Extrémní gastronomie: šnečí kaviár je astronomicky drahý luxus bez chuti

aktualizováno 
I kvalitní kaviár je proti nim laciný. Šnečí vajíčka jsou superdrahá. Za dvě lžičky těch opravdu luxusních dáte 15 tisíc korun. Navíc nemají žádnou chuť, vyznačují se jen tím, že v ústech příjemně lupou.

Že jich je jen pár? I tak bude tato porce dobrého šnečího kaviáru víc než drahá. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Mohly za to vlastně turbulence, které brázdily Francii na přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Nejprve to byly revoluční bouře, které rozvrátily národní hospodářství, a pak desetiletí napoleonských válek. Jedno i druhé přispělo k citelnému ochlazení obchodních vztahů se zahraničím. A kvůli embargu a blokádám se najednou na francouzské stoly vybrané pochoutky z exotických dálek nedostaly. Za zvlášť tragický byl zbohatlíky považován nedostatek kaviáru, dříve tolik oblíbené speciality.

Fotogalerie

Ale nezlomný francouzský duch si dokáže vždy poradit. Revoluční časy vyžadují revoluci i v kuchyni. Místo čerstvých vajíček jeseterů a vyz se tak začínají na rozmařilých večírcích podávat tvarem velmi podobná vajíčka hlemýžďů. Šneků je totiž v zemi dostatek. A že chutnají jinak než ta rybí? Patrioti by vám tehdy jistě rázně vysvětlili, že v první řadě chutnají lépe.

Vzácnost je polovinou okouzlení

Vajíčka hlemýžďů se objevovala ve francouzských recepturách už dříve, ale nedostatek pravého rybího kaviáru v těžkých válečných dobách šrouboval popularitu šnečích vajíček do nebeských výšin.

A když se bouřlivé časy uklidnily? Francie udávala evropské gastronomii směr a vyzvedávala všestranné kvality lahodného „caviar d´escargot“. Jisté však bylo již tehdy jedno: není to laciné. Zatímco z půltunového jesetera bílého „vymáčknete“ najednou až osmnáct kilogramů kaviáru, od hlemýždě nemůžete čekat vyšší výnosnost než čtyři gramy za rok. Tedy asi jednu stovku titěrných bílých vajíček. A to ještě se štěstím.

Navíc je tu problém s trvanlivostí. Šnečí vajíčka je sice možné pasterizovat, ale to se negativně odráží na jejich chuti. Pokud tedy chcete ochutnat ty nejlepší, čerstvé, máte na to jen asi čtrnáct dnů. Jenže přesně taková nedostupnost a vzácnost suroviny zmlsaným požitkářům lahodí.

Suchozemský kaviár

Extrémní gastronomie

Proto ještě dnes šnečí vajíčka zdařile konkurují kaviáru. S cenou kolem čtyř tisíc eur, tedy v přepočtu 100 tisíc korun za kilogram sice kaviárovou jedničku, značku Beluga, dohnat nemohou, ale pořád jsou třikrát dražší než černá rybí klasika. Záleží samozřejmě na tom, jakou marketingovou legendou je konkrétní produkt opředen.

Luxusní edice bílého Perles de France, pocházejícího z vybraných jedinců druhu Gros-Gris (česky šnek jedlý kaviárový) stojí kolem patnácti tisíc korun za deset gramů, tedy zhruba za dvě čajové lžičky. Navíc si je musíte objednat šest měsíců předem, protože zásoby jsou omezené.

Jde to pochopitelně i levněji. Rakouské hlemýždí farmy nabízejí padesátigramové balení „caviar d´escargot“ za v přepočtu 3 750 korun a „tuctová“ vajíčka ze šnečích farem u francouzského Soissons přijdou na dvanáct stovek.

Luxus, který nemá chuť

Kuriózní je, že čtyři pětiny objemu šnečích vajíček jsou tvořeny vodou, zbytek obsahu tvoří tuky a bílkoviny. Jistě je tedy na místě otázka, proč něco takového jíst? Konzumenti si na šnečím kaviáru pochvalují hlavně „šampaňský efekt“. Tedy intenzivní prožitek spojený s tím, jak v ústech postupně stovky vajíček popraskají jako bublinky perlivého vína. Jsou totiž trochu tužší než vajíčka rybí.

Samotná chuť se liší v závislosti na konkrétním druhu. Hovoří se o pečeném chřestu, sušeném chlebu, rozkládajícím se dřevě či houbovém až zemitém nádechu. Mnohem upřímnější je v popisu šéfkuchař Matthew Dolan, který se šnečím kaviárem často pracuje. „Nemá vůbec žádnou charakteristickou chuť, jen přejímá vyznění přikusovaného pokrmu. A posouvá ho dál tím perlivým efektem v ústech.“ Což je na předražená slizká vajíčka zahradního škůdce extrémně málo.

Ochutnali byste šnečí vajíčka (kdybyste za ně nemuseli platit)?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 15. července 2018. Anketa je uzavřena.

Ano 475
Ne 316
Autoři:

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: po džusu z žáby vám bude do skoku

Džus z žáby je podle prodejců dobrý na stres, anémii, ale i na sexuální život.

Má být životabudičem a afrodiziakem, a to díky rozmixované žábě. Kromě ní však do džusu Peruánci...

Extrémní gastronomie: v Mexiku si na fotbale dáte místo klobásy kobylky

Jíst se dají kobylky i jen tak, rovnou na ulici ze sáčku.

Delikátně křupou a zásobí vás náloží proteinů. Pojídají se jako chipsy, slouží jako předkrm, jsou...

Nejčtenější

VIDEO: Vyzkoušeli jsme první český nevěstinec se silikonovými pannami

Rebecca má mírně vyděšený výraz.

Netradiční nevěstinec otevřeli začátkem listopadu v centru Prahy. Na toho, kdo si přijde užít, čekají místo živých žen...

Sexuální závislost se šíří jako epidemie, varuje výzkum

O závislosti na sexu se vedou vědecké pře.

Jsou v téměř nepřetržitém souboji s myšlenkami na sex, vynakládají enormní množství energie na to, aby svůj sexuální...

Společnost nás stresuje požadavky na výkon, tak pijeme, říká terapeut

„Abyste se stali závislými, musíte stejně jako olympijský vítěz intenzivně a...

Narušené vztahy, odcizení, ale též stres z diktátu výkonnosti. Tam leží kořeny závislostí. „Společnost je ráda, když...

I na orální sex je třeba inteligence. Erotické hračce pomohla ta umělá

Brian Sloan a Autoblow AI. Stroj vypadá tak trochu jako varná konvice, dokáže...

Nový orální masturbátor má nabídnout co nejlidštější sex. Vyžádal si spolupráci s vědci, kteří na základě 109 hodin...

OBRAZEM: Nahota, krása, neřest, nevinnost. Česko hostilo burlesku

Dýchá z ní svět zašlé dekadence, ale i komiky, politické angažovanosti a...

Dýchá z ní svět zašlé dekadence, ale i komiky, politické angažovanosti a radikality. A stále víc se zabydluje i v...

Další z rubriky

Udávání po našem. Nacistům Češi donášeli na kolegy i příbuzné

Brněnská manifestace českého lidu pro Říši. (12. června 1942)

Nacistické úřady za protektorátu byly mnohdy zavaleny udáními. Donášelo se na sousedy, příbuzné, kolegy. Z...

Mrtví králíci a Five Points: mýty i realita gangů newyorského slumu

Bill Cutting z Gangů New Yorku měl svůj předobraz ve skutečné historické...

Bowery Boys z vysokými cylindry a v červených košilích, Mrtví králíci divošského vzezření. Známe je z Gangů New Yorku...

VIDEO: Vyzkoušeli jsme první český nevěstinec se silikonovými pannami

Rebecca má mírně vyděšený výraz.

Netradiční nevěstinec otevřeli začátkem listopadu v centru Prahy. Na toho, kdo si přijde užít, čekají místo živých žen...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz