Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: pivo ze sloního trusu je jako tekuté štěstí

aktualizováno 
Hořkost prvního doušku vystřídá vlna příjemně sladké chuti, která setrvá ve vašich ústech po celou dobu popíjení. Chutná to dobře, opravdu. Jen se musíte smířit s tím, že je japonské pivo Un, Kono Kuro vyrobené ze sloního trusu. I proto je sběratelskou raritou.

Bude v něm kávové zrnko? Japonský pivovar produkuje z kávových zrn vytrávených slony pivo. Opravdu. | foto: Profimedia.cz

Inspirací se mu stala cibetková káva. Tu začali vyrábět Indonésané s pomocí kávových zrnek, které pozřely šelmy cibetky, aby je v zažívacím traktu nafermentovaly enzymy. Když se následně vyberou zrnka z exkrementů, jsou zbavená kávové hořkosti, mají výraznější čokoládovo-karamelové aroma.

Fotogalerie

Experiment s natrávenou kávou se v Japonsku rozhodli posunout ještě o něco dál. V pivovaru Sankt Gallen (evropského názvu společnosti se nelekejte, pivovar se jménem Svatého Havla ve skutečnosti stojí ve městě Acugi na ostrově Honšú) nabídli, poprvé to bylo v dubnu 2013, limitovanou edici svého „čokoládového stoutu“. Nazvali ho Un, Kono Kuro, zkráceně Unko. A to v Japonsku znamená prostě výkal.

Co vyjde ze slona?

Základním chuťovým prvkem piva Unko jsou totiž kromě nezbytného ječmene, chmele, sladu a vody kávová zrnka vylovená z trusu. Nikoliv ovšem cibetek, jako v případě indonéské luxusní kávy. O průběh trávení a fermentace kávy se tu starají sloni.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Což je trochu problém. Zažívání tlustokožců totiž není tak selektivní, kávovou frakci přijímanou v potravě tráví výtečně. Na každých 33 kilogramů zkrmené kávy tak na druhé straně slona získáte necelý kilogram silně natrávených zrnek. Tím to ale nekončí. U cibetek stačí natrávená kávová zrnka jen lehce promýt, stavba jejich trusu je v podstatě dána maximem objemu nestrávených plodů. U slonů lovíte jednotlivá zrnka v desetikilogramových kašovitých hroudách zbytků jiné potravy.

    „Proto tomu říkáme ‚černá slonovina‘,“ prozrazuje sládek pivovaru Sankt Gallen pan Sato. „Pětatřicet gramů natrávené kávy potřebné k výrobě jedné láhve piva nás stojí 104 dolarů,“ dodává. 

    Sloní trus obohacený kávou navíc nepochází přímo z Japonska, výrobce si ho nechává dovážet z Thajska. Tam jsou totiž úřady benevolentnější, pokud jde o využívání zvířat k „průmyslové produkci“ surovin do nápojů a jejich hygieně.

    Kvalita je přesto pro japonský pivovar na prvním místě. Výrobce prý důsledně dohlíží na to, aby byla zpracována jen zrnka, nikoliv kávovou sedlinou prosycená hmota trusu. Byť by to bylo levnější.

    Štěstí v lahvi

    Po uvedení na trh bylo pivo Un, Kono Kuro vyprodáno v řádu minut. Pivovar Sankt Gallen od té doby připravil několik dalších limitovaných edicí, které se staly mezi milovníky piva sběratelskou raritou.

    K popularitě specifického piva přispěla ještě jedna věc. V Japonsku se na tuhý výměšek zažívání pohlíží kulturně dočista jinou optikou. 

    „Je to symbol štěstí. Jen v roce 2006 se tu prodalo 2,7 milionu malých pozlacených přívěšků ve tvaru zatočeného hovínka,“ píše o japonském kulturním fenoménu server Gizmodo: „Je to něco hezkého a radostného, milého.“ Proto se tu na pivo Un, Kono Kuro, vyrobené z trusu, pohlíží jako na tekuté štěstí.

    Autoři:



    Nejčtenější

    Sex s pěti lidmi za 24 hodin. Máme právo být coury, říká provokatérka

    Je inteligentní, sebevědomá, nenapodobitelná. A hlásá „Všechnu moc courám“. Na...

    Chce zbavit slovo běhna špatných konotací. „Coura je někdo, kdo nestaví mezi sebe a svou touhu užít si sex morální...

    Operace Pandora: jak chtěli Sověti rozpoutat občanskou válku v USA

    Oleg Kalugin šéfoval řadu let operacím KGB na ruském území. Právě on o tajné...

    Pomocí cílených dezinformací se KGB po dvacet let pokoušela vyvolat ve Spojených státech rasové nepokoje, které by...



    Erotické mobilní seznamky jsou jako flirtování na baru, říká studie

    Mobilní erotické seznamky jsou jen náhražkou pokukování po náhodné známosti na...

    Nejsou pohromou pro veřejnou morálku, nevedou k šíření promiskuity a nevěry. Mobilním aplikacím pro erotické...

    OBRAZEM: Až se tají dech. Odvážné krásky pózují se šelmami

    Sází na přirozenou ženskou krásu a její kontrast s divokými šelmami. Výsledkem...

    Sází na přirozenou ženskou krásu a její kontrast s divokými šelmami. Výsledkem práce ruské fotografky Olgy Barentsevové...

    Záhadná kocovina: každá je jiná, proto o ní věda ví málo

    V otázce kocoviny je věda přísná a strohá: Chcete se jí vyhnout? Nepijte.

    Bolest hlavy, závratě, nejistý žaludek, neuhasitelná žízeň, ale i přecitlivělost na světlo či hluk. Kdo to někdy...

    Další z rubriky

    OBRAZEM: Až se tají dech. Odvážné krásky pózují se šelmami

    Sází na přirozenou ženskou krásu a její kontrast s divokými šelmami. Výsledkem...

    Sází na přirozenou ženskou krásu a její kontrast s divokými šelmami. Výsledkem práce ruské fotografky Olgy Barentsevové...

    Extrémní gastronomie: tacos s kravským mozkem jsou pochoutka

    Cabeza, maso okrájené z lebky, najdete na každém mexickém tržišti.

    Plná, hustá chuť doplněná bylinkami. Jet však za ní musíte do Mexika, jinde by vám totiž konzumaci Tacos de Sesos...

    Erotické mobilní seznamky jsou jako flirtování na baru, říká studie

    Mobilní erotické seznamky jsou jen náhražkou pokukování po náhodné známosti na...

    Nejsou pohromou pro veřejnou morálku, nevedou k šíření promiskuity a nevěry. Mobilním aplikacím pro erotické...

    Advantage Consulting, s.r.o.
    JAVA vývojář

    Advantage Consulting, s.r.o.
    Královéhradecký kraj
    nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

    Najdete na iDNES.cz