Potraviny, které jíte, jsou s chemií vašeho těla provázány neuvěřitelným způsobem, vzkazují vědci. Bolest hlavy, ale i další příznaky jako tlukot srdce a vysoký krevní tlak způsobují chemické prvky nazývané biogenní aminy.
Právě těm by se lidé trpící bolestmi hlavy měli vyhnout.
Škodolibé chemikálie jsou přitom obsaženy v celé řadě uleželých, fermentovaných a nakládaných produktů, od vína přes čokolády, sýry až po olivy a nakládané maso.
Změřit jejich obsah už dokáže přístroj, který vyvinul tým vědců na Kalifornské univerzitě v Berkeley – a to přímo vědecký kolektiv spolupracující s NASA na vyvíjení technologie, která by dokázala nalézt život na Marsu.
Prototyp přístroje, který vědci vynalezli, změří hladinu aminů během pěti minut, zatím ovšem jen v tekutinách. Je velký jako malý osobní kufřík, avšak firma, kterou spoluzaložil jeden z výzkumníků Richard Mathies, již pracuje na vývoji osobního digitálního měřidla.
Mathies přesto navrhuje, aby byly hladiny aminů uváděny na vinětách jednotlivých značek vín.
Vědci zjistili, že nejvyšší hladiny aminů jsou právě v červeném vínu, zatímco nejnižší v pivu, uvedla agentura AP.