Na svou party zve pivovar Staropramen všechny "formáty".

Na svou party zve pivovar Staropramen všechny "formáty". | foto: Staropramen

SOUTĚŽ: Vyhrajte VIP balíček na party v pivovaru Staropramen

  • 9
Získejte pro sebe a své čtyři kamarády volné vstupenky, poukazy na pivo a jídlo a exkurzi do pivovarské školy. Stačí jen správně odpovědět na dvanáct a více z celkových patnácti soutěžních otázek, ke každé vám však nabídneme tři možné odpovědi. Velká soutěž pivovaru Staropramen začíná.

Odpovídat můžete až do čtvrtka 19. dubna do 12 hodin. Z odpovědí, které se popasují správně nejméně s dvanácti otázkami, vylosujeme šest výherců, kteří obdrží VIP balíček na party, která se pod sloganem Staropramen v nejlepší formě koná 21. dubna od 14 hodin v prostorách smíchovského pivovaru.

Na akci vystoupí kapely Vypsaná Fixa a Mňága a Žďorp a Xman.cz na místě vyhlásí soutěž o pivo na rok zdarma.

Zatím má vaše výzva podobu následujících patnácti otázek. Své odpovědi posílejte na e-mail soutez@xman.cz:
1. Ve kterém století především byly zakládány dodnes fungující nejznámější české pivovary? V
a) osmnáctém
b) devatenáctém
c) dvacátém

2. Jaký je odhadovaný počet značek piv, které se v Česku momentálně vyrábí?
a) do stovky
b) do tří set
c) zhruba pět set

3. Kromě základních surovin, tzn. vody, chmele a sladu se žádná výroba piva neobejde bez?
a) pivovarských kvasinek
b) mláta
c) pivovarského komína

4. Kolik litrů vody pivovar nejčastěji spotřebuje k uvaření jednoho litru piva?
a) 1 litr
b) 2 litry
c) 3–5 litrů

5. Která obilnina se používá pro výrobu sladu?
a) žito
b) oves
c) ječmen

6. Čím je typické vaření piva českého typu?
a) použitím infúze
b) dekokčním dvourmutovým postupem

7. Co vyjadřuje stupňovitost piva?
a) koncentraci extraktu uvařené mladiny
b) množství alkoholu v pivu
c) teplotu ve sklepě pivovaru nutnou pro zrání piva

8. Jakou maximální stupňovitost může mít světlý ležák?
a) do 12,99 %
b) do 13,99 %
c) do 14,99 %

9. Ve které fázi výroby se z piva stává alkoholický nápoj?
a) při vaření
b) v průběhu kvašení a zrání
a) při stáčení

10. Jaké kvašení se používá při výrobě českého ležáku?
a) svrchní kvašení
b) střední kvašení
c) spodní kvašení

11. K čemu slouží propagační stanice pivovaru?
a) k přípravě reklamních aktivit pivovaru
b) k ochutnávání piva spotřebiteli
c) k množení kvasinek z mateřské buňky

12. Kterého piva dnes vypijí Češi víc?
a) piva koupeného v obchodech
b) piva konzumovaného v hospodách, restauracích či barech

13. Kterého piva dle typu obalu se v českých obchodech prodá nejvíc?
a) piva v plechovkách
b) piva v PET lahvích
c) piva ve skleněných lahvích

14. Svědomitý hostinský musí proplachovat pivní vedení minimálně?
a) každý den večer
b) každý druhý den
c) jednou týdně

15. Co by se mělo při pití piva z níže popsaných možností posuzovat jako poslední v pořadí?
a) chuť piva
b) vzhled piva
c) vůně piva