Diskuze

Umělé vepřové, psí, lidské: maso z laboratoře přináší etickou výzvu

Má-li se stát v roce 2018 dostupným umělé maso, nabízí se možnost pěstovat v laboratořích i lidské. „Mohli bychom překonat tabu kanibalismu?“ Onu provokativní otázku předhodil na internetu populární evoluční biolog Richard Dawkins. Nepřímo mu odpovídá australský výzkum. Naznačuje, že lidé nemají zájem o žádné umělé maso.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J19a41n 45K57r81p83e58c

5. 5. 2018 13:06

konske maso z laboratore bych neochutnal, chutna mi to prirodni. a pokud muzu volit, tak radsi osla nez kone. prijde mi takove hutnejsi. k psimu masu mam trochu predsudky, tak ze asi ani z laborky. no a kocka? co vi vite jestli je to kralik... o lidskem masu jsem nikdy neuvazoval a mozna ikdybych nemel jinou volbu. nekdo tady vtipne napsal, ze v pripade nuklearni zimy bude locit vegany. no tak to mu preji hodne stesti, asi si neuvedomil, ze maso je svalovina...

1 2
možnosti

Koňské maso je výborné, pes žádný zázrak, kočku byste poznal, její maso nestojí za nic. Ono obecně maso šelem není moc chutné, s králíkem se to podle mého názoru (a mé chuti) opravdu nedá splést (mno, i když... pokud se to přetluče kořením, tak potom ano).

S umělým masem bych neměl problém v žádné variantě - svalovina jako svalovina. Otázkou tak spíše je, jestli by to vůbec chutnalo stejně jako svalovina ze zvířete. Na zvířeti je velmi znát, kolik má pohybu a co žere. Jinak chutná kráva, co běhala celoročně na zelené pastvě, jinak kráva, která většinu času byla zavřená a na suchém senu. Jinak chutná domácí králík, jinak divoký. A i u jediného zvířete je strašně znát, jestli jde o svaly používané často a intenzivně nebo méně. Záleží na typu svalových vláken, jejich prokrvenosti, pevnosti celého svalového pletence, míře tuku... To všechno ovlivňuje chuť. Takže mi přijde minimálně zavádějící, jestli chci ochutnat umělou svalovinu třeba z krávy, když netuším, jaká svalovina to je. Obecně chci, ale prostě záleží na tom, jakému svalu by to odpovídalo.

0 0
možnosti

>Zhruba dvě třetiny lidí by novinku rádi ochutnaly, ale méně než jedna třetina z nich by chtěla v konzumaci umělého masa pokračovat pravidelně,<

Snad by to zda budou pokracovat pravidelne meli resit az po pozreni ochutnavky, ne?

2 0
možnosti

Pochybuju, že by někdo poznal, z čeho ten guláš je.

3 0
možnosti

J58a22n 10K71r15p26e61c

5. 5. 2018 13:10

vzhledem k tomu co vsechno jsou hospodsti vydavat za gulas a lidi jim to s chuti basti, tak mate asi pravdu.

0 0
možnosti

Já s tím problém nemám ani s "lidským". Samozřejmě pokud bude srovnatelně kvalitní a bude mi chutnat. Jinak kuřecí maso od jisté společnosti již dle "chuti" zřejmě je z laboratoře. Gratuluji k úspěchu, pan premiére bez důvěry. R^

1 0
možnosti

Pokud bude umělé "maso" levné, bude to dobrá šance jak nasytit chudinu.

Hlavně neudělat stejnou chybu jako Hitler, když nutil lidem margarín místo másla násilím.

Pořádně zmasírovat reklamou a ještě si to budou pochvalovat.

1 0
možnosti

když budeme sytit chudinu, tak ta bude jen šostat další chudinu. kdo si na to nevydělá ať nejí

0 0
možnosti

J57a26n 39N98o53v58á64k

3. 5. 2018 16:35

V momentě kdy bude uměle vypěstované maso levnější než to z živočišného chovu tak po něm sáhne dostatek zákazníků.

Takže by se pro začátek měli zaměřit na masa s vysokou výrobní cenou a ne na kuřecí nebo vepřové.

2 0
možnosti

na chuti masa se výraznou měrou podepisuje strava daného zvířete. aby "umělé" maso mělo potom nějakou chuť budou do něj stejně cpát kdoví co. tak že ta zdravější varianta asi padá.

2 1
možnosti

Tak určitě se jedná o budoucnost. Lidé budou kupovat maso a nikoho nezajímá, jak bylo připraveno (kdyby to věděli, stejně by to současné maso do pusy nikdy nedali). Spíše by mě zajímalo, zda nemůže u takového masa nastat po jeho pozření nějaká mutace genů. Přeci jen, co je umělohmnotné, zavání průšvihem. Na druhou stranu, pokud by to nemělo zdravotní rizika, vůbec bych neměl problém něco takového konzumovat.

3 1
možnosti

J91a43n 34N25o75v21á86k

3. 5. 2018 16:31

Tady se nejedná o produkt genetické laboratoře, ale jen o umělé pěstování živočišných buněk - svaloviny.

2 0
možnosti
Foto

Klidne nejen z laboratore... az nastane nuklearni zima, budem lovit vegany.

5 0
možnosti

Problém s vegany je že dojdou mnohem dřív než dojdou potraviny. A lovit vegany v době, kdy je ještě dost jídla není moc etické;-D.

1 0
možnosti

Kdyz muze byt bezne v prodeji treska a la krab, tak proc ne umely maso? V sekane nebo karbanatku se to nemuze poznat ;-D K tomu "lidskemu"... pochybuju, ze by to chutove bylo mezi tema desitkama jinych druhu neco extra, i ty ostatni "veprovy", "hovezi" apod - to by se stejne vyvijelo, tak by to za chvili s tou svini/kravou stejne melo jen malo spolecneho - az se toho chytnou marketeri, tak bude co pul roku novinka - o 20% hovezejsi chut R^;-D

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

26. března 2024

Chytil spartakiádního vraha Jiřího Straku, díky minisérii Metoda Markovič: Hojer se nám do povědomí...

Uzlování je sice stará škola, objasňuje ale současné krimi případy

23. března 2024

Zločinci zastírají svou totožnost, pracují v kuklách a s rukavicemi. Dopadeni však bývají kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Říkali, že je to stydlivý kluk. Dívkám přitom ubližoval chladně a bez lítosti

23. března 2024

Premium Půlnoc už odbila. S posledním úderem zvonu přikryl měsíc, který ještě před chvílí ozařoval pustou...

Přesvědčí vaše svaly, že cvičí. Pilulka má simulovat účinky tělesné aktivity

22. března 2024

Má umět namluvit vašim svalům, že cvičíte. I když přitom budete sedět v křesle, ležet na gauči,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

27. března 2024

Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

Návykový obal. Dějiny bublinkové fólie začaly nepovedeným vynálezem

28. března 2024

Premium Její praskání nabízí neodolatelně svůdné uspokojení, především však způsobila obalovou revoluci....

Policie dopadla zloděje kočárku. Byl jsem opilý a nic si nepamatuji, tvrdí muž

18. března 2024  12:56,  aktualizováno  27.3 13:51

Pražští policisté ve středu 27. března zadrželi cizince, který v polovině ledna ukradl z chodby...

Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

27. března 2024

Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

26. března 2024

Chytil spartakiádního vraha Jiřího Straku, díky minisérii Metoda Markovič: Hojer se nám do povědomí...