Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Svíčková, tatarák, steak. Naučte se je připravit vaše nejoblíbenější jídla

aktualizováno 
Vybírali jste z padesátky jídel a trojice pokrmů, které získaly nejvyšší počet hlasů, neobsahuje překvapení. Pořádný steak, tatarák a svíčková jsou sázkou na jistotu, která však vyjde jen tehdy, umíte-li je správně připravit. Jak na to, vám poradí špičkový kuchař Václav Frič, který vede kurzy vaření v Pražském kulinářském institutu.

Tatarák. V hlasování čtenářů Xman.cz skončil na třetím místě | foto: Profimedia.cz

Srnčí svíčková

Srnčí maso protkneme špalíčky špeku, důkladně osolíme, opepříme ze všech stran a osmažíme na rozpáleném tuku. Poté maso vyjmeme z pánve, přebytečný tuk slijeme a přidáme máslo. Na něm dozlatova orestujeme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky. Přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, přidáme hořčici a ocet, několik minut povaříme.

Přilijeme bílé víno, vložíme zpět orestované maso a zalijeme vodou, ideálně ale zvěřinovým vývarem. Vaříme na mírném ohni. Když je maso dostatečně měkké, vyndáme ho z omáčky, odebereme polovinu zeleniny (aby po rozmixování nebyla omáčka příliš zeleninová) a vyjmeme měšec s kořením. Omáčku zahustíme máslovou jíškou, necháme dostatečně provařit, alespoň patnáct minut.

Svíčková na smetaně

Přidáme máslo, čerstvou smetanu a vše rozmixujeme a přecedíme přes jemné sítko. Případně dochutíme solí, citronovou šťávou, cukrem a čerstvě namletým pepřem.

Svíčková chutná lépe druhý den. Nejvhodnější přílohou je karlovarský knedlík a trochu brusinkového kompotu.

PODÍVEJTE SE, JAK JSTE HLASOVALI O NEJOBLÍBENĚJŠÍ JÍDLO

Šťavnatý Rib Eye Steak (hovězí vysoký roštěnec)

Maso na steak by mělo být stařené, ne čerstvé, které by bylo vždy tuhé. Ideální je maso z Jižní Ameriky, například z Brazílie či Uruguaye.
Steak krájejte, aby byl tlustý asi tak na dva prsty, to je velmi důležité. Nesmí být tenký jako kreditní karta.

Maso dobře opečeme na rozpálené pánvi po obou stranách, pak ho dáme na šest minut dopéci do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Tak bude steak středně propečený, tedy medium.

Rib Eye Steak

Poté ho dáme do rozehřátého másla s tymiánem. Po obou stranách ho dobře osolíme, opepříme čerstvě namletým černým pepřem, necháme na osm minut odpočinout a servírujeme. Takto připravený steak bude měkký a šťavnatý.

Výborně se k němu hodí pepřová omáčka a grilovaná zelenina jako příloha.

Tatarák

Pěkně očištěné zadní hovězí najemno dvakrát pomeleme. Dochutíme solí, čerstvě namletým černým pepřem, worčestrovou a sojovou omáčkou, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, nejlépe šalotku, plnotučnou hořčici, kečup a žloutek a vše důkladně promícháme.

Tatarák chutná nejlépe na chlebové topince smažené na sádle, dobře osolené a očesnekované.

Autor:



Nejčtenější

Není nad to, chodit nahá po bytě, říká MOgirl Karolína

„Jsem usměvavá, infantilní, střelená, vtipná a hodná,“ říká MOgirl Karolína.

Láká ji nebezpečí a přiznává, že umí být střelená a infantilní. A ničeho ze svého života nelituje. „Řídím se mottem, že...

Experimenty na lidech: americký stát potají plošně šířil bakterie

Jezdily rychle a hlavně po celé zemi. Autobusy Greyhound proto armáda využila k...

Infikoval vlastní obyvatele bakteriemi a viry, které ničily zdraví a dokonce zabíjely. Potají. Po dlouhých dvacet let...



Orgasmus, pro který nehnete prstem. Internetem se šíří erotická hypnóza

Stačí se soustředit, nabádají erotické hypnotizérky.

Má to být bezdotykové sebeuspokojení. Prosté fyzických stimulů, cesta k orgasmu při něm vede čistě skrze mysl. Podle...

Hnědé kobylky: jak dobře si malí a hlavně velcí nacisté žili z cizího

A tohle je také naše. Nacisté jako Adolf Hitler a Hermann Göring nejen...

Špičky nacistického režimu si za veřejné peníze stavěly soukromé rezidence, důstojníci SS si jen tak přivlastňovali...

Nejlepší pivní destinace zahrnují USA, Čínu i Brazílii. Česko schází

Tupláky, hluboké dekolty, Octoberfest? Zapomeňte, pivní kultura se změnila....

Virginie na prvním místě a kromě ní další americká města, mimo nich už jen čínský Peking, jihokorejský Soul a brazilské...

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

Mnozí Korejci se bosintangu nechtějí vzdát.

Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu bosintang, psímu vývaru....

Experimenty na lidech: americký stát potají plošně šířil bakterie

Jezdily rychle a hlavně po celé zemi. Autobusy Greyhound proto armáda využila k...

Infikoval vlastní obyvatele bakteriemi a viry, které ničily zdraví a dokonce zabíjely. Potají. Po dlouhých dvacet let...

OBRAZEM: Nahá jóga vás zbaví stresu a zlepší sex, věří její učitelka

Jejím studiem už prošly stovky žen. Nedopřává se jim v něm však jógy v...

Jejím studiem už prošly stovky žen. Nedopřává se jim v něm však jógy v tradičním balení, před lekcí se totiž svlékají....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz