Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chuťové kombinace, které člověk nevymyslí: takhle vaří robot

aktualizováno 
Houby, jahody, rozmarýn a kuře. Robot IBM zná lidské chutě, ale nemá naše předsudky, proto se je nebojí skládat nejpodivuhodnějšími způsoby. Jeho recepty vycházejí z kuchařského umění, ale i z vědeckých poznatků, které do něj jeho stavitelé uložili. Bez člověka se ale stále neobejde.

Takhle představili Watsonovy počítačové systémy experti IBM v roce 2013. | foto: Profimedia.cz

Vědci, kteří robotu nazvanému Watson vdechli život a povýšili jej na kuchaře, říkají jeho stylu kognitivní vaření. Jeho umění je totiž založené na informacích, které do něj byly vloženy. Zkonzumoval desítky tisíc receptů, zhltal bezpočet údajů o chemickém složení potravin, tuny nutričních dat, spolykal údaje o chutích a příchutích i o tom, jaké ingredience se k sobě typicky hodí.

Jeho úkolem potom bylo ukázat, že na základě všech těchto dat lze čistě poznávacím a hodnotícím způsobem přijít s vlastními recepty, které by nebyly kopiemi již známých. A on to prokázal, vymyslel spoustu unikátních receptů. Receptů plných překvapivých chuťových kombinací.

Robot vybere ingredience, postup ale člověk

„Dokázal bych si představit kachnu a třešně, ještě snad i kachnu, třešně a zázvor,“ kroutil hlavou nad ingrediencemi, které mu Watson naordinoval po zadání příkazu „Vymysli recept na kachnu“, přední americký šéfkuchař Michael Laiskonis. Když ale robotův výčet pokračoval celerem, olivami a rajčaty, docela se prý ztratil. Nevěděl, jak s nimi naložit.

Ano, robotický šéfkuchař se totiž bez člověka neobejde. Určí sice ingredience, ale postup, jak je zpracovat, musí vymyslet šéfkuchař - člověk. V tomto případě lidský spolupracovník uspěl a s výsledkem byl navzdory neobvyklé kombinaci překvapivě spokojený: „Jídlo mi moc chutnalo.“

Kreolské krevetovo-jehněčí noky

Watsonovo zadání

cizrnová moučka: jeden šálek

ghee: jedna polévková

máslo: dvě polévkové lžíce

namleté jehněčí: 1/4 lb.

mletý černý pepř: polovina polévkové lžíce

hrubozrnná sůl: jedna polévková lžíce

celer (najemno nasekaný): čtvrtina šálku

rajčata (konzervovaná, nasekaná): polovina šálku

kuřecí vývar: jeden šálek

jedlý ibišek (nakrájený na malé kostičky): polovina šálku

krevety (na malé kostky): 1/4 lb., small dice

sassafrasový prášek: půl lžičky

petržel (nasekaná): jedna polévková lžíce

citronová šťáva: jedna polévková lžíce

vajec (ušlehané): jedno

 

Postup podle Watsonova lidského týmu

Vypracujte z cizrnové moučky, ghee a vody těsto.

Na pánvi orestujte na másle na středním ohni mleté jehněčí. Přidejte polovinu soli a mletého černého pepře, pravidelně míchejte, dokud není maso úplně hotové. Přidejte celer a restujte dál, dokud není měkký.

Přidejte rajčata, vývar, ibišek, krevety, sassafrasový prášek, zbytek soli a pepře, vařte, dokud se tekutina nevyvaří. Ochlaďte. Vmíchejte petrželovou nať a citronovou šťávu.

Těsto rozválejte, vyřízněte kolečka o průměru asi devět centimetrů. Do středu každého vložte velkou lžíci náplně, potřete ušlehaným vajíčkem, těsto přeložte a kraje pečlivě přitiskněte k sobě, aby se vytvořila uzavřená kapsička.

Kapsičky smažte, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Můžete je i péct, před vložením do trouby je potřete olejem.

Podobně jej robot zaskočil, když do jednoho receptu zařadil kuřecí maso, jahody, ananas a houby. Vysvětlení však existuje, všechny přísady spolu ladí, protože je spojuje chuťová látka g-Dodecalactone, kterou všechny obsahují. To jídlo byl hit, recenzuje realizaci Watsonova receptu Jamesem Briscione, další muž z týmu kognitivního vaření.

Umění a tvrdá data

Watsonovy výkony jsou důkazem, že robotická inteligence může lidem pomoci rozšířit jejich chuťový repertoár. „Dokážete-li porozumět tomu, co je konkrétní ingredience, co je máslo, co je čokoláda, jaké jsou základní chuťové složky, které je činí příjemnými, potom můžete předpokládat, co bude příjemné, co bude mít jakou chuť, ostrou, sladkou, slanou či pikantní,“ vysvětluje Steven Abrams, inženýr ze skupiny, která se o Watsona stará. Tam, kde lidský šéfkuchař používá jen své omezené zkušenosti a intuici, robotický sází na data. A těch má spoustu.

Počítač během vymýšlení složení jídla používá tři odlišné metriky k analýze ingrediencí a hodnotí neobvyklost jejich případné kombinace. Zvládne ale též změřit jejich příjemnost, protože má k dispozici výsledky studií o tom, které chutě jsou lidem příjemné na molekulární úrovni, a synergii, protože načetl analýzy, podle nichž spolu chutnají dobře potraviny, které sdílejí stejné chuťové chemické složky.

„Vezměte řemeslo, spíše jeho uměleckou podobu, jako je vaření, a aplikujte na něj tvrdou vědu – dostanete unikátní výsledky, za nimiž stojí překvapivé a chytré důvody,“ rozplývá se Todd Stocke z vydavatelství Sourcebooks, které právě vydává knihu s pětašedesáti Watsonovými recepty.

Vědci věří, že do dvou let rozšíří Watsonovy schopnosti natolik, že kromě určování ingrediencí dokáže též stanovit jednoduchý proces jejich zpracování, o pěti krocích. Ani šéfkuchaři, kteří s ním spolupracují, se však nebojí, že by je někdy v budoucnu připravil o práci. „Palačinku ve vzduchu naštěstí obrátit neumí, zatím, takže jsme v bezpečí,“ směje se Briscione.

Nejen mistr kuchař

Watson, jehož jméno vzdává hold zakladateli IBM, se však nevěnuje jen kuchařskému umění, to až poslední dva roky. Jeho tvůrci věří, že představuje „přirozenější vztah mezi lidmi a počítači“ a že je nejpřirozenějším prodloužením lidských schopností. Na rozdíl od jiných počítačů totiž spojuje tři prvky: rozumí řeči a umí číst, dokáže vytvářet hypotézy a vyhodnocovat izolovaná data a dokáže se učit za pochodu, čím déle je v provozu, tím chytřejší se díky zpětné vazbě svých lidských uživatelů stává.

V roce 2011 Watson vyhrál populární a obtížnou soutěž Jeopardy! (česky Riskuj), jeho tým věří, že se může vydat do oblasti medicíny. Experti IBM se spolupracovníky podle informací serveru technologyreview.com z loňského července budovali dvě verze Watsona, které by pracovaly na poli onkologie. Zatímco lékařům může trvat rozpoznání a zhodnocení mutací v rakovinové buňce a následný výběr léčby od pěti do deseti měsíců, Watson to zvládne za minuty.

Server však hned dodává, že nic z toho ještě nefunguje: Watson má problémy s lékařským žargonem, nerozumí lékařským poznámkám se svéráznou gramatikou, dělá mu potíže, že v odborných časopisech mluví lékaři o témže tématu rozličnými způsoby.

Systém založený na Watsonovi sice již pomáhá zdravotnické pojišťovně Wellpoint před-autorizovat žádosti o zdravotní procedury, obecně však Watson IBM zatím nepřináší zisky, ve které firma doufala.

Autoři:


Témata: Robot


Nejčtenější

Roger Ailes dopomohl k prezidentskému úřadu třem republikánům. „Lidé si myslí,...
Stvořil Trumpovu Ameriku. Vaz vládci Fox News zlomilo sexuální obtěžování

Byl šedou eminencí americké politiky. Jeho poradenství uvádělo politiky do prezidentského křesla. Televizní stanicí Fox News do společnosti injektoval...  celý článek

„Do všeho jdu po hlavě,“ říká MOgirl Tereza.
Miluju ženský zadek v latexu, říká MOgirl Tereza

Je energická, přátelská, empatická, tvrdohlavá. A jde do všeho po hlavě. Seznamte se s MOgirl Terezou.  celý článek

Porno v hledáčku. Představuje významný podíl internetových dat, proto se i jemu...
České ženy a porno: nejvíce stojí o orální sex

Jejich preference naznačují, po čem touží na videu, a napovídají, co ocení i při reálném milování. Nejčastěji přitom ženy v nabídce internetové pornografie...  celý článek

Další z rubriky

Pralesnička. Je to malá žabka, jed z jejího sekretu je však smrtelný.
Nejvražednější jedy nevymysleli lidé, ale sama příroda

Žabí sliz, brouci, ryby a chobotnice, keře kulčiby či květina jménem soterek. To vše jsou malé, ale velmi produktivní továrny na prudké jedy. Ať je to kurare,...  celý článek

Ženy už dávno přestaly být jen objektem sexuálních potřeb. Výrobci a obchodníci...
Ženy kupují stále víc erotické hračky. A ženou byznys vzhůru, říká výzkum

Neodpírají si sexuální prožitky, odmítají sklánět hlavu před tradičními zvyklostmi a již dávno nerespektují konzervativní tabu. Ženy chtějí uspokojení. A je to...  celý článek

Klení v posilovně pomůže, říká věda.
Nadávání je zázračné. Zvyšuje sílu, i když vědci neví proč

Známe to vlastně skoro všichni. Pár sprostých slov při zvedání činek, při zdolávání náročné pěší túry, ale i při štípání dříví prostě pomůže. Uleví bolesti a...  celý článek

Ing. Jaroslav Míček - Jaroslav Míček
Zahradničtí dělníci

Ing. Jaroslav Míček - Jaroslav Míček
Zlínský kraj
nabízený plat: 19 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.