Čeká vás něco málo nákupů a hodinka v kuchyni. Vykouzlíte dobroty, které sice nebudou jako z těch vyděračských podniků, kde chtějí za menu 14. února pro jednoho přes tisícovku, ale přesto si z něj vaše drahá polovička sedne na své úžasné pozadí. Už jen kvůli tomu, že jste ho připravil vy, ten kuchařský antitalent, sám.
Jednoduché recepty pro zaryté odpůrce zástěry
Předkrm: Caprese
Přítelkyni můžete navnadit salátem Caprese. To jsou taková ta nakrájená rajčata se sýrem, co si vždycky dává v pizzerii, zatímco vy do sebe ládujete salámovou pizzu. Recept je striktní a děsně jednoduchý. Pokud platí, že sůl, pepř a olej máte doma, nakoupíte prakticky už jen tři suroviny, bez nichž se neobejdete.
1 balení mozzarelly (Prodává se v chladicích boxech v sáčku, velká bílá koule plave v nálevu, ten vylijte. Správně se používá buvolí mozzarella, ale tu seženete spíše jen ve speciálkách nebo v Makru, takže tím si nelámejte hlavu a kupte "obyčejnou českou".)
Sůl, pepř
Olivový olej
Bazalka (Obloukem obejděte regál s pytlíkovým kořením a zamiřte pro čerstvou, většinou ji prodavačky vystavují poblíž koutku se zeleninou, prodává se v květináčích.)
4 rajčata (Jejich sezona zrovna není, proto zkuste vybrat aspoň ta vizuálně nejhezčí, ať s nimi uděláte aspoň parádu.)
Bílá bageta
Předkrm vykouzlíte za pár minut. Ostrým nožem nakrájejte rajčata i mozzarellu na plátky. Střídavě je pokládejte na talíř, třeba do hezkého kolečka nebo půlobloučku. Jemně osolte a ještě jemněji opepřete a poklaďte lístky bazalky – otrhejte je nebo ostříhejte. Těsně před podáváním zakápněte olivovým olejem. Nepřežeňte to, ať z předkrmu nemáte rajčata plavající v oleji.
Pokud si chcete dát ještě několikaminutovou práci, pokrájejte bagetu na plátky a opečte ji. Máte tři možnosti. Opečte plátky v toustovači (je to nejrychlejší a neušpiníte žádné další nádoby, což je velký bonus), na pánvičce (ale pak jsou z toho spíše topinky) nebo v troubě na plechu (to je ale raději pokapejte olivovým olejem, ať příliš neztvrdnou, a pečte je jen několik málo minut, než zezlátnou.)
Hlavní chod: pečené brambory a steak
Brambůrky pečené v soli
1 kg soli (Opravdu ji kupte, protože naděje, že doma máte kilovou zásobu soli, je mizivá.)
1 kg brambor (Sáhněte po sáčku s těmi nejmenšími, vypadají na talíři hezky.)
Tymián (Pokud už půjdete koupit stromek bazalky, kupte i stromek tymiánu. I když ten můžete koupit i sušený, jde hlavně o vůni.)
Pokud byl předkrm jednoduchý, bude příloha k masu ještě jednodušší. Rozpalte troubu na 200 stupňů a mezitím omyjte brambory. Vydrhněte je navíc kartáčkem, ať jsou opravdu čisté. Velmi dobrá zpráva: nemusí se loupat! Pečící formu (pekáč, skleněnou mísu) potřete olejem, případně vyložte pečicím papírem (prodává se po celých rolích v domácích potřebách i běžně v supermarketu a stojí pár korun). Poté do ní naskládejte osušené brambory a přidejte pár větviček tymiánu nebo dvě lžičky sušeného. Všechno zasypte solí a dejte do trouby péct na dvě hodiny.
Steak
Tady máte několik variant, záleží na chuti a masožravosti vaší drahé polovičky. Pokud kouká na každou kalorii a po večerech se mučí ve fitku, zajděte do rybárny pro podkovy lososa. Jestli se ráda zakousne do pořádného krvavého steaku, v řeznictví požádejte o kus svíčkové, rumpsteak nebo roštěnec. Něco mezi může být kuřecí prso.
Kousky masa (stačí jeden pro vás a druhý pro ni) osolte, opepřete a opečte na oleji nebo na grilu (grilovací pánvi). Žádné z výše uvedených surovin neprospívá příliš dlouhá úprava. Stačí dvě až tři minuty z každé strany. U steaku záleží na oblíbeném stupni propečenosti (medium se peče 2 a 3/4 minuty na jedné straně a 2 minuty na druhé, pokud je plátek masa silný cca 1,5 cm). Kuřecí řízek by měl být propečený dostatečně, dozlatova, jinak by se nedal jíst. Ani ryba nepotřebuje žádné zdlouhavé úpravy.
Pro tentokrát vynechejte složité omáčky, raději nechte na pánvi po opečení masa rozpustit plátek másla, natáhne do sebe šťávu, kterou poté maso pokapejte.
Podávejte s bramborami. Ti zkušení, kteří už jednou pánev v ruce drželi, mohou ke steaku připravit i opečenou zeleninu.
Dezert: jablka s mascarpone
S dezertem už vás čeká trochu víc práce, ale přesto vás mine jakékoliv šlehání bílků, tření do pěny nebo obalování v těstíčku.
125 gramů másla (půl běžné kostky)
2 jablka (tady je opravdu jedno, která koupíte)
3 velké polévkové lžíce medu
1 kávová lžička skořice (musí být sypaná)
Mascarpone (surovina s prapodivným názvem se prodává v kelímku jako třeba jogurt, hledejte ji v chladicích boxech v supermarketech, leží u tvarohů) nebo vanilková zmrzlina
Mandle (v sáčku, oloupané, nakrájené na plátky-lupínky)
Citron
Oloupejte jablka, vykrojte z nich jádřinec a nakrájejte je na silnější plátky. Pokapejte je citronem, což je čistě preventivní krok, aby nezčernala. To pak na talíři nevypadají zrovna extra přitažlivě.
Rozpalte v hrnci máslo, ale zase ne tolik, aby se připálilo. Na něm pomalu a lehce osmažte jablka, poté k máslu přidejte med a skořici a ještě lehce prohřejte. Mezitím na talíř naservírujte mascarpone, ale pokud má vaše přítelkyně raději vanilkovou zmrzlinu, vyklopte tam jeden kopeček. Přidejte jablka, máslo s medem nalijte jako šťávu na mascarpone.
K pití nevymýšlejte žádné složité drinky, vaše žena už bude mít určitě dost rozjímání nad přebytečnými kaloriemi, a raději jí nalijte do skleničky sekt. Když se plácnete přes kapsu a koupíte k němu drahé, nesladké jahody, bude mít radost. Pokud si je nenahází do sektu, využijte je k pozdějším postelovým hrátkám. Po takové večeři vám totiž do peřin skočí sama.
Nákupní seznamOvoce a zelenina 1 citron 2 jablka 4 rajčata 1 kg brambor Koření a dochucovadla bazalka čerstvá tymián sušený 1 kg soli pepř olivový olej skořice Chladicí box mascarpone mozarella máslo Jinde mandlové plátky bílá francouzská bageta (toastový chléb) maso losos, kuřecí prsa, hovězí Nezapomeňte sekt, případně i jahody Do peněženky si strčte přibližně tisícovku. |