spolknutí sousta slavné francouzské klobásky Andouillette se obvykle bouří všechny naše smysly.

Jejím základem jsou totiž vepřová střeva, která dávají této specialitě z kraje Champagne její nezaměnitelnou vůni a chuť, která v lepším případě asociuje hodně špinavý prasečí chlívek. I samotní Francouzi se dělí zhruba půl na půl mezi milovníky a zapřísáhlé odpůrce těchto páchnoucích klobásek, mimo Francii si na nich pochutná tak jeden člověk do tuctu. Budete to vy? Zkoušku odvahy můžete absolvovat například ve francouzské restauraci La Gare nedaleko náměstí Republiky.

Autoři: pro iDNES.cz,


Nejčtenější

Chci karavan a zběsilé jízdy po světě, říká MOgirl Dreya

Jsem sarkastická a tvrdohlavá, říká MOgirl Dreya.

Sarkastická, tolerantní a empatická, ale též tvrdohlavá a zbrklá. Tak se vidí MOgirl Dreya.

Lobotomii v USA podstoupilo 40 tisíc lidí. Ničila životy

Walter Freeman a James Watts přinesli lobotomii do Spojených států. Postup...

Byly to nešetrné zákroky bez sterilních podmínek. Profesor Walter Freeman jich zvládl desítky týdně. Byl showman,...



VIDEO: Seriál Jiné tváře lásky vás provede světem prostituce v Česku

Koncem devadesátých let bylo Česko rájem prostituce. Dnes počty prodejných žen...

Každý den je v Česku připraveno prodávat své tělo v průměru na deset tisíc žen. „Škála je velká. Od holek bez dokončené...

Stelete si postel? Máte víc sexu i přátel, tvrdí výzkum

Naše ranní ložnicové návyky o nás prozradí víc, než myslíme, tvrdí studie.

Jako by ostrým řezem dělil společnost na dvě opravdu odlišné skupiny. Jako by to nebyl jen pouhý ranní návyk. S tím,...

Siláci tahali kamion, zvedali auta. Českým mistrem se stal Jiří Tkadlčík

Je to jednoručka, ale jiná, než jakou znáte z fitka.

Má četné mezinárodní úspěchy, je legendou českých strongmanů, proto byl favoritem. Oprávněně. Jiří Tkadlčík první český...

Další z rubriky

OBRAZEM: Takto cvičili džentlmeni na začátku minulého století

Úhledný bílý komplet, dokonce motýlek kolem krku, fajnový knírek a ladné...

Úhledný bílý komplet, dokonce motýlek kolem krku, fajnový knírek a ladné pohyby. To najdete v brožuře Švédského...

Lobotomii v USA podstoupilo 40 tisíc lidí. Ničila životy

Walter Freeman a James Watts přinesli lobotomii do Spojených států. Postup...

Byly to nešetrné zákroky bez sterilních podmínek. Profesor Walter Freeman jich zvládl desítky týdně. Byl showman,...

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu C, draslíku. Je to...

Nákup až domů: Vyhrajte poukaz na Tesco Online nákupy
Nákup až domů: Vyhrajte poukaz na Tesco Online nákupy

Soutěžíme o poukázky na nákup Tesco Online nákupy v hodnotě 1500 Kč, 1000 Kč a 500 Kč. Objednaný nákup vám kurýr přiveze až ke dveřím, což si pochvaluje i naše redakce eMimino.cz - otestovali jsme dovoz do práce a uspořádali místo oběda společný piknik.

Najdete na iDNES.cz