Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pět rad, jak si počínat při nákupu vína v supermarketu

aktualizováno 
Jdete na večeři a chcete přinést prezent, ale nemáte čas zamířit do vinotéky. A tak nakonec bloumáte vinným koridorem supermarketu a hledáte něco, co by bylo možné vypít s chutí a radostí. Následující rady vám mohou pomoci, byť se netají skepsí k vašim vyhlídkám.

Supermarkety lákají dlouhými regály, příliš šancí na nákup dobrého vína však nedávají. | foto: Profimedia.cz

1.Bordeaux za 69? Proboha

V supermarketech najdete skvělá vína za velmi slušné peníze, které nezklamou ani náročné konzumenty. To je ta dobrá zpráva. Jenže to bohužel platí jen pro Francii, a to je ta špatná.

Francouzi víno milují a pijí, jako se u nás pije pivo, tedy pořád. Většina nakupuje víno běžně v supermarketech, kde má jednak obrovský výběr a jednak díky stabilizovanému trhu též jistotu, že když koupí láhev zhruba za pět až osm eur, tedy od za 130 do 200 korun, dostane pěkné víno, které určitě nezklame.

U nás se však podobná francouzská vína obvykle prodávají v cenách kolem 250 až 300 korun. Bourdeaux za 69 z českého supermarketu se opravdu pít nedá. Nedá.

Rada: Pokud budete ve Francii, nakupujte bez obav. Ale Bourdeaux za 69 korun z českého supermarketu opravdu neberte.

2.Síra pro ležáky

V českém supermarketu je situace mnohem tristnější. Devadesát procent prodávaných značek by Francouz nepoužil ani k vaření (ostatně, k vaření se má používat kvalitní víno). Kvůli malé spotřebě v Česku leží víno v supermarketech poměrně dlouhou dobu v prostředí, které pro víno není úplně ideální.

Proto výrobci, kteří dělají hlavně víno pro retail, do svých produktů přidávají poměrně dost síry, která se sice jako konzervant ve víně používá od římských dob, ale pokud je jí hodně, bolí z vína hlava. Do supermarketů navíc dodávají velcí výrobci, kteří vína připravují konvenčním, tedy průmyslovým způsobem. Jejich hlavním cílem není vysoká kvalita, ale co možná nejnižší výrobní cena. Mohou za to i řetězce, tlačí na cenu a vyžadují víno pokud možno co nejlevnější.

Rada: Myslete na to, že hlavně bílá vína z velkých vinařství bývají poměrně hodně zasířena, kvůli tomu vás bude bolet hlava.

3.Když vítězí marketing

Pokud koupíte v supermarketu moravské víno za 100 korun, v 99 případech ze sta se nedá pít (samozřejmě, na chatu k táboráku to postačí). Ještě horší je, že občas má podobnou kvalitu i víno za 200 korun, které je technologické, bez jiskry a osobitějšího projevu.

Fígl je prostý. Když máte v supermarketu v cenovém rozpětí vín od 60 korun do 200 korun vína za cenu poblíž horní hranice, nepoučený zákazník hledající kvalitu sáhne po tom dražším. Předpokládá, že bude automaticky nejkvalitnější. Zvlášť když má poutavou etiketu.

A to je velký omyl. Všechny vína jsou udělána technologicky, bez přidané hodnoty, ať mají obal sebelákavější. Je třeba to zopakovat: Nejsme ve Francii. Ale ani v Rakousku, i tam totiž koupíte za 200 korun v supermarketech výborná vína od frankovky až po vlašák.

Rada: Dražší neznamená lepší. Dokonalý obal ještě nezaručí dobré víno.

4.Sledujte testy vín

Ale zpátky k našim obchodům: Je tedy možné najít a vybrat něco zajímavého a pitelného? Občas ano, ale nikoliv způsobem pokus omyl. Pokud chcete občas nakupovat v supermarketech, je třeba hodně přemýšlet, pozorně číst etikety na víně a sledovat testy vín, které provádějí nejrůznější odborné servery.

Například server www.vino.tk se pravidelně věnuje testování vín ze supermarketů, takže zde můžete získat řadu cenných tipů. Ani odsud ale optimismus nekape. Když server udělal před časem test tuzemských frankovek s cenou do 100 korun, všechna vína totálně propadla.

Rada: Sleduje testování na odborných serverech – najdete tam tipy na zajímavá vína ze supermarketů.

5.Medaile napoví

A ještě jedna malá rada, tou jsou medaile. I když je u nás spousta soutěží, v nichž uspějí i průměrná vína, některé mají přece jen jistou prestiž. Když takové víno objevíte v supermarketu, může být medaile, například z Prague Wine Trophy, stejně jako označení Valtického salonu vín, určitou zárukou kvality.

Obvykle je však nákup dobrého vína v supermarketu hledáním jehly v kupce sena. Není přitom důvod absolvovat onu proceduru moc často, když je možné vína pohodlně nakoupit přes e-shopy od samotných vinařů a vsadit tak víceméně na jistotu. I když i tak jsou ceny poněkud vyšší, než by si kvalita daných vín zasloužila.

Rada: Sledujete medaile. Ty z prestižních soutěží garantují, že víno bude na úrovni.

Autoři: pro iDNES.cz,



Nejčtenější

Nebezpečná masturbace: v Německu stojí život sto lidí ročně

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

V lékařských záznamech za sebou nechávají zápis „úmrtí kvůli autoerotice“. Ano, i touha po co nejintenzivnějším...

VIDEO: Splašky v puse, červi a tuk. Omdléval jsem při čištění kanálů

Nejužší stoky mají 60 na 110 centimetrů, musíte se v nich plazit a přitom ještě...

Nejen splašky, ale i červi, kameny nebo hroudy tuku. To všechno plave v pražské kanalizaci. Každý den proto vstupuje do...



Orgasmus, pro který nehnete prstem. Internetem se šíří erotická hypnóza

Stačí se soustředit, nabádají erotické hypnotizérky.

Má to být bezdotykové sebeuspokojení. Prosté fyzických stimulů, cesta k orgasmu při něm vede čistě skrze mysl. Podle...

Rapeři v ringu. Marpo vyslyšel Rytmusovu výzvu a utká se s ním

Velký zápas. Duel mezi Marpem a Rytmusem znamená velké peníze a velkou...

„Takže Marpo, vyzývám tě na boxerský zápas,“ zaznělo z jednoho rohu pomyslného ringu. „Přijímám – a začni trénovat,...

Nejlepší pivní destinace zahrnují USA, Čínu i Brazílii. Česko schází

Tupláky, hluboké dekolty, Octoberfest? Zapomeňte, pivní kultura se změnila....

Virginie na prvním místě a kromě ní další americká města, mimo nich už jen čínský Peking, jihokorejský Soul a brazilské...

Další z rubriky

Vosy a Noční čarodějnice. Do války proti nacistům zasáhly i pilotky

Hrdinky. Rufina Gaševová a Natalie Meklinová patřily do bombardovacího...

Sovětské pilotky létaly za druhé světové války bojové mise, jejich americké kolegyně přepravovaly náklady nebo...

Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

Mnozí Korejci se bosintangu nechtějí vzdát.

Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu bosintang, psímu vývaru....

Extrémní gastronomie: „škvarky“ z vybíjených delfínů mají příchuť rtuti

Postoj úřadů k zabíjení delfínů je v Peru vlažný. I proto tam delfíní maso...

Sytě červené a tučné maso „chancho marino“, které vám nabídnou v přímořských rybích restauracích Peru jako předkrm,...

Najdete na iDNES.cz