Extrémní gastronomie: šnečí kaviár je astronomicky drahý luxus bez chuti

I kvalitní kaviár je proti nim laciný. Šnečí vajíčka jsou superdrahá. Za dvě lžičky těch opravdu luxusních dáte 15 tisíc korun. Navíc nemají žádnou chuť, vyznačují se jen tím, že v ústech příjemně lupou.
Že jich je jen pár? I tak bude tato porce dobrého šnečího kaviáru víc než drahá.

Že jich je jen pár? I tak bude tato porce dobrého šnečího kaviáru víc než drahá. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Mohly za to vlastně turbulence, které brázdily Francii na přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Nejprve to byly revoluční bouře, které rozvrátily národní hospodářství, a pak desetiletí napoleonských válek. Jedno i druhé přispělo k citelnému ochlazení obchodních vztahů se zahraničím. A kvůli embargu a blokádám se najednou na francouzské stoly vybrané pochoutky z exotických dálek nedostaly. Za zvlášť tragický byl zbohatlíky považován nedostatek kaviáru, dříve tolik oblíbené speciality.

Ale nezlomný francouzský duch si dokáže vždy poradit. Revoluční časy vyžadují revoluci i v kuchyni. Místo čerstvých vajíček jeseterů a vyz se tak začínají na rozmařilých večírcích podávat tvarem velmi podobná vajíčka hlemýžďů. Šneků je totiž v zemi dostatek. A že chutnají jinak než ta rybí? Patrioti by vám tehdy jistě rázně vysvětlili, že v první řadě chutnají lépe.

Vzácnost je polovinou okouzlení

Vajíčka hlemýžďů se objevovala ve francouzských recepturách už dříve, ale nedostatek pravého rybího kaviáru v těžkých válečných dobách šrouboval popularitu šnečích vajíček do nebeských výšin.

A když se bouřlivé časy uklidnily? Francie udávala evropské gastronomii směr a vyzvedávala všestranné kvality lahodného „caviar d´escargot“. Jisté však bylo již tehdy jedno: není to laciné. Zatímco z půltunového jesetera bílého „vymáčknete“ najednou až osmnáct kilogramů kaviáru, od hlemýždě nemůžete čekat vyšší výnosnost než čtyři gramy za rok. Tedy asi jednu stovku titěrných bílých vajíček. A to ještě se štěstím.

Navíc je tu problém s trvanlivostí. Šnečí vajíčka je sice možné pasterizovat, ale to se negativně odráží na jejich chuti. Pokud tedy chcete ochutnat ty nejlepší, čerstvé, máte na to jen asi čtrnáct dnů. Jenže přesně taková nedostupnost a vzácnost suroviny zmlsaným požitkářům lahodí.

Suchozemský kaviár

Extrémní gastronomie

Proto ještě dnes šnečí vajíčka zdařile konkurují kaviáru. S cenou kolem čtyř tisíc eur, tedy v přepočtu 100 tisíc korun za kilogram sice kaviárovou jedničku, značku Beluga, dohnat nemohou, ale pořád jsou třikrát dražší než černá rybí klasika. Záleží samozřejmě na tom, jakou marketingovou legendou je konkrétní produkt opředen.

Luxusní edice bílého Perles de France, pocházejícího z vybraných jedinců druhu Gros-Gris (česky šnek jedlý kaviárový) stojí kolem patnácti tisíc korun za deset gramů, tedy zhruba za dvě čajové lžičky. Navíc si je musíte objednat šest měsíců předem, protože zásoby jsou omezené.

Jde to pochopitelně i levněji. Rakouské hlemýždí farmy nabízejí padesátigramové balení „caviar d´escargot“ za v přepočtu 3 750 korun a „tuctová“ vajíčka ze šnečích farem u francouzského Soissons přijdou na dvanáct stovek.

Luxus, který nemá chuť

Kuriózní je, že čtyři pětiny objemu šnečích vajíček jsou tvořeny vodou, zbytek obsahu tvoří tuky a bílkoviny. Jistě je tedy na místě otázka, proč něco takového jíst? Konzumenti si na šnečím kaviáru pochvalují hlavně „šampaňský efekt“. Tedy intenzivní prožitek spojený s tím, jak v ústech postupně stovky vajíček popraskají jako bublinky perlivého vína. Jsou totiž trochu tužší než vajíčka rybí.

Samotná chuť se liší v závislosti na konkrétním druhu. Hovoří se o pečeném chřestu, sušeném chlebu, rozkládajícím se dřevě či houbovém až zemitém nádechu. Mnohem upřímnější je v popisu šéfkuchař Matthew Dolan, který se šnečím kaviárem často pracuje. „Nemá vůbec žádnou charakteristickou chuť, jen přejímá vyznění přikusovaného pokrmu. A posouvá ho dál tím perlivým efektem v ústech.“ Což je na předražená slizká vajíčka zahradního škůdce extrémně málo.

Ochutnali byste šnečí vajíčka (kdybyste za ně nemuseli platit)?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 15. července 2018. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 475
Ne
Ne 316
Autoři:

Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.

VIDEO Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje...

Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

Nejprve je potřeba dostat „včelí děti“ z plástve.

V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

  • Nejčtenější

S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

26. března 2024

Chytil spartakiádního vraha Jiřího Straku, díky minisérii Metoda Markovič: Hojer se nám do povědomí...

Uzlování je sice stará škola, objasňuje ale současné krimi případy

23. března 2024

Zločinci zastírají svou totožnost, pracují v kuklách a s rukavicemi. Dopadeni však bývají kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Říkali, že je to stydlivý kluk. Dívkám přitom ubližoval chladně a bez lítosti

23. března 2024

Premium Půlnoc už odbila. S posledním úderem zvonu přikryl měsíc, který ještě před chvílí ozařoval pustou...

Přesvědčí vaše svaly, že cvičí. Pilulka má simulovat účinky tělesné aktivity

22. března 2024

Má umět namluvit vašim svalům, že cvičíte. I když přitom budete sedět v křesle, ležet na gauči,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

27. března 2024

Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

Umělá inteligence ladila piva. Podle degustátorů úspěšně

29. března 2024

Premium Vyškolili ji v ingrediencích, nechali ji studovat posudky z pivních testování profesionálů i...

Návykový obal. Dějiny bublinkové fólie začaly nepovedeným vynálezem

28. března 2024

Premium Její praskání nabízí neodolatelně svůdné uspokojení, především však způsobila obalovou revoluci....

Policie dopadla zloděje kočárku. Byl jsem opilý a nic si nepamatuji, tvrdí muž

18. března 2024  12:56,  aktualizováno  27.3 13:51

Pražští policisté ve středu 27. března zadrželi cizince, který v polovině ledna ukradl z chodby...

Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

27. března 2024

Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...