Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Steaky milujeme. Ale jíme je i proto, abychom ukázali, že jsme chlapi

aktualizováno 
Pořádný flák masa patří k chlapům, dezerty a zelenina k našim polovičkám. Proč? Prostě to tak je. Odjakživa. Koneckonců, to my jsme lovili mamuty. Jenže možná je to jen jedno velké zjednodušení, které funguje pouze proto, že mu věříme, píše Eva Wisemanová v listu The Observer.

Kus masa k chlapům prostě patří. Opravdu? | foto: Profimedia.cz

Přiznává ale zkraje, že v tom nejsme sami. Na rozdílnou fyziognomii žen a mužů a životní podmínky našich předků se při vysvětlování našich současných stravovacích návyků odvolává řada vědců. "Muži a ženy mají odlišnou fyziologii, což může souviset s tím, k jaké potravě měli v raných dobách přístup," tvrdí například David Katz, ředitel Yale-Griffin Prevention Research centre.

Jeskynní muži podle něj potřebovali protein k růstu svalů a maso vnímali též jako okamžitou odměnu za lov, zatímco ženy sbíraly ovoce a zeleninu. A to, jakou stravu jedli lidé v prehistorických dobách, zase ovlivňuje naše dnešní stravovací preference.

Opravdu se od kuchyně pralidí táhne tlustá linka až k modernímu člověku? Odbornice na výživu Yvonne Bishop-Westonová souhlasí s tím, že muži dávají přednost masu a proteinům, evoluce za to ale podle ní nemůže. "Viník" má jméno socializace. U kluků se totiž od dětství podporuje apetýt, zatímco ženy si kvůli tlaku médií spojují s nasycenými tuky a sacharidy pocit viny a ke zdravé stravě přistupují ve srovnání s muži mnohem zodpovědněji.

Moc marketingu

Média dělají, co mohou, aby tvrzení o tom, že stravovací preference podle genderu jsou pouhým konstruktem, potvrdila. Zatímco seriál Sex ve městě udělal přímo symbol ženství ze sladkého pečiva zvaného cupcake, blog EatLikeMan.com zase rozhoduje o tom, jaké jídlo "muži milují" a "jak muži jedí". A zase jsme u grilu a pořádných porcí masa. Mužnost o sobě dává vědět právě jejich konzumací.

Grant Achatz, držitel ceny James Beard Foundation pro nejlepšího šéfkuchaře USA v roce 2008, se nad takovým dělením stravy podle genderu ušklíbá. "Co je to maskulinní jídlo? Velká flákota opečeného masa? Co takový kus masa dělá něčím mužským? Že si ho spojujeme s jeskynním mužem?" ptá se a radí: Zkoumejte rozličná časová období, zabývejte se různými geografickými oblastmi, etnicitou, všímejte si rozdílů mezi kuchyní ve městě a na venkově a najdete spoustu rozdílů v tom, jak kdo k vaření přistupuje a snad i v kuchařských dovednostech. To má ale víc společného s tím, jakou kontrolu má společnost nad konstruováním genderových rolí obecně než s genetickým nastavením lidí.

David Bell, autor knihy Consuming Geographies: We Are Where We Eat, mu dává za pravdu. To, které stravě dávají přednost ženy a které muži, nám napovídá o tom, jak společnost v dané historické době chápala ženské a mužské role. Nějakou ženskou či mužskou přirozenost v tom nehledejte, říká. "Přirozenost není přirozená. Je dána kulturou."

Jednoduše řečeno, opravdu to není tak, že by měly ženy větší slabost pro sladké a muži pro kyselé. To, že tomu věříme, je součástí naší kultury. Žijeme v kulturně velmi vyspělé době, tvrdí, a velmi dobře umíme rozdělovat jídlo do různých kategorií, máme dokonce i kategorii pro "jídlo, které jedí lidé jako já".

Muži tak nehltají steaky proto, že jsou muži. Jedí je proto, aby ukázali, že jsou muži. A ženy si nedávají dezerty proto, že po tom volá jejich ženství a zděděný genetický materiál. "Celá naše kultura stravování nás učí, že ženy jsou po dezertech na rozdíl od mužů celé pryč. Tak to, s pusou dokořán, následujeme," píše autorka.

A Bell dodává: "Je to pohodlné. Když nám věci dávají smysl, uklidňuje to." Ostatně, nejde jen o tlak médií. Reklamní kampaně nejsou monstrem, které by žilo z ničeho. "Marketing není žádným spiknutím," upozorňuje Bell. Když reklama funguje, potvrzuje nám jen to, v co už věříme, nebo s námi zatřese, aby nám to vyvrátila. Kdyby se nemohla odkázat na kulturní konsensus, nemohla by dělat z mužů pojídače steaků a z žen tajné milovnice čokolády.

Autor:


Nejčtenější

Síla fotbalového míče: pro pákistánský Sialkot znamená zisky i utrpení

Výroba míčů, nejen fotbalových, vyslala Sialkot do světa a tamním firmám...

Má-li fotbalový míč hlavní město, je to pákistánský Sialkot. Vyrábět se tam začal nejprve v malém, pro britské...

OBRAZEM: Viktoriánská prodejná láska. Archiv odkryl unikátní fota

Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní...

Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní snímky zatčených. První vznikly již v roce...



Poručíme větru dešti. Američané si za války hráli s počasím nad Vietnamem

O legendární Ho Či Minovu cestu se sváděly boje, Američané však na ni byli...

Propracovanými trasami v džungli proudily za vietnamské války na pomoc komunistickému severu desetitisíce vojáků a tuny...

Monogamie není nadřazená. Ke spokojenosti vedou i otevřené vztahy

Vědecké studie čas od času vystaví otevřeným vztahům dobrozdání.

Otevřené vztahy jsou reakcí na to, že máme od svazků stále větší očekávání, která jeden partner naplní jen těžko....

VIDEO: Budujeme funkční sílu, která si rozumí se zdravím, říká instruktor

Pavel Macek je prvním certifikovaným instruktorem systému StrongFirst v Česku.

Sílu neodděluje od správného pohybu a fyzickou kondici od dlouhodobého zdraví. „Fitness by mělo znamenat, že vše je...

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých.

Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou lahůdku jumiles. Viděno...

Síla fotbalového míče: pro pákistánský Sialkot znamená zisky i utrpení

Výroba míčů, nejen fotbalových, vyslala Sialkot do světa a tamním firmám...

Má-li fotbalový míč hlavní město, je to pákistánský Sialkot. Vyrábět se tam začal nejprve v malém, pro britské...

OBRAZEM: Viktoriánská prodejná láska. Archiv odkryl unikátní fota

Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní...

Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní snímky zatčených. První vznikly již v roce...

Najdete na iDNES.cz