Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Brutální etapa Giro je za dveřmi. David Vávra vyrazil do Melku

aktualizováno 
Poslední kilometry zbývají Davidovi Vávrovi a redaktoru iDNES.cz Petrovi Pravdovi do etapy Giro d'Italia na Passo Stelvio, kterou pojedou ve stopách profi jezdců týden po velkém závodě. V rámci přípravy vyrazil David na dvoudenní štreku z Prahy do rakouského Melku. Zde jsou zážitky z jeho deníku.

V polích na cestě z Prahy do Jindřichova Hradce | foto: Archiv Davida Vávry

V pátek se scházíme u Krčského lesa a vyrážíme po staré benešovské. Po cestě máme odměnu, jeden z nejkrásnějších sjezdů v okolí Prahy z Nové Hospody přes Kamenici až k Sázavě u Týnce nad Sázavou. Silnička se lahodně kroutí kolem potoka a po obou stranách se zvedají prudké stráně osazené především smrky, jako by člověk zabloudil do podhorského údolí.

Estét na bicyklu

David je estét. Žádný tréninkový kilometr by podle něj neměl být jen o hrubé síle a pocení krve. Musí být oslavou krásné krajiny, proloženou kulturními zastávkami u významných architektonických památek, posezeními u řízného piva v sympatické restauraci či dobré kávy v příjemné kavárně.

Na dvoudenní tour do Melku (s přespáním v Jindřichově Hradci) vyrazil David společně s Vladimírem Berglem, který vyrazí na vysokoalpskou misi spolu s námi.

Petr Pravda

V Benešově vykonáváme tradičně nákup v cyklistice, tentokrát bereme hlavně tablety Enervit proti křečím. Dál se krajina zavlní a my už se těšíme do restaurace v Domaníně, která je vestavěna do brány vlašimského zámeckého parku. Relaxace je nutná, neboť nás čekají krušné kopce.

Mezi Vlašimí a Pelhřimovem je to nejméně sedmkrát nahoru a dolů. Ubíhají města a vesnice – Čechtice, Košetice, Červené Poříčí. Odměnou nám je kavárna u další brány, tentokrát v Pelhřimově na Kolíbce, kde návštěvníka kolébají na dobré kávě a domácích specialitách sladké kuchyně.

Dojezd k Jindřichovu Hradci už je pohodový a večer se mísíme se zbytkem skupiny.

Do Melku

V sobotu vyrážíme podél rybníků přes Stráž nad Nežárkou, do kol nám pomyslně znějí písně Emy Destinové a provázejí nás skutečně krásným krajem v blízkosti hranice, kde využijeme bývalou vojenskou cestu podél dvojitých drátů. Naštěstí již dnes neslouží ostražitým pohraničníkům, ale peletonu výletníků.

Fotogalerie

Socialistická arogance a zhovadilá brutalita mnoha zmařených životů se dnes stala otevřeným prostorem Schengenu. Jedna z nejharmoničtějších cyklocest v Čechách vede od Chlumu u Třeboně až po zaniklý přechod České Velenice – Gmund. Na náměstí v Gmundu dáváme skvělou kombinaci – polévku, kávu, dort. Pak míříme vlnící se krajinou dál do města Zwettl, kde na historickém náměstí provádíme další občerstvovací úkony s pohledem na fasády domů a kašnu.

Zwettl leží v hluboko zaříznutém údolí, a tak následuje po sjezdu dolů krutý výšlap vzhůru stále dál do kopců. Až náhle začínáme v podvědomí cítit Grüner Veltliner, tedy veltlínské zelené, které se již po století pěstuje na prudkých stráních kolem Dunaje.

V nohách máme téměř tři sta kilometrů a před sebou posledních 15 kilometrů sjezdu, vlásenkou zařezávající se do strání. Po pár minutách se otvírají dominanty středověkých hradů, které jsou nejprve v údolí pod námi, po pár zatáčkách ale vytrčí náhle ostře nad námi. Kolo přibrzďuje a už tu je převoz jezdící bez motoru, pouze nastavením kormidla na pohon řeky. Kolem již vinohrady nalévají plný pohár vytouženého vína.

Na druhém břehu oceňujeme v heurige, domáckém šenku umístěném u zeleninové zahrady, rafinovanost jednoduchých prostých jídel. A tak nás pouze mrzí z dáli vnímaná prohra našich hokejistů s bratry Slováky, ale vše vynahrazují Čechovy robinsonády místo večerníčku před usnutím.

Druhý den už je pouhým zaslouženým ploužením v horku od jedné kavárny ke druhé heurige, což si zpestřujeme koupelí v Dunaji. Všechny nakonec uspává plný talíř pokrytý vídeňským řízkem.

Za víkend tedy lze ujet přes 300 kilometrů a vlastně to ani nebolí.

Autoři:


Nejčtenější

Vyšehradští jezdci: sígři, kteří v padesátých letech děsili Prahu

„Páskovská“ móda Vyšehradských jezdců zahrnovala speciální účes „eman“. Nosil...

Královští vyšehradští jezdci. Skupina sígrů, která se v padesátých letech stala legendou. Frajírci, rebelové, rváči....

VIDEO: Moje sexuální robotka mi bude partnerkou, říká Američan

Toto je Harmony. Sexuální robotka, ale „nejživější“ ze všech.

Před deseti lety se rozvedl a nelituje. Tím spíš, že má novou přítelkyni. Jmenuje se Harmony. Není živá, ale jako by...



Lidé neumějí využívat svou sexuální energii, říká MOgirl Klára

„Jsem hrdá na to, že jsem se vydala vlastní cestou a že žiji život podle sebe,“...

Většina lidí neví, co vše jim může dát sexuální energie, a neumějí s ní pracovat, říká MOgirl Klára. Snaží se to proto...

VIDEO: Foglar ze mě udělal pořádného kluka, řekl Jindra Hojer v Rozstřelu

Chemik Ing. Jindřich Hojer, CSc. inspiroval spisovatele Jaroslava Foglara k...

Šanci vstoupit do příběhů Rychlých šípů považuje za vyznamenání. A velmi si cení zážitků i etiky, kterou mu dal oddíl...

Upalujeme, abychom nabrali ovečky. Studie vysvětluje čarodějnické procesy

Čarodějnické procesy zasáhly na 80 tisíc žen, polovina z nich za ně zaplatila...

Kdo upálí víc čarodějnic, je lepší ochránce lidí. A bude mít víc věřících. Středověké hony na čarodějnice byly...

Další z rubriky

Začínala jsem jako baletka, říká MMA bojovnice Pavla Kladivová

Vrcholový sport vynesl Pavle Kladivové řadu zranění. „Vždy bude pro tělo...

Dělala balet, gymnastiku, plavala. Největší úspěchy však sklízela jako silová trojbojařka a vzpěračka. Dnes bojuje v...

VIDEO: Polák sjel jako první na světě vrchol K2. Trvalo to sedm hodin

Polák sjel na lyžích jako první na světě horu K2

Měří 8 611 metrů, sjet ji na lyžích trvalo celých sedm hodin. Hodinu z toho zabralo čekání, až povolí mraky a bude...

Světový rekordman i zázračný mladík: nejlepší skokani Highjumpu 2018

Highjump 2018

I letos přijede světová elita. V zatopeném lomu v Hřiměždicích u Příbrami poměří přední cliffdiveři planety síly při...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz